Нинова не забравя, поздрави за Септемврийското въстание

Зове за почит към загиналите в антифашистката борба
Обновена: 23 сеп 2018 16:46 | 23 сеп 2018 16:20, Камелия Цветанова
198
Нинова не забравя, поздрави за Септемврийското въстание
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Червената шефка Корнелия Нинова не забрави преврата на комунистите от преди 95 години.

"Днес е 23 септември. Почитаме онези мъже и жени, които дадоха живота си в антифашистката борба, които са били водени от чисти идеи и са мечтали за справедливо и солидарно общество, за благоденствието на всеки човек", написа тя в социалната мрежа Facebook, цитирана от пресцентъра на партията.

Още по темата
"Никой не е забравен, нищо не е забравено"- ни задължава да сме непримирими днес към всяка проява на фашизъм, на насилие и на разединение, посочва тя.

Септемврийското въстание от 1923 г. е организирано от Българската комунистическа партия (тесни социалисти) под натиск от Коминтерна, като опит за сваляне на режима на Демократическия сговор, установен с Деветоюнския преврат.

В него се включват също така леви земеделци и анархисти. Въстанието е насочено към "установяване на работническо-селско правителство“ в България.

Септемврийско въстание като понятие е наложено от българската марксистка историография.

Съвременната историография, като отчита организацията, мащабите и резултатите, характеризиращи септемврийските събития от 1923 г., ги окачествява като Септемврийски бунтове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
15
 
8
 
! Отговори
Недоразбрал преди 5 години
Тъй и не ми стана ясно защо Народният съд не си е свършил работата до край, ами я е оставил недовършена?
154
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През 1923 г. в България имало фашизъм...Брей...
153
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунистите кръв пикаят.Статията е трепач.
152
3
 
10
 
! Отговори
3 Смирненски преди 5 години
И настръхнал от мрака на тази земя, закопнях, запламтях и зова: Ах, блеснете, пожари, сред ледна тъма! Загърмете, железни слова! Нека пламне земята за пир непознат, нека гръм да трещи, да руши! Барикаден пожар върху робския свят! Ураган, ураган от души!... И тогава залюбен в тълпите, пленен от лъчите на нова зора, без да питам защо съм на тоз свят роден, аз ще знам за какво да умра.
151
4
 
7
 
! Отговори
3 преди 5 години
И през облаци злоба и демонска стръвчерна сянка съзрях да пълзи златолюспест гигант се изправи сред кръв,сред морета от кръв и сълзи. В полумрака видях изтерзани лица,вред зачух плачове като в съни жестока закана на гневни сърцасе преплете с оковния звън.Аз познах свойте братя във робски керван,угнетени от Златний телец;и човешкия Дух обруган, окован,аз го зърнах под трънен венец.
150
4
 
7
 
! Отговори
3 преди 5 години
Аз не зная защо съм на тоз свят роден,не попитах защо ще умра,тук дойдох запленен и от сивия ден,и от цветната майска зора.Поздравих пролетта, поздравих младосттаи възторжен разтворих очи,за да срещна Живота по друм от цветяв колесница от лунни лъчи. Но не пролет и химн покрай мен позвъни,не поръси ме ябълков цвят:пред раззинали бездни до черни стениокова ме злодей непознат.
149
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Две национални катастрофи, Ньой, репарации, ЗЗД...Смърт на фашизма!Свобода на народа!
148
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Две национални катастрофи, Ньой, репарации, ЗЗД...Смърт на фашизма!Свобода на народс
147
3
 
9
 
! Отговори
йхф преди 5 години
..............Кон изправя се, изцвили и,отронил сетни сили,грохне мъртъв на земята някой воин поразен.В миг уплашен спира коня,но наново той догонястъпките на ескадрона,в общий прилив устремен.И развели буйни гриви, над пожънатите ниви,като вихър отминават ескадрон след ескадрон.Под копитата извива прах на облачета сивии премрежва с бронзов блясък огнения хоризонт.
146
16
 
9
 
! Отговори
Венсеремос! преди 5 години
Честит празник на всички комунисти!Бъдете живи и здрави, другари! Възпитавайте децата и внуците си в духа на Великата идея! Ще дойде ден, когато всичкият световен капитал няма да е достатъчен да спре всенародния порив и всички експлоататори, реститутки на народното имущество, царе, крале, владици, попове и техните лакеи ще получат това, което заслужават!
145
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Митко Палаузов, Седемте Ястребинчета, Иванка Терзиева, какво пречеха на царството на мръсните кобурги?
144
13
 
9
 
! Отговори
Септемврийци преди 5 години
Когато над Дунав се мръкнеи сънен Балканът заспи,отново в полетата бойнипожарът на бунта гори. (2)Отново вървят септемврийци...За всеки загинал геройте мрачно проклинат: "Убийци,ний пак ви зовеме на бой!" (2)Ний искаме пак свободата,земята и нашия труд,че ние твориме благата
143
8
 
22
 
! Отговори
Антикомунист преди 5 години
Никога повече комунизъм! Долу комунистическата диктатура!
142
7
 
22
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Да поздравим главорезите червени!Да не забравим да им благодарим и за взривената църква Света Неделя,за избитите родни интелигенти,навреме обявени за "фашисти".Да помним!!
141
9
 
25
 
! Отговори
Перко преди 5 години
Убийците се поздравяват със смъртта на невинните, подкокоросани от Гошо Тарабата, Васил Коларов и останалите национални престъпници. Ама докато едни са мрели тези последните са сгънали парите на Коминтерна и са отишли да ги похарчат в СССР. *** комунистическа ***.
140
11
 
7
 
! Отговори
Цъкнете на преди 5 години
"Снимки на чудовищни фашисти зверства"Светът днес
139
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фашисти нефашисти,за БСП и Нинова сме!
138
6
 
6
 
! Отговори
До140 да, ама не! преди 5 години
Какви са тези измислени цифри за избити след ВСВ в Западна Европа?? Дайте линк от къде черпите тази информация иначе това е измислица - да не кажа ЛЪЖА !!!
137
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 139ДА ВИ НАПОМНЯ,ЧЕ ОБЕЗОБРАЗЯВАНЕТО НА СТАМБОЛИЙСКИ Е СТАНАЛО ОТ ТОГАВАШНИТЕ КОАЛИЦИОННИ ПАРТНЬОРИ-ВМРО....НИЩО НОВО ПОД СЛЪНЦЕТО!
136
10
 
6
 
! Отговори
да,ама не! преди 5 години
Сравнение между държавите за избитите хора след ВСВ -България - около 2500-3000Нюрнбергски процес - 12Избити без съд и присъда в Германия - 2,7 милионаИталия - 740 000Австрия - 181 000 Белгия - 120 000Холандия - 330 000.......................