Обещание: От 1 юли догодина пенсиите скачат – с 5,7%

Таванът на парите също се увеличава – до 1040 лева
18 сеп 2018 11:45,
72
Обещание: От 1 юли догодина пенсиите скачат – с 5,7%
Снимка: Dnes.bg

От 1 юли 2019 г. пенсиите в страната ще се вдигнат с 5,7%, обяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Таванът на пенсиите също ще бъде увеличен до 40% от средния доход за страната т.е. 1040 лв.

По повод предстоящата тежка зима с по-високи сметки, Петков коментира, че у нас заплатите са едни от най-бързо растящите в цяла Европа, но тъй като базата е ниска и това увеличение не се усеща достатъчно от хората.

Относно втория стълб за пенсионно осигуряване, за който стана ясно, че средният размер на партидите е около 3000 лв., Петков коментира, че това не е изненадващо.

"Голяма част от осигурените лица имат кухи партиди, защото по тях не постъпват средства", уточни той пред bTV.

Още по темата

По думите му са предвидени различни опции за изплащане на натрупванията, включително когато са прекалено малки суми – да могат да бъдат изтеглени наведнъж.

"Темата за увеличението на бюджетните заплати винаги е актуална в бюджетната процедура", коментира Петков заложеното увеличение от 10% на заплатите в държавния сектор.

"Това е една осъзната стъпка, която имаше своите индикации и това е справедлив подход", каза Петков.

"Проектът на закона за социалните услуги ще промени коренно регулациите и има две ключови думи – достъпност и качество" – така социалният министър обобщи готвеният закон за хората с увреждания.

Знаете, темата предизвика големи протести и палаткови лагери на майките на деца с увреждания.

Петков уточни, че в законопроектът се предифинират самите социални услуги и дейности, както ще има по-голяма възможност за избор на доставчици на тези услуги.

"Регламентирана е и една нова услуга, която се нарича заместваща грижа – тя е за лицата, които полагат грижи за хора с увреждания и позволява в рамките на годината полагащият грижи временно да се освободи от това ако се налага да постъпи в болница, или иска да вземе кратък отдих, или не е в състояние да полага тази 24-часова грижа", коментира Петков.

Той уточни, че при използването на тази услуга, даденото лице с увреждане ще бъде настанявано във временен център.

Бисер Петков коментира и новата агенция, която ще следи за качеството на социалните услуги. "Целта е превенция на настъпващ риск", каза той.

Министърът уточни, че предвидените допълнителни средства в бюджета са 244 млн. лв. и се надява тази сума да бъде утвърдена от финансовото министерство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
2
 
0
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До Управление след 1990Поправка 10г. Управление на БСП (БКП) Мъка и ужас10г. Управление Герб (младежко БКП) Непоносима агония и самозапалващи се хора. Както и да го погледнем докато БКП са на власт - все зле за хората. Но младежкото БКП прекрачи всички граници на поносимото. Държавата е фалирала от 5г., 2020 като спрат фондовете и ще им лъснат голите ***. По типично БКП-ски манталитет ще си подадат оставките и ще се пръждосат, а ние да им сърбаме попарата.
65
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А от коя дата в кой век минималните пенсии ще са поне на нивото на човешко съществуване? Не на кучешко.
64
2
 
4
 
! Отговори
До 47 преди 5 години
Ти си пубер *** сигурен съм,че нямаш ден трудов стаж а не като някой като нас с 40 50 години стаж,човека е прав 1000 са им пенсиите.
63
0
 
3
 
! Отговори
До 47 преди 5 години
Ти пишеш небивалици *** 1000 са им пенсиите, и 400 евро да са къде са 800 лв къде са бъкгарските 200 лв пенсии
62
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много двукраки, и добре да живеят, паксе разминават с натрупаното.
61
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много двукраки, и добре да живеят, паксе разминават с натрупаното.
60
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Обещание: От 1 юли догодина пенсиите скачат с 5,7%"Нормално, до една година броя на пенсионерите драстично ще намалее.
59
1
 
3
 
! Отговори
Миньор преди 5 години
Няма справедливост за всички. На другите колеги пенсионери ще вдигнат пенсията, ама моята не, защото имам таван. И другата година ще съм пак под тавана. Да бях учил повече да станех чиновник сега нямаше да ме е яд. И здравето щях да си запазя а сега давам един куп пари за лекарства.
58
0
 
