II рунд за деня, Радев към Борисов: Не става въпрос за война, а за закона!

Президентът бил отворен и готов за конструктивни решения
18 сеп 2018 15:45,
273
II рунд за деня, Радев към Борисов: Не става въпрос за война, а за закона!
Колаж: Dnes.bg

Президентът Румен Радев отвърна на премиера Бойко Борисов, като настоя, че не става въпрос за война между институциите, а за спазването на закона.

Тази сутрин министър-председателят отново настоя, че съгласувателната процедура за освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР е формална.

По думите му става дума за волеизявление на Маринов, затова счел, че няма необходимост за съгласуване с президента.

Още по темата

"Както от командващ ВВС ставаш президент – кой да те спре? Ние можехме тогава да не го освободим по тази логика, но… главният секретар иска да стане министър… Какви мотиви да напиша? "Моля, подпишете, защото той иска да стане министър". Добре, ще напишем и това. Но считам, че е формално", разясни премиерът.

Борисов казал и на депутатите от ГЕРБ да изчакат разписване на указа, "за да не предизвикаме втора буря".

Бурята по оста "Дондуков" 1-2 не секва обаче вече втора седмица, а причината – бавенето на президентския указ за главсека на МВР, който е номиниран за министър.

"Законът не се коментира, а се спазва. Изглежда за правителството е непосилна задачата да спазят закона и това не е първият случай", настоя днес пред журналисти държавният глава в Букурещ, след участието си в срещата на върха на инициативата "Три морета".

"Елементарно е и е много лесно, стига да се изпълни това, което повеляват нормативните документи", посочи Радев, попитан дали има обозрим срок, в който е решил да подпише указа.

Той добави, че винаги е отворен и готов за конструктивни решения.

"Дай Боже всекиму такава изолация. А когато хора разбират от всичко и успяват да коментират всичко - от недвижима собственост до външна политика, виждате резултатът какъв е", коментира президентът твърденията на управляващите, че е изпаднал във "външна изолация".

Попитан за сезирането от него на Конституционния съд по повод разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Административно-процесуалния кодекс, президентът заяви, че мотивите му са много прости и ясни.

"Законността не е услуга, която правовата държава предоставя на гражданите, а условие за нейното съществуване", коментира държавният глава, който смята, че редица разпоредби в предложението за изменение на АПК не съответстват на Конституцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
204
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Срам ме е, че имаме президент като Радев. А тези които го харесват трябва да се срамуват от себе си. За това обаче е нужно да осъзнаваш и нищожеството си. Но и за гова се иска интелект. Не можеш обаче да очакваш интелект у хора които харесват генерал-селянин с формован квадратен мозък от 30 г. служба.
203
14
 
9
 
! Отговори
TT преди 5 години
До акудКолкото пъти видя *** президент,толкова пъти се сещам за ротния в казармата.Същият бликащ интелект,същото дар слово,същото неподражаемо чувство за хумор...Боже пази България!
202
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още приз първото година на крадливото си управление герб отнеха на хората 60 права, господин президент, сезирайте конституционния съд за десетгодишното им противоконституционно законодателство на тези антибългари, създадени от немска фондация и от цар горски.
201
4
 
18
 
! Отговори
Много ви е лесно преди 5 години
Радев не бил президент! А борисов да не би да е премиер? Съюзил се с дявола, само и само да бъде на този пост. Това ли се прави, с мисъл за народа, а? От какъв зор каквото каже борисов, трябва да се случва. Неговото нееднократно управление, запомнете го добре: ще бъде отразено като крах за цял един народ. А друг въпрос е, защо го оставихме толкова време да експериментира с всички останали в България да живеят.
200
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До акудНие видяхме друго - вие гербавата шайка инспирирахте катастрофата, като триколката нарочно удари много бовно движещия се автомибил като в момента на удара сте снимали, ама провокацията не става и затова забързахте записа точно в момента на удара. Вие сте проклятие и бреме на българския народ. Сега с провокатори петните протестите на хората и с дискредитираните ви купени медии.
199
7
 
8
 
! Отговори
Тончев преди 5 години
Президента,та президента ?! Та той не е нищо повече от една пионка на БСП -размислете!Той,горкия,си няма собствено мнение ха-ха-ха! Сам се пъчи и си мисли,че е "солта на Земята" ама не е-е-е !Не сме имали толкова слаб президент досега,нали?
198
5
 
11
 
! Отговори
двоен мутростандарт преди 5 години
Формална процедура няма - не подпише ли президента Маринов няма как да стане министър. За справка Плевнелиев не прецака ли една конституционна съдийка пък не ревахте *** ултрадесни
197
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За неродените деца.За омърсеното достойнство.За срама в очите ни.Да платят!!!
196
11
 
9
 
! Отговори
Решетников преди 5 години
Не забравяйте, че Грипен Радев ни беше избран за президент след документирана консултация на К.Нинова с руския ген. Решетников и неговото одобрение.
195
19
 
15
 
! Отговори
акуд преди 5 години
да видяхме президента как потулва катастрофата на баща си и ми сана ясно как спазва закона, добре, че някой пусна филма, та всички Българи разбрахме за случая. сигурен съм комунистите най - много мразят камерите :) :) :)
194
5
 
10
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
...I da me triete I da ne me triete vse tazi !!! Borisov I prilejashtata mu partia sa natsiaonalni predateli I tiah gi chaka Naroden Sad !!!
193
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Подигравка! Делото за 16 милиарда източено ДДС от фирми, близки до управляващите е насрочено чак за 2020
192
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая пуста Европа с нейните субсидии само направи мафията по-богата, и по-силна. Европа ли е виновна? Мафията ли? Продажните чиновничета ли? Кротките овчици ли?
191
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До обикновеният данъкоплатец не са стигнали и 1% от всички евросубсидии. Всичко бе ограбено, и то се е случило най-вече при ГЕРБ.Само Президентът Радев се опита да им търси отговорност и медиите им и троловете им веднага го захапаха.
190
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еврофондове се дават само на "свои" фирми, и винаги след определен процент за съответните хора. Процентът не е под 50%, а често и повече. Всички лозя на Шато Карнобат са направени с евросубсидии, и сега най-вероятно са решили да му ги вземат.
189
21
 
12
 
! Отговори
Радев=бай Тошо преди 5 години
Радев за жалост прилича на бай Тошо - срича, мънка, мрънка, чете трудно, няма ясна и собствена мисъл, не може да говори добре, използва кухи заучени фрази и произнася неправилно много думи. Жалко е, че не вървим напред, а се върнахме много, много назад
188
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пишещите гербери много пличат по интелект на Цветанов който тази сутрин по Нова заяви :" съотношението на фалшивите бандероли бе две към едно , а една трета бяха бяха истински..". Някой може ли да каже какво искаше да каже Ц Ц ?????
187
10
 
24
 
! Отговори
- преди 5 години
Искам заплатата на Президента да стане поне 100 000 на месец. За да е независим и да не му скроят шапка мафиотите.
186
19
 
24
 
! Отговори
:)) преди 5 години
До Неприятно излъчванеБорисов има женствено сладникаво излъчване! Нормолно е че Радев и ББ са с различно излъчване, все пак Радев е мъж, а ББ не съвсем!
185
9
 
28
 
! Отговори
Мафията ГРОБ преди 5 години
Карнобат доставяше напитките за европреЦедателството. Маринела и Карнобат - удивително добро попадение на Лилетка.