II рунд за деня, Радев към Борисов: Не става въпрос за война, а за закона!

Президентът бил отворен и готов за конструктивни решения
18 сеп 2018 15:45,
273
II рунд за деня, Радев към Борисов: Не става въпрос за война, а за закона!
Колаж: Dnes.bg

Президентът Румен Радев отвърна на премиера Бойко Борисов, като настоя, че не става въпрос за война между институциите, а за спазването на закона.

Тази сутрин министър-председателят отново настоя, че съгласувателната процедура за освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР е формална.

По думите му става дума за волеизявление на Маринов, затова счел, че няма необходимост за съгласуване с президента.

Още по темата

"Както от командващ ВВС ставаш президент – кой да те спре? Ние можехме тогава да не го освободим по тази логика, но… главният секретар иска да стане министър… Какви мотиви да напиша? "Моля, подпишете, защото той иска да стане министър". Добре, ще напишем и това. Но считам, че е формално", разясни премиерът.

Борисов казал и на депутатите от ГЕРБ да изчакат разписване на указа, "за да не предизвикаме втора буря".

Бурята по оста "Дондуков" 1-2 не секва обаче вече втора седмица, а причината – бавенето на президентския указ за главсека на МВР, който е номиниран за министър.

"Законът не се коментира, а се спазва. Изглежда за правителството е непосилна задачата да спазят закона и това не е първият случай", настоя днес пред журналисти държавният глава в Букурещ, след участието си в срещата на върха на инициативата "Три морета".

"Елементарно е и е много лесно, стига да се изпълни това, което повеляват нормативните документи", посочи Радев, попитан дали има обозрим срок, в който е решил да подпише указа.

Той добави, че винаги е отворен и готов за конструктивни решения.

"Дай Боже всекиму такава изолация. А когато хора разбират от всичко и успяват да коментират всичко - от недвижима собственост до външна политика, виждате резултатът какъв е", коментира президентът твърденията на управляващите, че е изпаднал във "външна изолация".

Попитан за сезирането от него на Конституционния съд по повод разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Административно-процесуалния кодекс, президентът заяви, че мотивите му са много прости и ясни.

"Законността не е услуга, която правовата държава предоставя на гражданите, а условие за нейното съществуване", коментира държавният глава, който смята, че редица разпоредби в предложението за изменение на АПК не съответстват на Конституцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
224
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Правомощия няма, да критикува не му позволяват, формален бил.... За къф груй тогава е там!? Според Цветанов - да посочва успехите на Греб и обединява нацията около Премиера!
223
7
 
10
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Радев преди да стане президент е трябвало да проучи какво всъщност представлява тази длъжност, отвсякъде формална създадена е така от комунистите (на тях да говори за законност) заради тяхната пионка Желю Желев без никакви сериозни правомощия да не говорим и за вицепрезидент където почти няма в Европа такава длъжност, така че Радев като праволинеен военен не знае къде е попаднал в тая фалшива длъжност.
222
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Корнелия Нинова - бъдещ премиер, свикнаха ли ГЕРБ-ерите???
221
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ-ерите да се махат......................и за *** за зеле не стават!!!
220
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Достоен президент имаме сега, за разлика от Роската Плевнелиев, дето щеше да обявви война на Русия..........................хаха....................голям смях!!!Да подкрепяш фашагите в Киев си е престъпление , няма ли кой да му каже на Роската П.?Ама той сега си гледа Деса-синоптичката...............хаха...............стана баджанак на 1/2 от софиянците!!
219
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Президентът Румен Радев е прав................както в 90 % от случаите!!
218
4
 
9
 
! Отговори
ужас преди 5 години
До Анонимен 223Вземете сменете плочата !!!!изтъркват ви се глупостите Оффффф вярно - какво да очаква човек от феновете на еднокнижника .....
217
9
 
