Аврамова, Маринов, Желязков... Заклеха се и встъпиха министри

Това са вторите рокади в кабинета "Борисов" 3
Обновена: 20 сеп 2018 13:25 | 20 сеп 2018 12:15, Камелия Цветанова
55

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Тримата нови министри в кабинета "Борисов" 3 вече са факт.

Точно година и четири месеца след като положиха клетви Валентин Радев, Ивайло Московски и Николай Нанков напуснаха постовете си.

Те сами подадоха оставки, след като премиерът Бойко Борисов ги поиска  заради жестоката катастрофа с автобуса край Своге, при която загинаха 17 души.

А парламентът днес ги смени с нови в отсъствието на Борисов, който е на задгранично посещение.

Тримата отиващи си също не дойдоха, за да чуят дебата на депутатите за съдбата им, който продължи близо три часа.

В креслото на Радев като МВР шеф сяда Младен Маринов.

Мястото на Ивайло Московски заема Росен Желязков и вече той ще отговаря за ресора транспорт, съобщения и информационни технологии.

Наследникът на регионалния министър Николай Нанков е досегашния депутат от ГЕРБ Петя Аврамова.

От БСП и ДПС използваха дебата за оставките на Радев, Нанков и Московски, за да разкритикуват работата на целия кабинет, както и да поискат предсрочни избори.

Според червения Иван Иванов ГЕРБ дойде на власт през пролетта на миналата година с Обединени патриоти с програма пълна с гръмки обещания, но изпразнена от съдържания.

"В сектор "Сигурност" има растяща престъпност, бягства на затворници, МВР е напът да се превърна в институция, която само да изпълнява политически поръчки, управляващите често забравят защо е изградено МВР, хората не се чувстват сигурни, не чувстват подкрепа на държавата и защита от МВР", скочи той.

Съпартиецът му Крум Зарков поиска конкретни отговори и ясни политики от новите министри.

След него Драгомир Стойнев настоя, че левицата настоява за дебат за политики, защото НС "не е конкурс за красота".

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ също разкритикува властта. Според него във времето, когато обществото има нужда от промяна, от адекватни политики, депутатите са принудени да се занимават с министерски оставки с цел запазване на властта, а това било малко купено време от управляващите.

"Общественото напрежение расте и само тези, които не искат да го видят и усетят, не го виждат, управляващите смятат, че трите оставки ще тушират напрежението, това няма да стане, управлението е популистко, насажда се омраза и така се търси начин да се удължи живота на това правителство", упрекна той.

Карадайъ смята, че формулата на властта е грешна и предсрочните избори са неизбежни.

Шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов отвърна на удара на опозицията с уверението, че няма нито едно отстъпление на нито един министър от декларираните приоритети и програмата, с която ГЕРБ спечели изборите.

"Може би сте си направили една карта с туристическите дестинации и България, която искате да опознаете, защото ваши депутати явно за пръв път посещават села и избиратели", обвини пък от своя страна той левицата, която представя своята "Визия за България" из страната и напомни, че от ГЕРБ винаги са били сред хората.

Тома Биков от ГЕРБ скочи на социалистите, че те не разбират от оставки, защото никога не носили своята политическа отговорност.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров отсече, че явно тази власт няма алтернатива и кабинетът трябва да продължи да работи. Според него смяната на тримата министри е нещо съвсем нормално.

До персоналните промени в кабинета се стигна след пътния ад с преобърнатия автобус край Своге на 25 август, при който загинаха 17 души. Оставките на тримата министри бяха поискани още на следващия ден от премиера Бойко Борисов.

След заседание на Коалиционния съвет миналата седмица той обяви и имената на техните заместници.

Още по темата

За наследник на МВР шефа беше номиниран Младен Маринов и той стана причина оставките да не бъдат обсъдени от депутатите през миналата седмица, защото президентът Румен Радев не беше подписал указа за освобождаването му като главен секретар на МВР.

И докато той все пак стана министър с днешното решение на НС, друг от кандидатите на Борисов се отказа от предложения му пост още преди да се стигне до гласуването в пленарната зала. Това бе Александър Манолев, когото премиерът номинира за министър на транспорта.

Той отказа да заеме поста, защото срещу него имало медийни атаки, а той не искал да бъде компроментиран. Така че на управляващите им се наложи да си избират нов кандинат. Премиерът се спря на Росен Желязков, който днес наследи поста от Ивайло Московски.

Преди да стане министър Желязков оглавяваше Комисията за регулиране на съобщенията Росен Желязков.

