II рунд за деня, Радев към Борисов: Не става въпрос за война, а за закона!

Президентът бил отворен и готов за конструктивни решения
18 сеп 2018 15:45,
273
II рунд за деня, Радев към Борисов: Не става въпрос за война, а за закона!
Колаж: Dnes.bg

Президентът Румен Радев отвърна на премиера Бойко Борисов, като настоя, че не става въпрос за война между институциите, а за спазването на закона.

Тази сутрин министър-председателят отново настоя, че съгласувателната процедура за освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР е формална.

По думите му става дума за волеизявление на Маринов, затова счел, че няма необходимост за съгласуване с президента.

Още по темата

"Както от командващ ВВС ставаш президент – кой да те спре? Ние можехме тогава да не го освободим по тази логика, но… главният секретар иска да стане министър… Какви мотиви да напиша? "Моля, подпишете, защото той иска да стане министър". Добре, ще напишем и това. Но считам, че е формално", разясни премиерът.

Борисов казал и на депутатите от ГЕРБ да изчакат разписване на указа, "за да не предизвикаме втора буря".

Бурята по оста "Дондуков" 1-2 не секва обаче вече втора седмица, а причината – бавенето на президентския указ за главсека на МВР, който е номиниран за министър.

"Законът не се коментира, а се спазва. Изглежда за правителството е непосилна задачата да спазят закона и това не е първият случай", настоя днес пред журналисти държавният глава в Букурещ, след участието си в срещата на върха на инициативата "Три морета".

"Елементарно е и е много лесно, стига да се изпълни това, което повеляват нормативните документи", посочи Радев, попитан дали има обозрим срок, в който е решил да подпише указа.

Той добави, че винаги е отворен и готов за конструктивни решения.

"Дай Боже всекиму такава изолация. А когато хора разбират от всичко и успяват да коментират всичко - от недвижима собственост до външна политика, виждате резултатът какъв е", коментира президентът твърденията на управляващите, че е изпаднал във "външна изолация".

Попитан за сезирането от него на Конституционния съд по повод разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Административно-процесуалния кодекс, президентът заяви, че мотивите му са много прости и ясни.

"Законността не е услуга, която правовата държава предоставя на гражданите, а условие за нейното съществуване", коментира държавният глава, който смята, че редица разпоредби в предложението за изменение на АПК не съответстват на Конституцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойко беше свикнал щом щракне с пръсти и всички да подскачат, без да се съобразяват с никакви законни процедури. Закон в държавата беше волята на тик.вата. Е, Радев му показа, че с него няма да е така. Очевидно е, че се заяжда, но е и очевидно, че има нужда от такова заяждане, за да разбере Борисов, че в страната има закони.
163
1
 
9
 
! Отговори
Сержантче преди 5 години
Много си умно бре, то поне старшинка да беше, че да те питаме, като си толкова умен, що никой не ти е виждал мозъчето?
162
2
 
11
 
! Отговори
ponti преди 5 години
Абе тея в Симеоново да не би да им слагат главите в някакви калъпи?! Единия главата му е като яйце, другия като кубче... Това целенасочено ли е? :) хахахахахаххааххахаха
161
6
 
26
 
! Отговори
Искрено преди 5 години
Голям си, господин президент! Тиквите бяха свикнали с онова предишно смешно подобие на държавен глава (Плевенлиев) каквото му наредят, това да подпише. Ама с Румен Радев не минава този номер. Умен и достоен човек е президента ни.
160
25
 
11
 
! Отговори
сержант преди 5 години
И за децата е ясно,че Радев се заяжда.Все пак той е ***,това е типично за тях.Иска да го броят за важен,но никой не го бръсне за слива както у нас така и в чужбина.
159
4
 
18
 
! Отговори
ponti преди 5 години
Я си спомнете кой беше кандидата на ГРОБ и с каква разлика падна от Радев.. . Какво прави в момента "кандидата" и как се справя? Цъфнал ГРОБ, цъфнал ГРОБ
158
1
 
18
 
! Отговори
ponti преди 5 години
Сърце му не дава на Радев да пусне квадратната глава да стане министър. Забелязвам, че когато един полицай почне да носи костюм и вратовръзка, то той е.... готов за министър! Спомнете си Цецо-наглецо..
157
1
 
5
 
! Отговори
Дребнав и заядлив преди 5 години
За кого? За тебе да, ама за мен- не! Как беше- всеки си има фаворити. Ще се броим съвсем скоро, кой над кого е!
156
5
 
16
 
! Отговори
Тонка, тонка преди 5 години
То и от милиционер управленец не става, ама факт, че 10 години вече ни разиграва. Така, че...хм, защо да не поостане още поне 10-ина години на този пост президента? Все пак му се полага, имайки предвид интелекта на този ваш "народен любимец".
155
23
 
11
 
! Отговори
Дребнав и заядлив преди 5 години
Дребнав и заядлив е Радев , но явно толкова си може .......
154
13
 
26
 
! Отговори
Браво! преди 5 години
Браво на президента! С умни изречения винаги поставя глупавите тикви на мястото им.
153
3
 
10
 
! Отговори
ponti преди 5 години
Е, ако сега не се върне Мето, когато си има вътрешен министър, кога да се върне?! Айде връщай се и преоткривай Илиянци, че там мирише на нафталин вече.. Па колко народ ще се появи, чиито физиономии не сме виждали от много години, бедна ви е фантастиката! Даже някои "умрели" и "застреляни" може да видим... Мадам Тюсо, бате!
152
8
 
15
 
! Отговори
:)) преди 5 години
Моля, подпишете, защото той иска да стане министър--------------------Принципно законодателството пр. трудовите правоотношения не защитава работниците, служителите, а работата, организационият процес, институцията!пп. плямпалото ББ отново ръси ***.о.т.и.и! Прави се на интересен, но още повече се вижда, че от не е за Премиер !
151
0
 
7
 
! Отговори
Ние преди 5 години
А да си чувал за напускане по взаимно съгласие.
150
14
 
21
 
! Отговори
- преди 5 години
Велик, много велик е Президента!Чест и почитания!На фона на нарцистично самовлюбения - не искам дори името му да споменавам -генерала блести с ярка светлина!Шапки долу - идва ПРЕЗИДЕНТА!
149
7
 
10
 
! Отговори
бъркаш са преди 5 години
До Ние 146 Дори , като си обикновен работник , трябва да си пуснеш едномесечно предизвестие , че напускаш .Юристите вече обясниха , къде и как ГЕРБ са в простъпка. Така е разписано в закона . Какво е виновен РР , че законът е такъв???Не разбирам само , защо ББ не се хване с вътрешния си министър , да отидат ри президента и нещата ще се разрешат ????
148
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Брилянтен! Всяка дума тежи- няма 6-5 и селски лафове!!!!!
147
21
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е първият български президент ***
146
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Их като ги гледам все едно гледам нещо средно между робинята Изаура и евтин турски сериал.В ролята на много грозна Изаура Маринов, а ББ нямам предвид сока, и Радев са двамата генерали нинджи или каквото са там борещи се за любовта и.Тоя джендърски цирк само в *** може да стане.А докато цирка върви хитрия любовник на Изаура Доган става шеф на ТЕЦ Варна препродава го и бяга с въорсния *** в Турция за да разкрият тайната на турската русалка.
145
7
 
5
 
! Отговори
Истукан преди 5 години
Оставка! Няма да гласувам повече за вас.