Борисов отива при Тръмп в Ню Йорк, а Румен Радев не знаел

Премиерът водил делегацията без координация с президентството
Обновена: 16 сеп 2018 08:26 | 15 сеп 2018 20:45, Камелия Цветанова
414
Борисов отива при Тръмп в Ню Йорк, а Румен Радев не знаел
Снимка: Булфото, архив

Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с американския президент Доналд Тръмп в Ню Йорк на 24 септември.

Това съобщиха от Министерския съвет, откъдето уточняват, че българският министър-председател е получил лична покана от Белия дом.

Още по темата

Той ще участва в събитие, организирано от американския държавен глава.

България ще е един от съдомакините на срещата на високо равнище "Глобален призив за действие за справяне със световния проблем с наркотиците".

Тази година Борисов ще води българската делегация на 73-то Общо събрание на ООН, което ще се проведе в Ню Йорк следващата седмица, а това според президента Румен Радев не е било съгласувано.

"Проблемът изобщо не е дали ще ходи президентът или премиерът, проблемът е дали се спазва законът, как се вземат решенията, дали се спазва духът на Конституцията", коментира държавният глава.

Президентът поясни, че дадените по този повод обяснения от Министерския съвет не отговарят на истината.

"Министерство на външните работи нотифицира в ООН премиера като ръководител на българската делегация, без абсолютно никакво уведомяване и координация с президентството. Всички други впоследствие срещи и писма са постфактум. А от писмата много ясно личи липсата на съгласуваност", оплака се Румен Радев.

Министърът на външните работи Екатерина Захариева пък вчера обясни, че президентската институция е уведомена за решението българската делегация за сесията на Общото събрание на ООН да се води от премиера Бойко Борисов, а не от президента.

Тя уточни, че е възможно подобна делегация да се води или от държавен, или от правителствен ръководител. По думите ѝ с оглед на българското европредседателство и глобалните теми преценката е била, че е добре тази
година министър-председателят да представлява страната ни в ООН.

За последно Борисов води българската делегация на форума през 2010 г.

Оттогава само държавните глави са били начело на делегацията - първо Георги Първанов, а след него Росен Плевнелиев и Румен Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


414
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
302
6
 
6
 
! Отговори
3. Днес - провокации преди 5 години
В BG от няколко дни е пристигнала и голяма група от рокерите на руския президент Владимир Путин "Нощните вълци". Техни български последователи вече си пускат снимки с тях във фейсбук. Един от сигналите гласи: "... на отворените врати организирани групи от много хора ще влязат под прикритие в президентството. И ще поискат президентът да обяви извънредно положение. Очакват полицията да се намеси и да настане хаос.Целта е да се пристъпи към съставянето на програмно правителство, но с този парламент
301
3
 
5
 
! Отговори
2. Днес - провокации преди 5 години
Според организатора Емил Русанов, живеещ в Лондон българин, трябва да се състави преходно правителство за 9 месеца и да се свика Велико народно събрание.Източници в МВР допускат и участие на групите начело с детектива Марин Маринов, в които участват русофилски организации, известни по време на протестите през 2013 г.
300
3
 
4
 
! Отговори
1. Днес - провокации преди 5 години
МВР е засякло сигнал, че въоръжени провокатори ще нахлуят заедно с обикновени граждани в президентството днес, в деня на отворените врати в близо 40 институции.От вътрешното министерство са предупредили НСО да засили охраната на сградата.Във Фейсбук от месеци се организира протест на българи от чужбина на същата дата. Искането е сваляне на правителството, но без да се разпуска народното събрание.
299
4
 
8
 
! Отговори
До 307 преди 5 години
Днес, пред НС и МС се опитват да правят самодеен Протест". Главни герои - някой си Емил-обществен Будилник, Георги-Боец за Свободна Европа, Агент Росен, Светослав. Колко ли му струва на банкерапродуцент Цв.Василев? Вместо да получи плесница от българското правосъдие за фалита на КТБ, с най-много ресурс и активи в най-новото време? Тази платена шепа протестъри са с див диалект и дълбокомислено произнасят:Шъ ги смажИм и изпоарИстувЪмИ сичкитИ! .Протестират и срещу Ники Михайлов??!!
298
11
 
21
 
! Отговори
Р.Радев няма виза преди 5 години
САЩ не искат да издадат виза на Р,Радев. Това е положението!
297
11
 