За бъдещ регионален министър пък Борисов предложи депутатът от ГЕРБ Петя Аврамова.

Персоналните промени в кабинета от  днес са вторите в правителството "Борисов" 3.

Първата смяна на министър стана през октомври миналата година, когато Николай Петров хвърли оставка заради излъчен репортаж за обществени поръчки, спечелени от фирмата на мъжа, от когото дъщеря му има дете, по времето когато той беше шеф на ВМА. Мястото му като здравен министър тогава зае Кирил Ананиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България се тресе от политически скандали. Недоволството в обществото видимо расте. Растат и цените на хляба, топлото, парното, а от Нова година по график ще порасне цената на водата.На фона на това напрежение фабриката за ПР на правителството се пуска на максимални обороти. Но понеже след катастрофата в Своге поради некачествена пътна настилка (която далеч не е само на този път) хвалбите за многото магистрали звучат доста нелепо, се прибягва до другата любима дъвка на управляващия Борисов снижаването на контрабандата
28
0
 
11
 
! Отговори
ЦК на ГЕРБ преди 5 години
Да дадем 1 000 дни толеранс на новите министри !!!
27
2
 
10
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
А да видим сега този дето е израснал в бардака, ще оправи ли бардака МВР !!! :)
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пропускаш Паци уникауен е.
25
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Важното е че най-добрият най-прекрасният министър - Петкана Теменужкова остава. Ъ?
24
1
 
13
 
! Отговори
ХАХАХХАХА преди 5 години
Искам да питам кой ви кръщава имената *** на герб - пенсионер, работещ, бай фидан, странджата, историк, оня с немското име... Да не е тоя дето кръщаваше полицейските акции с именца. А нещо секнаха в последните 9 години, зелр сами да се арестуват не върви.
23
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БайфиданОт БСП за министър на вътрешните работи що да не предложат човек който да се хареса. Ето Манолова и Радев си вършат работата и имат най-високо обществено одобрение. Кой ги е предложил - бсп. Не е зле да предложат например незаслужено махнатия Веселин Вучков и мъката ще ви залее.
22
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Висаджията е сменен от почтен кадър - бушонче костинбродско. Дялани камъни са.
21
0
 
10
 
! Отговори
кокиче преди 5 години
"Мястото на Ивайло Московски заема Росен Желязков и вече той ще отговаря за ресора транспорт, съобщения и информационни технологии е Росен Желязков." Аз пък мисля че каквито са ни министрите, такива са ни и журналистите - "Калинки".
20
0
 
5
 
! Отговори
доволен селянин преди 5 години
честито ся да черпите по една ракия
19
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не очаквам изборът на ТОЗИ министър на МВР да потуши съществуващото недоверие в работата на министерството. Министър - определено некадърник, източник на всички професионални гафове на МВР, с абсолютно неприемливо минало, няма как да не предизвика ново недоволство. Не мога да си обясня, защо Борисов не потърси компетентен човек, с чисто минало за това място. Толкова ли се изчерпи резервната скамейка на ГЕРБ, та опряха до това недоразумение? Не завиждам на малкото останали професионалисти в МВР. А това е министерството, което трябва да осигури вътрешната сигурност.
18
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сикаджията Винету назначава висаджията Младен.А опозициония клан на мафията уж недоволства.Мафията властва в тази територия.Материала,материала.
17
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вкарахме нови труженици в стария бардак. Сега е в техни ръце прилагането на старите методики. Ама ББ ще се погрижи.
16
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То пък едни министри...То пък и един парламент!
15
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бурни ръкопляскания. Никой гербаджия няма да пострада и ще има още папо на държавните службици. Коментарите им ще го потвърдят :)
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кога тия полуграмотни селяни са си представяли, че един ден ще бъдат министри ?
13
1
 
12
 
! Отговори
УСПЕХ преди 5 години
Този човек - Министъра на МВР , ТОЙ ли беше Началника който прати Полицаи да Арестуват в Радомир Журналистите , от Румъния и *бивол* , разследващи Кражбите от Евро средства дадени за Присъединяване на България ?
12
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво се чудите след като шофьорът на Маргините 9 години е премиер,защо пък шофьорът на Мето Илиенски да не е поне министър.
11
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И каква е ползата да се сменяват камилите след като водъчът на кервана си остава същия
10
2
 
16
 
! Отговори
до 4 преди 5 години
Смеят ли да пуснат биографийка?А ще доживеем ли да пуснат биографийка на Борисов?Или тя се пази в ЦРУ?