200 лева за култура? "Културният чек" не видя бял свят

НС отхвърли идеята на БСП за промени в Закона за културата
19 сеп 2018 14:30,
12
200 лева за култура? "Културният чек" не видя бял свят

Идеята за културен чек за младежите няма да види бял свят. Днес мнозинството отхвърли предложените от БСП промени в Закона за закрила и развитие на културата.

От левицата предлагаха всеки гражданин, при навършване на 18 години, да получи електронна карта на стойност 200 лева за посещение на концерти, музикални и театрални постановки, художествени галерии, музеи, както и за закупуването на книги.

Червеният Антон Кутев скочи, че няма здрав разум в неприемането на законопроекта и обвини управляващите в "криворазбрана партизанщина".

По думите му мотивацията на отказа не трябвало да е финансова, тъй като идеята щяла да струва само 8-10 млн.

"Докато премиерът се пъчи как ще вдигне заплати, това бяха необходими пари. Защо не го приеха - не разбирам. Това е от криворазбрана партизанщина, защото няма здрав разум в отказа да приемат културния чек. В този му вид вече работи от 4 години в Италия и Малта", даде пример Кутев.

Той обърна внимание и че много младежи никога не получават достъп до култура.

"За съжаление всички познаваме младежи, които не са прочели нито една книга. Културният чек щеше да им даде тази възможност", заключи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
38
 
! Отговори
Казах ли им аз, че преди 5 години
такъв чек трябва да получат пенсионерите, те не могат да си позволят културни развлечения, а те им липсват! Това са хора, свикнали редовно да ходят на театър, концерт, опера. Днес не могат да си го позволят.Младите хора намират начин да отидат на такъв концерт или филм, който желаят да посетят.
7
0
 
39
 
! Отговори
леле преди 5 години
А ще важи ли за чалга концерти и дискотеки?Посещенията под строй и по комсомолска линия ли ще бъдат или по партийна?
6
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дайте им карти за безплатен фитнес и безплатни анаболи. Културен чек - ще ги продадат за 20-30 лева, а културистите от театрите ще приберат субсидиите. даже точно театралните културисти, които са навсякъде като досадни мухи по телевизии и шоута, ще ги изкупят за 20 лева и ще приберат 200 лева. Няма да улесняваме театралната мафия и нейните милионерчета.
5
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Коце кметаДали си наясно, че "еднокнижника" е с научна титла след като е защитил дисертация? Ако въобще знаеш какво е това? Бил е и преподавател във висше учебно заведение. И то не по физическо. Преди време негов критик по телевизията извади копие на документ за средното му образование. Шестици от горе, до долу. Самия той се чудеше, явно принципен човек, защо така ожесточено се разпространява тази неистина.
4
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как да приемат, като от тия карти не може да се краде.Как да изпишеш две бали цимент, а да вложиш половин. Друго се е магистрали, пътища и саниране, те оттам е далаверата.
3
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нинова вече се чуди с каква простотия да легне на електората. То не бе махане на плоския данък. То не бе 8 или 6 % ДДС за хляба и книгите. Последната простотия "културен чек". Театрите са пълни със зрители.Няма нужда от поредната вратичка за далавера. Хляба и книгите няма да поевтинеят, ако намалят ДДС-то. Той дава минимум по 5 лв. на ден за цигари, 150лв. на месец. 45лв.на месец данък били убийствени за него!!!!
2
0
 
38
 
! Отговори
ttt преди 5 години
Като идея е добре, обаче колко от тези чекове ще се препродадат на половин цена?Освен да са поименни и да се използват само с лична карта?
1
6
 
35
 
! Отговори
Коце кмета преди 5 години
Да бе, и накрая да стане така, че тъмните гласоподаватели да прочетат 2 книги, двойно повече от своя пръв държавен и партиен ръководител Тиква Еднокнижник.