26
 
! Отговори
сс преди 5 години
Тиквата отива на разпит,всички знаем,че от 2010 г.му бе забранено да влиза в САЩ,заради...МАГНИТ...и сега се чудят какви лъжи и постановки да измислят.Видов ден идва!
296
9
 
15
 
! Отговори
Евря преди 5 години
По закон трябва президентът да отиде ако той отказ е тогава примерът но поне тиквата е свикнал да го галят по тиквата затова сте отиде само в оон. Не е гален по тиквата папата вече го гали ако е мъжът на честта той сам трябва да се откаже
295
5
 
12
 
! Отговори
Jo6 преди 5 години
То ще са снимки, лигавене, А ЖУРНАЛИСТИТЕ ОТ ОСНОВНИТЕ ТЕЛЕВИЗИИ ЩЕ СЕ ОЛИГОТЯТ !!! хА,ХА,ХА
294
7
 
25
 
! Отговори
Илиев преди 5 години
Пожарникарски,банкянски простотии,изтекли от шланга,който в скоро време ще пресъхне.
293
12
 
11
 
! Отговори
оху боху преди 5 години
Бойко,защо не му каза по-рано.Сега Десито ще му набива обръчите на Румен.
292
5
 
27
 
! Отговори
Дам! преди 5 години
"24`часа" публикува статия,че Тръмп лично бил поканил Борисов. A Тръмп знае ли, че лично е поканил Борисов? Защото: 1. За такива срещи, които не са на държавно равнище, поканите се разпращат от началника на кабинета на Тръмп, който после в началото на срещата запознава президента - "Този е ***, този е пульо, а този е Боко Тиквата"... 2. Ако Тръмп лично е поканил Борисов, то тогава ЗАЩО е било изобщо нужно правителството да вземе решение кой да води делегацията?! Гафове и лъжи,по герберски!
291
4
 
16
 
! Отговори
Бойко преди 5 години
Няма да ходи в Ню Йорк, защото няма да му дадат виза. Там си имат достатъчно наркотрафиканти
290
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
мухобоико отива на отчет при хамериканците да каже какво не е свършил
289
3
 
12
 
! Отговори
Zzz преди 5 години
Не разбирам, защо Борисов иска да се изявява и като президент. Той би т/ о да се фокусира повече като премиер, а не да се разнася непрекъснато навън. Проблемите му са толкова много, но явно мераците му са в повече..
288
8
 
21
 
! Отговори
Уууу преди 5 години
Радев е класи пред останалите политици и предшественика си. Не се зъби на Меркел , Тръмп и Русия както правеше росенчо. Държи се дипломатично и не прави гафове. Има доблестта да изказва мнението си честно и откровено. Друг е въпросът, че външно му скроиха номер с визитата в ny, където трябваше да представя страната като държавен глава. Интригата е съвсем явна и не им прави чест.
287
7
 
12
 
! Отговори
До 299 преди 5 години
"СЛУГИНСКИТЕ МЕДИИ МЪЛЧАТ ЗА МНОГОХИЛЯДНИЯТ ПРОТЕСТ НА БЪЛГАРИТЕ СРЕЩУ МАФИОТСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО В СОФИЯ."Ха-ха-ха! Всички TV програми показаха "великият" митинг, организиран и платен от Цветан Василев. Заедно с всички българи дошли от чужбина, митингът се състои от една шепа хора, които даже не могат да напълнят площада пред Народното събрание. Представете си колко са българите от България! Ха-ха-ха! Жалки смешници, които се напъват! Даже не искали разпускане на Парламента.
286
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз се сетих за нещо, което Радев би могъл да направи с колеги, но няма да го напиша, защото не ща да си имам работа с правораздаването в нашата обична Татковина...
285
7
 
7
 
! Отговори
ник преди 5 години
До Анонимен протеста бил истински тоя направо ме уби- простотията нямя граници.
284
14
 
12
 
! Отговори
гост преди 5 години
Радев го избра Б.Борисов ,ако не беше предложил леля Цецка, Радев щеше да види президенството през крив макарон.
283
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Курволезич излъга,че протеста няма да е истински.Простеста на хората се оказа истински,а не фалшив,явно затова са им разрешили да протестират в неделя,когато няма никой в парламента.Няма ги и лъскавите аксесоари,микрофони,кафенца,както при платените протести,оказа се,че протеста е истински