Аврамова, Маринов, Желязков... Заклеха се и встъпиха министри

Това са вторите рокади в кабинета "Борисов" 3
Обновена: 20 сеп 2018 13:25 | 20 сеп 2018 12:15, Камелия Цветанова
55

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Тримата нови министри в кабинета "Борисов" 3 вече са факт.

Точно година и четири месеца след като положиха клетви Валентин Радев, Ивайло Московски и Николай Нанков напуснаха постовете си.

Те сами подадоха оставки, след като премиерът Бойко Борисов ги поиска  заради жестоката катастрофа с автобуса край Своге, при която загинаха 17 души.

А парламентът днес ги смени с нови в отсъствието на Борисов, който е на задгранично посещение.

Тримата отиващи си също не дойдоха, за да чуят дебата на депутатите за съдбата им, който продължи близо три часа.

В креслото на Радев като МВР шеф сяда Младен Маринов.

Мястото на Ивайло Московски заема Росен Желязков и вече той ще отговаря за ресора транспорт, съобщения и информационни технологии.

Наследникът на регионалния министър Николай Нанков е досегашния депутат от ГЕРБ Петя Аврамова.

От БСП и ДПС използваха дебата за оставките на Радев, Нанков и Московски, за да разкритикуват работата на целия кабинет, както и да поискат предсрочни избори.

Според червения Иван Иванов ГЕРБ дойде на власт през пролетта на миналата година с Обединени патриоти с програма пълна с гръмки обещания, но изпразнена от съдържания.

"В сектор "Сигурност" има растяща престъпност, бягства на затворници, МВР е напът да се превърна в институция, която само да изпълнява политически поръчки, управляващите често забравят защо е изградено МВР, хората не се чувстват сигурни, не чувстват подкрепа на държавата и защита от МВР", скочи той.

Съпартиецът му Крум Зарков поиска конкретни отговори и ясни политики от новите министри.

След него Драгомир Стойнев настоя, че левицата настоява за дебат за политики, защото НС "не е конкурс за красота".

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ също разкритикува властта. Според него във времето, когато обществото има нужда от промяна, от адекватни политики, депутатите са принудени да се занимават с министерски оставки с цел запазване на властта, а това било малко купено време от управляващите.

"Общественото напрежение расте и само тези, които не искат да го видят и усетят, не го виждат, управляващите смятат, че трите оставки ще тушират напрежението, това няма да стане, управлението е популистко, насажда се омраза и така се търси начин да се удължи живота на това правителство", упрекна той.

Карадайъ смята, че формулата на властта е грешна и предсрочните избори са неизбежни.

Шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов отвърна на удара на опозицията с уверението, че няма нито едно отстъпление на нито един министър от декларираните приоритети и програмата, с която ГЕРБ спечели изборите.

"Може би сте си направили една карта с туристическите дестинации и България, която искате да опознаете, защото ваши депутати явно за пръв път посещават села и избиратели", обвини пък от своя страна той левицата, която представя своята "Визия за България" из страната и напомни, че от ГЕРБ винаги са били сред хората.

Тома Биков от ГЕРБ скочи на социалистите, че те не разбират от оставки, защото никога не носили своята политическа отговорност.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров отсече, че явно тази власт няма алтернатива и кабинетът трябва да продължи да работи. Според него смяната на тримата министри е нещо съвсем нормално.

До персоналните промени в кабинета се стигна след пътния ад с преобърнатия автобус край Своге на 25 август, при който загинаха 17 души. Оставките на тримата министри бяха поискани още на следващия ден от премиера Бойко Борисов.

След заседание на Коалиционния съвет миналата седмица той обяви и имената на техните заместници.

Още по темата

За наследник на МВР шефа беше номиниран Младен Маринов и той стана причина оставките да не бъдат обсъдени от депутатите през миналата седмица, защото президентът Румен Радев не беше подписал указа за освобождаването му като главен секретар на МВР.

И докато той все пак стана министър с днешното решение на НС, друг от кандидатите на Борисов се отказа от предложения му пост още преди да се стигне до гласуването в пленарната зала. Това бе Александър Манолев, когото премиерът номинира за министър на транспорта.

Той отказа да заеме поста, защото срещу него имало медийни атаки, а той не искал да бъде компроментиран. Така че на управляващите им се наложи да си избират нов кандинат. Премиерът се спря на Росен Желязков, който днес наследи поста от Ивайло Московски.

Преди да стане министър Желязков оглавяваше Комисията за регулиране на съобщенията Росен Желязков.

За бъдещ регионален министър пък Борисов предложи депутатът от ГЕРБ Петя Аврамова.

Персоналните промени в кабинета от  днес са вторите в правителството "Борисов" 3.

