Борисов отива при Тръмп в Ню Йорк, а Румен Радев не знаел

Премиерът водил делегацията без координация с президентството
Обновена: 16 сеп 2018 08:26 | 15 сеп 2018 20:45, Камелия Цветанова
414
Борисов отива при Тръмп в Ню Йорк, а Румен Радев не знаел
Снимка: Булфото, архив

Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с американския президент Доналд Тръмп в Ню Йорк на 24 септември.

Това съобщиха от Министерския съвет, откъдето уточняват, че българският министър-председател е получил лична покана от Белия дом.

Още по темата

Той ще участва в събитие, организирано от американския държавен глава.

България ще е един от съдомакините на срещата на високо равнище "Глобален призив за действие за справяне със световния проблем с наркотиците".

Тази година Борисов ще води българската делегация на 73-то Общо събрание на ООН, което ще се проведе в Ню Йорк следващата седмица, а това според президента Румен Радев не е било съгласувано.

"Проблемът изобщо не е дали ще ходи президентът или премиерът, проблемът е дали се спазва законът, как се вземат решенията, дали се спазва духът на Конституцията", коментира държавният глава.

Президентът поясни, че дадените по този повод обяснения от Министерския съвет не отговарят на истината.

"Министерство на външните работи нотифицира в ООН премиера като ръководител на българската делегация, без абсолютно никакво уведомяване и координация с президентството. Всички други впоследствие срещи и писма са постфактум. А от писмата много ясно личи липсата на съгласуваност", оплака се Румен Радев.

Министърът на външните работи Екатерина Захариева пък вчера обясни, че президентската институция е уведомена за решението българската делегация за сесията на Общото събрание на ООН да се води от премиера Бойко Борисов, а не от президента.

Тя уточни, че е възможно подобна делегация да се води или от държавен, или от правителствен ръководител. По думите ѝ с оглед на българското европредседателство и глобалните теми преценката е била, че е добре тази
година министър-председателят да представлява страната ни в ООН.

За последно Борисов води българската делегация на форума през 2010 г.

Оттогава само държавните глави са били начело на делегацията - първо Георги Първанов, а след него Росен Плевнелиев и Румен Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


414
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
262
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ВъпросНЯМА ДА Е АЛФА ТВ.
261
3
 
11
 
! Отговори
Въпрос преди 5 години
Коя телевизия ще има пряко излъчване на националния протест
260
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕЙ ТВА Е ГО РАЗБИРАМ. ЗАЩО НЕ СЕ СРЕЩАТ ПРЕЗИДЕНТ С ПРЕЗИДЕНТ?
259
0
 
5
 
! Отговори
До 256 преди 5 години
До ИскаГлуупаво писание на глуупав човек! По-скоро питек (въпреки, че не искам да обиждам предците!). Ти наистина ли мислиш, че Външно може да командирова Президента? Пътни, дневни и квартирни?
258
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БРАВО БОКО ТАЗИ ФУРАЖКА НЕ ТРЯБВА ДА ЗНАЕ ТАЙНИ ЗАЩОТО ЩЕТЕ ПРОДАДЕ ЗА СТОТИНКИ.
257
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Глобален призив за действие за справяне със световния проблем с наркотиците" с гост покровителя на канала за хероин?
256
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Б.Б. иска да изживее всички почести, които може да му се случат. Не знае, горкият, че най-голямата вече я е получил, когато се здрависа с мен преди години. Сега не бих му подал ръка!Трумпи може да поиска да дойде в България, но тогава Радев може да му откаже...
255
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Почва да ме съмнява премиера.Така хахото викна Макарона, а после го пощипваше отзад и го потупваше тук - там по срамен начин, пък и го водеше насам - натам като първата си любовница.Стана ясно, че двамата се обичат...Дали пък нашия е завидял, като ги гледа по телевизията и иска и той специално събитие - и него да го пощипват така пред камерите?
254
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека ходи, нека ни излака пак!Но ще носи ли суджуци за из път?
253
3
 
5
 
! Отговори
Учуден преди 5 години
До ИскаАли Реза от Банкя ли е оригинален Българин!?
252
9
 
8
 
! Отговори
Иска преди 5 години
Радев искаше Външното министерство пак да го командирова с Сащ, както миналота година, а то кво стана. От държавният департамент разбрали , че тоя ходил редовно на отчет в Кремъл и го отрязали. Трумп иска някой оригинален Българин , а не пребоядисан путинопитек.
251
2
 
8
 
! Отговори
Иванов преди 5 години
До захарни бучки, Кой го праща , *** нар. Борисов сам се командирова.
250
0
 
0
 
! Отговори
0 преди 5 години
До Анонимен 259 ти *** ли си , че нали това го направиха американске диктата
249
2
 
8
 
! Отговори
пият кафе с шефа преди 5 години
до 276Алоо идиоте, ДПС си управляват 29 години подред без да има нужда да са основната сила в управлението на България . Ахмед Доган вече е мажоритарен собственик на ТЕЦ "Варна. Срещу заплащане Доган е придобил 70% от дяловете на фирма "Сигда ООД, която е собственик на топлоелектрическата централа.Днес ТЕЦ Варна ,а после очаквайте и други градове и така лека полека ДПС НИ ЗАРОБВА. Костов ,Симеон Втори ,Станишев ,Борисов ВСИЧКИ ПИЯТ КАЙВЕ С ДОГАН вместо да го арестуват и осъдят .
248
3
 
7
 
! Отговори
ТАКА ДЕ преди 5 години
Понеже в америката са със седем часа след нас,като отвори гуреливи очички Борето и ще разбере че вече е обикновен екскурзиант зад Океана!
247
13
 
10
 
! Отговори
захарни бучки преди 5 години
Всички тренировки отидоха напразно. Физкултурника прави коремното всеки ден по няколко пъти. Тренира плонжове, както под поп Киро. Обаче уви - пращат Борисов . Сега как ще се оправдава физкултурника пред Деси, няма да има нови тоалети от оригиналния. нюйоркския магазин - НюЙоркър
246
2
 
4
 
! Отговори
Балкан Обединител преди 5 години
До Анонимен 276Благодаря ти Цецо,ще ти донеса пържолка от хамериката.
245
2
 
7
 
! Отговори
бааа го преди 5 години
Борко се е погрижил и от камерата пред Парламента да не се вижда нищо от днешния протест!
244
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Престанете да обиждате Борисов. Ясно е като бял ден, че човекът си има кусури. Но какво искате? Да дойде отново ДПС на власт ли? Това ли искате? Да е жив и здрав човекът, защото колкото и да е лошо правителството на герб, след падането му ще дойде още по-лошо - поредната депесарска гавра с България ще се създаде. Ония *** от ДПС едва ли не обвиниха българите, че един луд бил осквернил мюсюлманско гробище. Разбирате ли за какви животни става дума? Мръсни предатели и българофоби. ДПС извън власт
243
9
 
10
 
! Отговори
За какво му е преди 5 години
На РР не му трябва да ходи при Тръмп, нали си има снимка с Путин, която я държи във фуражката си. Всяка жаба да си знае гьола.