Българинът одобрява оставките. Чака ли обаче чудо от президента Радев?

Каракачанов остава най-харесван от Патриотите, сочи проучване
18 сеп 2018 18:54, Красимир Ангелов
47
Българинът одобрява оставките. Чака ли обаче чудо от президента Радев?
Колаж: Dnes.bg

Мнозинството от българите подкрепят приемането на оставките на тримата министри – Валентин Радев, Ивайло Московски и Николай Нанков, подадени във връзка с трагедията край Своге. Това показват данните от експресен телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл", проведен сред 932 души между 12 и 14 септември.

Още по темата

Цели 59% от пълнолетните българи са "за" приемането на оставките на тримата министри. Привържениците на ГЕРБ обаче са разделени на две равни половини "за" и "против" подобно решение, показват данните от допитването. На фона на това всеки трети – 32% от анкетираните посочва, че смята, че оставките на тримата в крайна сметка не трябва да бъдат приемани.

Социолозите смятат, че вероятно за категоричния резултат сред обществото роля играе и общото недоволство към политическия елит. За колебливия резултат сред привържениците та ГЕРБ пък роля играе активната защита за някои или всички министри, дошла от редовете на партията, на коалиционните партньори и на различни гилдии. За отбелязване е обаче, че повечето привърженици на патриотите също се изказват "за" оставките.

От проучването става ясно още, че 50% от отговорилите одобряват факта, че в крайна сметка Патриотите потърсиха начин за изглаждане на различията помежду си и с ГЕРБ и остават заедно в управлението. 43% са на обратното мнение, а останалите се колебаят. Две трети от привържениците на патриотите одобряват това решение, както и три четвърти от привържениците на ГЕРБ.

На въпрос на кого от често противопоставящите се трима лидери на Обединените патриоти вярват най-много, 40% посочват Каракачанов, а 30% избират опцията нито един. Доста по-назад остава Валери Симеонов и Волен Сидеров – съответно със 17% и 11% одобрение.

Затишието при патриотите обаче не отменя общото недоволство на българите срещу статуквото, отбелязват от "Галъп интернешънъл".

49% от анкетираните намират обвиненията на крупни бизнесмени за обосновани, а 27% - не. 24% очаквано не могат да формират мнение. Това се дължи най-вече на по-общото обществено желание за повече справедливост и отговорност.

Това желание се забелязва, когато стане дума за промяна на модела и търсене на генерални алтернативи: Според проучването скорошното изявление на президента в този дух събира одобрение сред мнозинство от 72%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой одобрява "обстановката" че нещо не разбрах?!Вие разбирате ли Че ми е все едно! Кой ще е следващият министър в Герберското правителство? И кой ще спасява ***.На Борисов ! За да е още и още във властта?Не ме интересуват бе хора! Да си ходят вече! 10 години едно и също! Данъци и само данъци и корупция! КРАЙ!
24
21
 
5
 
! Отговори
Професор преди 5 години
Импийчмънт за Президента и без провеждане на избори парламентът да назначи Госпожа Цецка Цачева на поста.
23
1
 
6
 
! Отговори
Дреме ми преди 5 години
Пука ми, че ми дреме, дали ще се смени ×,y или z тип. Това ми звучи като боб чорба, боб яхния и бобена салата. Все боб-б - пръц. Въздух под налягане, вятър и мъгла и прочие.
22
12
 
6
 
! Отговори
Изнервен преди 5 години
Айде стига с тая мантра, че Борисов бил член на БКП, а Нинова - не. Важно е кой какво прави, а не каква хартийка е имал или не. Има сума ти иддиоти на висши политически и държавни постове, които правят големи поразии, без да са имали книжки, нали?
21
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНе знам, никога не съм карал таква кола с тасове. Мойте коли всички са с лети джанти.
20
5
 
3
 
! Отговори
Предложение преди 5 години
Предлагам да изгоним крадливите *** ГЕРБ и БСП и да ни дойдат честни капиталяги да ни оправят и да ни дават големи заплати!
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако си сменя тасовете на гумите на колата, тя става ли по-добра ? Е ? Според няколко важни човека ще се превърне от трабанка във Ферари. Та значи има смисъл от рокади по ръководните места. Поне вече имаше няколко и съм сигурен, че и сега ще е добре.
18
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 16Нали затова банкянския унищожи дясната опозиция
17
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да *** у Герб, крадците у БСП.
16
16
 
6
 
! Отговори
Народен човек преди 5 години
Чакаме чудо от Радев! Да си подаде оставката и да го забравим задружно, това недоразумение!
15
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-големите *** са в Герб, а Нинова е бивша седесарка, възпитаничка на Костов. Всичко е нагоре с краката на тая територия.
14
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единствената причина Борисов да е на власт е липсата на алтернатива!
13
3
 
21
 
! Отговори
Оруел преди 5 години
Президентска република, разпускане на парламента, съд и прокуратура. Тотална чистка!
12
6
 
24
 
! Отговори
- преди 5 години
В България има само един лидер - ген. Радев!
11
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Клекнали са пред Радев гербераците, изпратили са днес необходимото писмо, сега може вече да подпише Радев указа. Ще се научат да спазваат законите, Радев ще ги научи!
10
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде нема нужда БСП на власт, да отиват в небитието и да не се връщат никога
9
5
 
15
 
! Отговори
Аз съм оптимист преди 5 години
Радев е единствената не опетнена личност в нашата политическа действителност Очаквам от него да вкара в затвора всички крадливи политици от Иван Костов до Цветан Цветанов без изключение за тези комунисти и демократи, които не съм споменал! Ще кажете няма правомощия, аз ще кажа той има армия! Давай президенте, смажи гнидите, ще останеш в историята на България!!!
8
12
 
5
 
! Отговори
Я гледай.... преди 5 години
До ХА-ХА-ХА ! 5 ГЕРБ щял да ни доведе до тотална катастрофа.. Както при Луканов , Виденов и Станишев ли ?
7
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не, не е така! Борисов се беше самозабравил, сам си каза, че "и магаре да ви предложа и магаре ще изберете!". Срещу Радев никой нямаше да успее, който и да беше сложил Борисов. И сам да се беше явил, нямаше да успее.
6
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Президента им каза да прочетат закона, който са гласували и да го спазват. Те... не искат, явно ще е първото нещо по закон в тя държава...