Първата смяна на министър стана през октомври миналата година, когато Николай Петров хвърли оставка заради излъчен репортаж за обществени поръчки, спечелени от фирмата на мъжа, от когото дъщеря му има дете, по времето когато той беше шеф на ВМА. Мястото му като здравен министър тогава зае Кирил Ананиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
1
 
! Отговори
помнещ преди 5 години
тоа желязков не беше ли замесен в костинбродската афера и защо не е в пандиза
48
0
 
7
 
! Отговори
До 31 преди 5 години
"всичко, абсолютно всичко е оправдано, щом хорате не излязоха да протестират..." Моля, как да не излязоха да протестират? Даже извикахте и на помощ и хора от чужбина, за да попълнят редиците ви? Имаше и шепа лумп.ени, които викаха на диалект: "Шъ ги смажИм и изпоарИстувЪмИ сичкитИ! .Е, това беше велик митинг!!! Възхитени сме! Така се сваля правителство. Браво!Цял месец подготвяхте протеста и казахте, че на 16 септември ген. Бойко Борисов няма вече да е премиер. Е,и...???
47
8
 
2
 
! Отговори
Питащ преди 5 години
Срам ме е , че съм бил полицай при такова недоразумение като този Маринов за министър. Радвам се, че вече не съм в системата да ме командват охранителни работници, които нямат капка понятие от оперативна работа. А тя е в основата на успешната работа на МВР в борбата срещу престъпността и трябва хора които я познават да заемат такива високи длъжности. От физкулутурник, през недоразумението Бъчварова и *** гаргаджия до това недоразумение Маринов, боже пази България защото полицията няма да пази.
46
3
 
8
 
! Отговори
Здравейте,червенушки преди 5 години
Гледам, че отново искате сваляне на правителството? Е, как така, нали вече го свалихте след тридневните "велики" протести от 16 септември? Даже извикахте подкрепа от цял свят и то затова беше толкова "мощно". Казахте, че 16-09 е последният ден на ГЕРБ и успяхте.Вече имаме ново правителство, както искахте! Време е да го оставите да работи, за което сме го избрали, а не непрекъснато да пускате фалшиви новини, да го саботирате и да ни занимавате с вашите емоции. Пазете си ги за изборите след 3 г.
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И сега какво ?!
44
8
 
6
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Тоя, Желязков,не правеше ли джугара-джагара на Бъчварова?
43
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И предишните се клеха да работят за усърдно за обществото, пък се оказа че не са работили толкова усърдно и ги уволниха. Тая клетва каква точно стойност има и някой като не я изпълни какво се случва?
42
7
 
4
 
! Отговори
Haffen die Wahrheit преди 5 години
Спейси, изобщо не трябва да ти е жал за това долно племе, да изчезне ще е най-доброто за него, ще му се спестят мъките. Два Борисова му трябват, един малко ги мачка.
41
7
 
9
 
! Отговори
SpaceX преди 5 години
Зозка, тези са толоква заспали, че със сигурност ще аплодират Гинка за министър, както я оправдаваха, когато искаше да купи ЕРП с мръсните пари. Положението е пълна тиня брат
40
6
 
10
 
! Отговори
без пардон преди 5 години
Когато от някой нищо не става, той става министър от т.н. "герб"!
39
6
 
12
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
искам да сложат Гинка Ошфорката за министър на енергетиката и гаврата с тези заспали овце да е пълна
38
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аферата Костинброд стои зад името на новия кандидат за министър на транспортаКатя Илиева: Младен Маринов да каже дали е бил герой на Мето Илиенски
37
8
 
8
 
! Отговори
до 37 преди 5 години
Борисов умишлено назначава силнокомпрометирани хора за министри за да може да ги държи изкъсо и когато примката около него се затегне да ги изрита. Обикновени бушони - нищо повече.
36
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо ГЕРБ назначава винаги за министри хора с IQ на фикус.Може би за да не засенчват Воджа.
35
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БОРИСОВ И ГЕРБ МАФИЯТА КОЯТО СЕ СМЯТА ЗА НЕДОСЕГАЕМА.БЪЛГАРИЯ БЕЗ ГЕРБ, БОЙКО БОРИСОВ, ПЕЕВСКИ И ЦАЦАРОВ В ЗАТВОРА. НЕКА ДА ИЗЧИСТИМ БЪЛГАРИЯ ОТ БЪЛГАРОУБИЙЦИТЕ, НА КОИТО ИМ СЕ ВИЖДА КРАЯ И ГЛЕДАТ ДА НИ ИЗТОЧВАТ ОЩЕ. БЪЛГАРИЯ БЕЗ ГЕРБ, БОЙКО БОРИСОВ ,ПЕЕВСКИ И ЦАЦАЛОВ В ЗАТВОРА
34
7
 
8
 
! Отговори
До 30 преди 5 години
Стига си писал навсякъде едни и същи глупости!
33
2
 
14
 
! Отговори
Сгодиха се преди 5 години
Шофьорът от ВИС министър в правителството на СИК
32
13
 
8
 
! Отговори
Успех! преди 5 години
Пожелавам много успехи на новите министри!!!С Вас сме!!!
31
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде е роден Росен Желязков - нещо по-срамно от Враца и Тетевен ли е та го криете ?
30
1
 
10
 
! Отговори
месара преди 5 години
всичко, абсолютно всичко е оправдано, щом хорате не излязоха да протестират. Ако ще и на бат Сали унуката да сложат за министър на правосъдието, пак ще е заслужено за българската плява.