5
 
! Отговори
Ахаа преди 5 години
А парното, тока, водата,храните, данъците с колко?Ква ми е ползата да ми направите минималната 2 хилки, като парното ще го направите една хилка.
57
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КАКВОТО Е КАЗАЛ ББ ГО Е НАПРАВИЛ- АЗ СЪМ УЧИТЕЛ- ИЗПЪЛНИЛ СИ Е ПРОГРАМАТА ДО ДНЕС КЪМ ОБРАЗОВАНИЕ, МИНИМАЛНИТЕ ЗАПЛАТИ КАКТО ОБЕЩАХА ПО ГОДИНИ ГИ УВЕЛИЧАВАТ ВЪПРЕКИ ПРОТЕСТИТЕ НА ИНДУСТРИАЛНИЯ КАПИТАЛ, ПЕНСИИТЕ СЕ АКТУАЛИЗИРАТ НА 1ЮЛИ ВСЯКА ГОДИНА И ТО С КОЛКОТО СА ОБЕЩАЛИ.
56
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това, че ни залъгват, как след ГОДИНА ще се дигнат пенсиите с 5,7 % е толкова нагло, както само ГЕРБ си го могат.Той Борисов каже нещо и още вечерта започва да пее точно обратното, вече е известно на всички. Ама като се има предвид умствената нагласа на средния българин, току виж някой повярвал в `светлото бъдеще`.
55
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До opetkov"... и пенсионерите ръсят десетки хиляди на телефонните измамници."---Абе, "оперетков", нали затова се пишат тези поръчкови статии да те накарат да си мислиш, че пенсионерите са много добре. Ми, то медиите прекалиха всеки ден по някой измамен дядо или баба хвърлят хилядарки, все едно епидемия от грип. :)Хайде, моля ти се, не показвай, че вярваш.
54
2
 
6
 
! Отговори
До 57 преди 5 години
При тях е зле, а при нас е евтино и сто пъти по-хубаво. Самите те си го казват. Знаете ли какви са цените на имотите в Русия? Не говоря за комуналките...Явно тук им е много по-добре и по-изгодно. Затова са ни налазили отвсякъде.
53
3
 
4
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Не знам за какви пенсии *** на 25 години вече трябва да получаваш пенсия за шизофрения веднага щом ги навършиш, а и да дават рецепта за силни лекарства. А до пенсия ако стигнеш то това си завидно, а и трябва да се направи невъзможно. Само хората от власта трябва да им се позволи да живеят до 90-100. Простия българин най-много трябва да му позволите до 30. Иначе може да поумнее, а ако почне да мисли......
52
7
 
5
 
! Отговори
Добре сме си! преди 5 години
Руснаците масово се преселват в България и вече са 400 000. Строят си затворени селища и комплекси, купуват апартаменти и къщи като за последно. Причините може да са 2:1. В България е прекрасно да се живее, особено спрямо Русия. Спокойно е и сигурно. Иначе нямаше да припарят тук. За тях ние сме с крачки напред пред руския живот, където се напиват, за да забравят.2. Или може би Путин е решил да ни претопят и пак да ни направят тяхна република, както искаха по времето на соца?
51
16
 
5
 
! Отговори
В България е добре преди 5 години
Факт е, че в България се живее все по-добре! Въпреки лъжливите приказки на червените!Само се огледайте и вижте с очите си - пълни с коли пътища и магистрали, пълни с хора магазини и молове, пълни колички с покупки, всички хукват по курорти в България и чужбина, пълни ресторанти и кафенета, хората живеят добре и се забавляват, въпреки апокалипсиса, в който живеят БКП/БСП. Увеличават се влоговете в банките. Хората си купуват нови и модерни жилища. При соца - разпадащи се скапани панелки.
50
9
 
4
 
! Отговори
Управление след 1990 преди 5 години
БКП/БСП управлява 10 г. - падение, падение и пак падение!!! Беднотия, фалити и мафия! След тях, всеки път е потоп!!!ГЕРБ управлява 8 г. - възход, възход и пак възход!!! Всеки път всичко започва от нулата, след всяко управление на хищниците от БКП/БСП, които ограбват и унищожават България. При ГЕРБ непрекъснато се строи - магистрали, улици, пътища, спортни зали, училища, детски градини, пречиствателни станции, паркове и др..Други партии управляват 11.5 г. - не се сещам за нищо направено!!!
49
4
 
4
 
! Отговори
Комунисти = Мафия преди 5 години
Мафиотите, мутрите и чалгата се пръкнаха от БКП/БСП след 1990. . То не бяха рекети и убийства при тяхното управление. . Разграбиха държавата с червените куфарчета.. Разбиха и ограбиха предприятията. . Разграбиха здравната каса и пенсионния фонд. . Изнесоха парите в офшорки и т.н. . Сега са милионери с хотели по морето (всички са техни) и из цялата страна. . Станаха рентиери и работодатели, като дават най-ниските заплати в ЕС. . Повечето фирми са техни и изстискват българите до дупка.
48
11
 
5
 
! Отговори
НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ, преди 5 години
че пенсиите са такива, защото БКП/БСП беше ограбилаПенсионния фонд, парите бяха изнесени в чужбина и по време на преврата1989 година в него нямаше нищо. НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ, че после същите тези хораразграбиха фабрики, заводи, приватизираха, фалираха банки...с еднадума ограбиха всичко, което може да се ограби...Синчето на другарката Нинова завърши супер скъпо образование в Америка и работи в Ротшилдовата банка Голдмън Сакс.Спокойно, всички червени са уредени.Само се питам, защо не ходят в Русия?
47
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи за държавните служители увеличение от Януари с 10 % при положение, че средната им заплата е над 2000 лв! А на пенсионерите от Юли с 5.7 % при положение, че средната пенсия е 374 лв.!Ало Управляващите много сте НАГЛИ