При парламентарни избори днес: 4 партии в НС, ГЕРБ с 3% пред БСП

Президентът Радев с най-висока оценка за работата си
Обновена: 19 сеп 2018 13:47 | 19 сеп 2018 12:30, Красимир Ангелов
198
При парламентарни избори днес: 4 партии в НС, ГЕРБ с 3% пред БСП
Снимка: Булфото

Всеки втори българин е твърдо убеден, че на страната не са необходими предсрочни парламентарни избори, сочи социологическо проучване на изследователски център "Тренд" по поръчка на "24 часа". В допитването са участвали 1006 пълнолетни българи.

Точно 50% от запитаните са посочили, че не виждат необходимост от нов предсрочен вот, а на обратното мнение са 30% от хората. Други 20% пък се колебаят в своя отговор.

При парламентарни избори днес: 4 партии в НС, ГЕРБ с 3% пред БСП
Графика: Тренд

На фона на това, 53% от анкетираните смятат, че кабинетът на Бойко Борисов ще изкара пълен мандат, срещу 25%, които смятат, че това няма да се случи. Процентът на колебаещите се в своя отговор е 22.

И ако все пак изборите бяха днес?

Макар и подкрепата към двете най-големи политически сили – ГЕРБ и БСП, да намалява леко спрямо месец по-рано, партийните предпочитания на българите се запазват сходни с предишните месеци. Дистанцията между двете основни партии се запазва на около 3%. ДПС и Обединени патриоти остават с разлика в рамките на един процент.

Така ако изборите бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 22.9% от участниците във вота, а за БСП – 19.7%. Още 2 партии са сигурни за парламента при предсрочен вот – ДПС се очертава трета политическа сила с 6.4%, а Обединените патриоти събират подкрепата на 5.7% от гласуващите.

При парламентарни избори днес: 4 партии в НС, ГЕРБ с 3% пред БСП
Графика: Тренд

Според проучването, извън НС на този етап остава Воля с 1.5%, Демократична България с 2.2% и Реформаторския блок с 1.3% подкрепа. Цели 34.9% пък отбелязват, че няма да гласуват.

Как върви рейтингът на институциите?

Скандалите през месец август и високият градус на политическо напрежение не оставят незасегната нито една институция, отчита проучването на "Тренд".

Така например, положителната оценка за работата на парламента ерозира в последните четири месеца с по няколко процента всеки месец, като през септември едва 20% от анкетираните декларират, че имат положителна оценка за работата на институцията срещу 69%, които не я одобряват.

При парламентарни избори днес: 4 партии в НС, ГЕРБ с 3% пред БСП
Графика: Тренд

Спад има и в оценката за работата на правителството, но тя е само за този месец. Така например 61% от хората дават отрицателна оценка на кабинета, срещу 28% положителна.

В оценката за работата на президента също се отбелязва негативна динамика, като отрицателните оценки се повишават с 5%, а положителните падат с 3%. Въпреки това, цели 59% оценят положително действията на президента Румен Радев, срещу едва 28%, които смятат работата му за отрицателна.

При парламентарни избори днес: 4 партии в НС, ГЕРБ с 3% пред БСП
Графика: Тренд

А след оставките?

Според 55% от всички запитани, оставките на министрите на вътрешните работи, регионалното развитие и транспорта няма да внесат промяна в работата на кабинета. 15% пък смятат, че правителството ще се подобри след кадровите смени, а 9% остават скептични. 21% от анкетираните пък не могат да дадат отговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето кадрите на Корнелия Мая Манолова и президента си вършат работата в полза на обществото и имат високо одобрение. Кадрите на ГЕРБ нищо не вършат. Само медиите на Пеевски и пр.....в хаха ги хвалят. Лобистки закони, нагласени обществени поръчки, прецакани честни избори, зависими медии, корупция, и една гола тролска пропаганда, като троловете им продават собственото им бъдеще.
142
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ на всички избори прилага един трик - медиите му надълго и нашироко отразяват назначената от Бойко опАзиция хахаха. След това влачената от МВР Бела Златка предава интересите на избиретелите си да свалят Боко.Слави е поредната патерица на Бойко. Няма начин ГЕРБ да падне от власт ако БСП не спечели с 51 процента. Корнелия излезе мъжко момиче и изключи гербавите *** в БСП като Гергов. Сега вие сте на ход български народе, дайте шанс на една смела жена. Мафията два пъти я блъска с коли!!!!
141
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ако слави или президента направят своя партия,забравете герб или бсп,на всички им е омръзнало от партии,искаме личности
140
0
 
7
 
! Отговори
Православен преди 5 години
Псевдо-патриотите няма как да влязат , вече нямат и структури ,всичко се е разбягало. Седят тези които гризат от какала само
139
0
 
