Премиерът се хвали: Контрабандните цигари – под 5%!

Така ставаме с най-ниско ниво контрабанда в целия ЕС
Обновена: 19 сеп 2018 15:27 | 19 сеп 2018 14:15,
94

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Употребата на котрабандни цигари в България стремглаво пада, показва ново изследване. Делът на контрабандните цигари е паднал до 4,7% през второто тримесечие на 2018 г. За сравнение през 2010 г. същия дял е бил 34,5%.

Това съобщиха от инициативата "Срещу незаконната търговия", която обединява големите тютюнопроизводители и вносители на цигари в България. Това е на практика рекордно нисък процент, който се постига за първи път.

В края на 2017 година делът на контрабандните цигари на пазара е бил 6,6 на сто, а преди една година - 7%, сочат данните на организацията. През 2010 година контрабанднните цигари са заемали 34,5 на сто от пазара, посочва БТА.

България е на практика с най-ниско ниво на контрабанда на цигари в целия ЕС за второто тримесичие на 2018 г., показват данни от изследването.

Още по темата

"Очаквам през следващите месеци този нисък процент на цигарената контрабнада да се задържи. Не мога да не поздравя колегите от МВР, които разкриха напоследък 4 нелегални цигарени фабрики. По същия начин работим и за алкохола, горивата, захарта и месата", коментира премиерът Бойко Борисов.

"Тези резултати са показателни и за корупцията в страната, защото контрабандата стига чак до политици. За да има контрабанда на цигари, задължително има митничар, полицай, граничен полицай, прокурор и разбира се - политически чадър", каза още Борисов.

На представянето на резултатите присъстваха още главният прокурор Сотир Цацаров, вътрешният министър в оставка Валентин Радев, министърът на финансите Владислав Горанов и гостуващият в страната главният прокурор на Бавария Райнхард Рьотле.

Вчера премиерът увери, че делът на контрабандата на цигари ще спадне под пет процента. Той напомни, че когато правителството е дошло на власт, този дял на контрабандата е бил 34 процента.

"Сега, след като ударихме такова голямо количество нелегални фабрики, ще спадне под пет на сто" , категоричен бе Борисов.

Добрите резултати в борбата с контрабандата и корупцията ще позволят от 1 януари с 10 на сто да се увеличат заплатите в бюджетния сектор, отбеляза още премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
18
 
! Отговори
до 20 преди 5 години
В коя Прокуратура бе герберастко *** ?Тази на Цацаров, дето Борисов сам ли си го избра.Та това е публичноизвестен факт.Има документи и те се публикувани в Мрежата.Потърси си ги.
25
2
 
25
 
! Отговори
Вал преди 5 години
Дон Боко Тиквоне похвали своята МАФИЯ колко била добра)))Има ли още уфсе от гетото които да му вярват?
24
17
 
2
 
! Отговори
наблюдател преди 5 години
Явно демоните от ИНЗ са напълзяли статията.Нискокачествените коментари показват че качеството на Кутевците пада.Ниско заплащане вследствие загубата на "лесни пари". Трябва да бързат защото ако заловят още някой Бенчо и партията им ще затихне окончателно.
23
1
 
26
 
! Отговори
Филия с мас преди 5 години
Айде другата дъвка почнахме ! Оставка мутра !
22
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Премиерът се похвали като кифладжия без кифли!Излагация!Вече и гаргите му се смеят на тоя !Половината печалба от граничната контрабанда на всичко отива в веговия джоб плюс половината печалба от легалните и нелегалните фабрики тука!А пък всички помним как през югоембаргото прекарваше в Сърбия вагони с нелегално гориво откъдето се обвърза със силната мафия и натрупа първоначални капитали!
21
0
 
