Премиерът се хвали: Контрабандните цигари – под 5%!

Така ставаме с най-ниско ниво контрабанда в целия ЕС
Обновена: 19 сеп 2018 15:27 | 19 сеп 2018 14:15,
94

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Употребата на котрабандни цигари в България стремглаво пада, показва ново изследване. Делът на контрабандните цигари е паднал до 4,7% през второто тримесечие на 2018 г. За сравнение през 2010 г. същия дял е бил 34,5%.

Това съобщиха от инициативата "Срещу незаконната търговия", която обединява големите тютюнопроизводители и вносители на цигари в България. Това е на практика рекордно нисък процент, който се постига за първи път.

В края на 2017 година делът на контрабандните цигари на пазара е бил 6,6 на сто, а преди една година - 7%, сочат данните на организацията. През 2010 година контрабанднните цигари са заемали 34,5 на сто от пазара, посочва БТА.

България е на практика с най-ниско ниво на контрабанда на цигари в целия ЕС за второто тримесичие на 2018 г., показват данни от изследването.

Още по темата

"Очаквам през следващите месеци този нисък процент на цигарената контрабнада да се задържи. Не мога да не поздравя колегите от МВР, които разкриха напоследък 4 нелегални цигарени фабрики. По същия начин работим и за алкохола, горивата, захарта и месата", коментира премиерът Бойко Борисов.

"Тези резултати са показателни и за корупцията в страната, защото контрабандата стига чак до политици. За да има контрабанда на цигари, задължително има митничар, полицай, граничен полицай, прокурор и разбира се - политически чадър", каза още Борисов.

На представянето на резултатите присъстваха още главният прокурор Сотир Цацаров, вътрешният министър в оставка Валентин Радев, министърът на финансите Владислав Горанов и гостуващият в страната главният прокурор на Бавария Райнхард Рьотле.

Вчера премиерът увери, че делът на контрабандата на цигари ще спадне под пет процента. Той напомни, че когато правителството е дошло на власт, този дял на контрабандата е бил 34 процента.

"Сега, след като ударихме такова голямо количество нелегални фабрики, ще спадне под пет на сто" , категоричен бе Борисов.

Добрите резултати в борбата с контрабандата и корупцията ще позволят от 1 януари с 10 на сто да се увеличат заплатите в бюджетния сектор, отбеляза още премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 5 години
До Анонимен-76,събират от казаните с ***,празни цигарени кутии,изброяват ,кутиите с и без бандерол,и резултата е 5% контрабанда.
85
0
 
2
 
! Отговори
Някой преди 5 години
До Защо?Не го позволихме ние, а тези, които не знаят да четат, но имат право да гласуват (не жизирам само ***, има и българи такива). Докато няма образователен ценз за гласуване, все така ще е.
84
0
 
2
 
! Отговори
R преди 5 години
Сега трябва цената на цигарите да скочи надолу. Нали така. Конкуренцията е разбита, Доганя става единствен монополист. Редно е да се намали драстично крайната цена на кутия цигари.
83
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ам че как ще има контрабанда бе хора, ми че тя се произвежда у нас от тези дето я преследват да не би някой случайно отвън да внесе и подбие цената у нас!
82
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Уникален ментраджия!
81
1
 
11
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 5 години
Е НЯМА ПО-ГОЛЯМ ИЗМАМНИК ОТ БОКО! ЛЪЖЕЦ КОЙТО БИЕ И РОМИТЕ ПО ИЗМАМИ. ЗАСЛУЖАВА СИ ЖЪЛТАТА ФЛАНЕЛКА ЗА ОПАШАТИ ЛЪЖИ !!!
80
0
 
13
 
! Отговори
Защо? преди 5 години
Защо и как позволихме простотията да ни "управлява" почти десет години?!
79
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
герб временно е спрял контрабандата и за това тя е спаднала на 5%.Само временно де!
78
0
 
3
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
...imashe edna statia na Georgi Markov "zashto da podkrepim Orban "...faktite govoriat ...a toi nashia neka si se hvali !!!
77
0
 
3
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
...brei kavi 'uspehi " ?!??73200
76
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единственият начин да се освободим от тази камарила е да напуснем българия всички българи да ги оставим да управляват с естественият им електорат Аз постъпих така преди32 години и спа спокойно
75
0
 
15
 
! Отговори
стига бе преди 5 години
Както са я подкарали, след някоя година ще я докарат до - (минус) 15-20% ... евала, ашколсун, машала, аферим!!!
74
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само едно въпросче, кой и как измерва тази контрабанда, на каква база я смята?!
73
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Брееей какъв смел сикаджия ни управляваКак да не сме щастливи майка му се нарича мафия баща му корупция чичо му кражба а леля му лъжа
72
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо не се хвали, че е премиер на най-бедната и най-корумпираната държава в ЕС?
71
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
отвратяването и от покрусата на отвратените.Николай Слатински
70
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
от властта, от режима, под който се намираме.Поне да имаше някой, който въпреки че като обществени същества сме се превърнали в безволеви скелети, припадащи от политическа слабост, да ни каже, че всичко това е някаква игра, някаква измисленост, някаква нелепа шега, някакъв сън, някакво надишване с отровни пари или зловония, а всъщност светът е прекрасен!Може пък да се освестим, да изповръщаме отровата, изпълнила всяка наша клетка, разяждаща всеки наш орган и да се вземем в ръце. Да вземем в ръцете си България, спасявайки я от покварата на отвращението, от проказата на отвратяването и от по
69
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колкото по-голямо е отвращението, толкова по-малко обществена енергия и воля има нещо да се промени.Отвращението на мнозинството от политическата реалност всъщност крепи властта на малцинството в тази реалност.Няма по-деструктивна и по-парализираща болест от отвращението. То омаломощава. То убива съпротивителните сили. То ослепява и оглушава чувствата. То ни разбива на спасяващи се поединично индивиди.Не знам лекарство срещу всеобщото отвращение от политиката, от управлението,
68
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има нещо уникално в ситуацията у нас. Толкова много уродливи неща се случват; толкова грозно е всичко; толкова отблъскаващи са събитията напоследък; толкова нечистота избива от всички *** и отверстия на политиката, че ежедневно се плоди и нараства всеобщото отвращение.Това отвращение ни обгръща отвсякъде, то ни задушава като газ гризу, то ни кара да се чувстваме омерзени, да изпитваме гадене, да ни се повдига, да се обезверяваме.И властта се крепи именно на масовото отвращение. Колкото по-голямо е отвращението, толкова по-малко обществена енергия и воля има нещо да се промени.Отвращение
67
1
 
13
 
! Отговори
" преди 5 години
Как въобще може да го наричате "Премиер"?Той е Бос не премиер!