9
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
Само три процента разлика между ГЕРБ и БСП? Не е добре. Цецо трябва да приготвя суджука, защото общинските и евродепутатски избори наближават.
138
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От тия партии с нормален партиен живот е само БСП, ДПС е чужда партия, олигархична, ГЕРБ е вождистка партия а патриотите са чужди шпиони за да опорочат патриотичните идеи. БСП за прехода е управлявала еднолично само 14 месеца при Виденов и им извършиха майдански преврат. Време е да им се даде шанс за един мандат. Сигурна съм, че Корнелия Нинова е най-малко десет пъти по-успешен управленец от Боко Винетуто. То и без това другите три партии са си коалиция дпс се скъсва да гласува за герб и патриот
137
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БайфиданКато обработите комисиите и купите гласове и ви се качват тарарас
136
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До hahahasОбаче народа като видя че идва краят на гербавото президентство с такъв кеф ги помете на втория тур че им умре целата платена цоциология. Радев би двойно Цачко комунистчето.
135
2
 
6
 
! Отговори
Истукан преди 5 години
То затова няма кой да гласува. БСП и ГЕРБ си купуват първите 2 места и е безсмислено да се гласува. Няма да ги изгоните от първите 2 места, те са си напечатали предварително бюлетините с правилната отметка. Който гласува за малките партийки, гласът му отива или за БСП и ДПС, или за ГЕРБ. Всички останали партии без БСП и ГЕРБ са техни патерици. Затова не гласувайте, няма смисъл. Така ги качвате на власт, вместо да ги сваляте. Правите им услуга, без да искате.
134
2
 
9
 
! Отговори
Цветомир Паунов@ преди 5 години
Браво верни *** на герб. Ето, само за месец ста намалили с три процента одобрението за президента. Брава за постановката с триколката дето може да кара със скорост по-малка от на ходещ пешеходец. Хубаво сте се сетили да забързате кадрите когато е необходимо. Ще си получите стотинките за троленето. Плюс цел лев премия. Тичайте ако искате повече пари да говорите глупости, все едно сте истински протестиращи. Помните надника срещу Орешарски, ще има и пет лева бонус.
133
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Туи БСП няма отърване. Едни и същи 30 години.
132
5
 
9
 
! Отговори
Нищо лично преди 5 години
Стига с тия Фалшиви проучвания де. С какво пРезидента заслужи тази висока оценка? На някой облекчили му се положението след някое президентско действие?
131
2
 
8
 
! Отговори
hahahas преди 5 години
Агенция Тренд за президентските избори 2016 година е дала следната прогноза за 1 тур (за балотажа не са дали прогноза:Цецка Цачева - 27,3%Румен Радев - 24%Реалните резултати за 1 тур:Цецка Цачева - 21,96%Румен Радев - 25,44%Справка сайтовете на агенция Тренд и ЦИК.Вижда се, че продължават да правят проучвания в полза ГЕРБ, нищо че са откъснати от реалността, както беше на последните президентски избори, така и сега.
130
5
 
6
 
! Отговори
Голям смях преди 5 години
Те тези социологически проучвания, сигурно са правени в едни къщи или в Барселона или в Банкя. Розови тиквени сънища.
129
0
 
2
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ИЗБРАЛ СЪМ АК47, МОДИФИЦИРАНА ВЕРСИЯ.....
128
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Турция в Русия хората избират властта - президента пряко и мажоритарноЗатова са цъфнали и вързали...
127
4
 
8
 
! Отговори
До: До Последен преди 5 години
Да бе, сигурно хората ще предпочетат Г-жа Позитанова и плеядата ДЕЧКОВЦИ около нея да оправят държавата. Колкото до Слави Трифонов той не е толкова загубен, че да се прави на Бареков. Сините ти партии някой да е чувал в последно време за тях. Само нисичкия уж генерал Атанасов се появява за да плюе както той може.
126
7
 
8
 
! Отговори
До:Последен валс преди 5 години
Дали Слави Трифонов, дали сините партии, но наближава времето, когато Бочко заедно с тиквите си и лъжливите патриоти, както и аптекаря ще последват участта на царската партия. Никой няма да си спомня за тях.
125
8
 
15
 
! Отговори
... преди 5 години
Престанете да лъжете хората с поръчковите си скалъпени проучвания. НИКАКЪВ шанс ГЕРБ да получат подобна подкрепа. А ако е наистина така, направо я закривайте тая държава, народа е неспособен да функционира.
124
1
 
11
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Истината е проста ( като повечето българи ) ...в България има регистрирани - над 300 партии...и НЯМА ЕДНА ИСТИНСКА! Всичките са метастази на вездесъщата БКП ( Можеби като изключим противоконституционните ДПС ... ЕВРОРОМА...още една турска..и още една ромска) Тези *** с парите - решават изборите! А след чалга-водещия Бареков ( и той се уреди , и приключи с политиката ) изберете си чалгаря Слави...той с кокаина ще иде в Брюксел - досущ като Бареков! Няма кой да изберете...всичките не струват!1