28
 
! Отговори
до 20 преди 5 години
На ЦАЦАРАТУРАТА, дето Боко сам си я избра, ПРОКУРАТУРА ли и се вика вече?
20
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам .... аз цигари с бандерол не съм пушил от поне 15 години.
19
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
18- АКО ТОВА Е ФАКТ- ВЕДНАГА В ПРОКУРАТУРАТА, АКО НЕ Е ИСТИНА СЕ НАРИЧА КЛЕВЕТА.ВСЕКИ МОЖЕ ДА ГОВОРИ СВОБОДНО, НО И ДА МОЖЕ ДА ДОКАЖЕ ДУМИТЕ СИ В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ Е ЛЪЖА. НИЕ ВСЕ ОЩЕ ЧАКАМЕ ДА ВИДИМ КЪЩАТА В БАРСЕЛОНА И ЛЮБОВНИЦАТА.
18
2
 
26
 
! Отговори
Коце кмета преди 5 години
Контрабандни цигари са всички тези, от които Тиквата не получава дял. Дали са с бандерол или без, няма значение. Ако получава дял, легални са.
17
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Самият Борисов, който навремето имаше фабрика за производтво на нелегални цигари, заедно с покровителят му Румен Николов-Пашата, узрял да се бори с контрабандата ...Боже, слез си прибери вересиите !
16
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БОРИСОВ СИГУРНО НЕ СПИ И НОЩНО ВРЕМЕ ГИ ИЗМИСЛЯ ЛЪЖИТЕ. ЧЕ СУТРИН КАТО СТАНЕ ДА Е ГОТОВ. ДА РЪСИ
15
1
 
33
 
! Отговори
на 500 метра преди 5 години
Пожарникарят преборил корупцията? Точно обратното! На 500 метра от Женския пазар в София, ви посрещат първите контрабандисти и ви предлагат цигари. На 20 метра от тях дремят контра-контрабандистите, сиреч полицаите, и нищо не предприемат.
14
1
 
21
 
! Отговори
**** преди 5 години
Контабандните цигара само 5%,и това са на твоите хора,за такива изказвания този трябва да си подаде оставката веднага.
13
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво ни грее нас това ?
12
1
 
30
 
! Отговори
Милиционер преди 5 години
Ха-ха-ха-ха! Това е положението! Вчера се разхождам по кебапчийница "Витоша"/гордостта на кметката от Самоков/ и гледам, гледам, ми то никакви контрабандисти не останали вече! Няма, ей тъй за разкош, малко! Това правителство е просто безкомпромисно! Няма лабаво! Чета по-долу, че ще помолят и Билла да свалят цените на хляба и готово! Еехх, че хубавооо! Имам едни 5 000 лева, някой да знае да се продава ТЕЦ, ВЕЦ или нещо друго такова, че да ми стане още по хубаво!
11
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Питам се- мен какво ме касае контрабандата на цигари?И пак се питам- трябва ли да ме впечатли тая новина?Досега все бореха контрабандата и строяха магистрали, животът ми не се промени към по- добро. Не ги усетих нито магистралите, нито контрабандата, що така?
10
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
вЕрва ли му някой...?! Картината е съвсем друга обаче!
9
1
 
27
 
! Отговори
реалист преди 5 години
Тя контрабандата беше толкова и преди да гръмнат нелегалните фабрики. Стига сте говори глупости с цел PR.
8
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На всяка крачка по улиците, магазините, спирките, гарите, парковете, точно техните тъмни ромски гласоподаватели спират хората и им казват: " Искааааш ли?" Отварят чантите подвижни магазини и предлагат всякакви марки цигари.Да говорят за спиране на контрабадните цигари е едно, а да ги няма съвсем друго! Да му омръзне на човек от политически лъжи и лицемерие....
7
0
 
23
 
! Отговори
реалист преди 5 години
И аз мога да измисля някакви цифри, но кой ще им вярва? Според теб в България всичко върви по мед и масло, но така ли е? Не. Съберете се в четворната коалиция и се почерпете за тази новина. Народа не го мислете.