19
 
! Отговори
М, да ... преди 5 години
До 224 АнонименПо точно намеквам, че ако Мая някого ще измества, то ще е Премиера-ББорисов! Радев е непоклатим на поста си - камък тежащ си *** мястото! Случихме с Р.Радев на Президент!пп. очаквам срещата на Тръмп с мутрата ББ- ще има комай неприятно изненадани герберчета! :)) Тръмп е бивш военен - колега в някаква степен на Р.Радев, а не е пожарникар!
216
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До М, да ...222 Мая Мановлова е чалга политик,заела този пост,след аферата"Костинброд".Също след компромис от страна на ГЕРБ,както и Румен Радев.
215
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Румен Радев все повече се изявява,като активист на БСП.
214
4
 
17
 
! Отговори
М, да ... преди 5 години
До Радев губиОпа! Мая Манолова новият Премиер! Рейтинга на Май е по висок от на ББорисов!
213
13
 
9
 
! Отговори
Радев губи преди 5 години
Омбудсманът Maя(костинбродска) вече изпреварва президента по рейтинг. Ами сега кво ще прави зеления чорап ? Очевидно я готвят Мая за бъдещ президент.
212
5
 
10
 
! Отговори
:)) преди 5 години
До 218 АнонименС военните не може да води дипломация, те разбират само набиване на канчета.-----------------Смешнико! Най-добрите дипломати в света са военни, може и бивши! ЖЕЛЯЗНА ръка /захват/ в кадифе облечена!
211
5
 
11
 
! Отговори
До тт преди 5 години
Има една съществена разлика от тогавашната ситуация, и настоящата. Сега се правят опити да смажат и малкото човешко достойнство в хората, които не са съмишленици на герб. Иначе- не виждам някаква съществена разлика в материален аспект от тогава, и сега. Тогава бяхме в официална криза, а сега сме, цитирам: "забогатели, но не искаме да си признаем" намираш ли бруталната нотка в изказването на кумира си?
210
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Строй се, мирноо гъсПутин генерал-президент! Бързо да разписваш Освобождаването на Маринов,че щи ти ба пуйкати майчина.Марш първо 5 обиколки на плаца, заради забавянето! С военните не може да води дипломация, те разбират само набиване на канчета.Или ти го размазваш или той тебе.Ако му оставиш илюзия,че е важен и незаобиколим фактор,започва да си вярва и да ти дава тон в живота.Човечен е Бойко,но е време да отпере Радев през врата,няколко пъти за затвържадаване на ефекта.Армейски правила!
209
7
 
21
 
! Отговори
Ей, голям трън преди 5 години
Ви е Радев! Защо така бе, другари- гербовисти? Нали имахте действащ президент- гербовист, рамо до рамо с действащ премиер. И какво се случи толкова чрезвичайно, което остана в главите на всички обикновени хора? Ще ви кажа- едно голямо нищо. Какво от това, че борисов тупаше по рамото наставнически своето назначение за президент? Кой запомни плюмчо/така беше известен сред широките народни маси/, с нещо ефективно?
208
6
 
7
 
! Отговори
тт преди 5 години
До До срамежливия...вече 10 години??? Тоест при управлението на Жан Виденов не си се чувствал опитно зайче??? Или при Лукановото???
207
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не се обяснявайте на гербаджии! Прокълнете ги!
206
5
 
10
 
! Отговори
До срамежливия преди 5 години
И мен ме е срам , че съм опитно зайче в собствената си страна, вече 10 години, ама никой не ме пита. Та в този дух- с какво борисов се отличава от Радев? Отдавна го гледаме, за разлика от Радев
205
2
 
15
 
! Отговори
Сега пък тончев преди 5 години
Още е рано да констатираш и даваш оценки за нещо, което няма как да видиш. Но... Дали същото важи за премиерчето- мутре? Все пак виждаме как в продължение на 10 години затъваме все повече и повече. Също видяхме и как се правят колосални заеми- по "народо- гербовистки", с мисъл за хората.виждаме също как хората оскотяха, намразиха се един -друг- по европейски тиртип. Какво друго да ти кажа?