Царя: Принуждават ме да напусна и да съм в изгнание!

Той представи книгата си "Една цел - България" в двореца "Врана"
Обновена: 25 сеп 2018 06:39 | 24 сеп 2018 22:33, Анисия Иванова
259
Царя: Принуждават ме да напусна и да съм в изгнание!
Снимка: БТА

Книга със статии на бившия премиер Симеон Сакскобургготски, писани между 2010 и 2016 г., озаглавена "Една цел - България", беше представена тази вечер в двореца "Врана". Пред присъстващите Сакскобургготски първо говори за актуалността на написаното в книгата, а след това изрази огорчението си от отношението към него. 

"За съжаление, за мен тези дни атмосферата е извънредно тягостна и ме боли да го кажа - донякъде стига до момента да прелее чашата", каза Сакскобургготски. Той сподели, че му е болно след решението на съда за двореца "Врана" и от "това ожесточение, систематизирано преследване, като се има предвид, че в нашата страна всеки има право на собственост, още повече че това са наследствени имоти трето поколение".

Още по темата

"Би било много грозно да ме принудят да напусна пак и да съм във второ изгнание и то една република, която е от ЕС и е демократична", коментира Сакскобургготски по-късно пред журналисти и посочи, че това ще се отрази лошо на имиджа на България.

Той отбеляза, че е възпитаван да служи, а не да се облагодетелства, не да консумира властта. Бих искал да намекна за хората, които ме мерят с един по-специален аршин, че моите предци са внасяли милиони, а днес в някои страни се вижда, че политиците изнасят немалко пари в други страни, каза Сакскобургготски.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, който заедно с депутати от Движението, беше гост на събитието, коментира, че казусът трябва да се реши по един достоен начин. Въпросът за собствеността на имотите, отнети от държавата, вероятно стои в полето на законодателния орган, посочи той.

Съпредседателят на НДСВ Станимир Илчев коментира, че "комбинация от неграмотност, завист, алчност и парвенющина днес чука на вратата на този парк и на този дворец". За книгата той посочи, че статиите в нея са написани в типичния за Симеон Сакскобургготски "успокоен, сдържан стил, в който прозира една ненатрапчива, но многозначителна дълбочина".

Журналистката Красина Кръстева, която е написала единия предговор към книгата, посочи, че във всички тези статии я няма злобата на деня, а звучат благо и мъдро. Ако някой ги чете разбъркани, няма да познаете кога точно са писани, защото в тях винаги се призовава за трите "Р" - разум, работа, родолюбие, коментира тя.
Автор на другия предговор е почетният председател на ДПС Ахмед Доган. Книгата със статии е издание на Алианса на либералите и демократите в Европа. На премиерата й присъстваха и евродепутатът Илхан Кючюк, настоящи депутати и бивши министри от НДСВ.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
1
 
15
 
! Отговори
Ахмед преди 5 години
Довиждане и не се връщай!!!
162
1
 
16
 
! Отговори
ХАХАХХАХА преди 5 години
Главата на октопода е в изгнание, ама пипалата и ни препипват джобовете.
161
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То и тука не може да претендира за никакви имоти и губи делата наред, ама държавата му върна незаконно един куп имоти, без дела.
160
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали си си оставил охранителя и си му кукловод, кво искаш повече, не си ли много па алчен?
159
1
 
12
 
! Отговори
extremist преди 5 години
AMA AJDE БЕ симеончо , МАХАЙ СЕ ПО-ЧЕВРЪСТО
158
1
 
24
 
! Отговори
EU преди 5 години
Мисля ,че това няма да се отрази лошо на имиджа на България.По-скоро обратното.В Италия на неговите братовчеди беше категорично заявено,че могат да влизат в страната,но без да претендират за никакви имоти.Даже не е имало и дела.Просто там вече е република,а имотите са били на бившето царство.
157
1
 
20
 
! Отговори
Шок преди 5 години
Царю - Вашите глашатай обират народа, а вие ревете за имоти? Те ще ви се отблагодарят.
156
0
 
21
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
Кобургготски да опита и като нормалните данъкоплатци да остане в България- работи, спестява, купува имот, а не само да опитва с присвояване на държавна собственост!
155
0
 
27
 
! Отговори
чичо преди 5 години
Книгата се казва "Една цел - да си върна имоти които не са мои"
154
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя ако е цар, аз съм Император!
153
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1.Този дворец е бил на интенданството,а самия дворец е строен с пари получени от Русия,които никога на са били върнати.2.Ние не сме монархия,а сме република отдавна,ако не си забелязъл,а и не си коронован.3.Ако ще гледаме миналото,няма да стигне целия живот на фамилоията ти,за да изплати националните катастрофи,загубените на територии на половин България и кръвнина за загиналите,поради лудостта на дядо ти!
152
1
 
26
 
! Отговори
Симеон преди 5 години
Симеон направи уникална сделка - короната срещу имотите. Навремето казваше, че няма никакви претенции към България, а днес ще съди България в Страсбург
151
1
 
30
 
! Отговори
8 преди 5 години
чиба бе крадлив дърт комарджия! ще ти върнем имотите след 800 дни
150
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прадядо ми сее оказал между войниците, подлъгани от Райчо Даскалов да изчакат преговорите с Царя при Владая.Няма друг монарх в историята на човечеството, който изпраща чужди войски срещу собствените си войници.Това е направил любимия дядо на Симеон. Изпратил е елитни германски части срещу нищо неподозиращите наивни български войници. Ето това престъпление не трябва да се прощава на омразната династия!!!
149
3
 
30
 
! Отговори
Stani преди 5 години
Ние трябва да съдим цялата му фамилия за Две Национални Катастрофи ! Комунистите са цвете пред щетите причинени от Автро - Унгарската фамилия !
148
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дядо му, Фердинад ни продаде за 5 милиона германски марки.Такова е било обезщетението на Фердинад, ако след Включването ни в Първата световна война не сме измежду победителите.А кой ще обезщети семействата на загиналите, мъката и самотата на съпругите, глада и липсата на бащина заклрила на децата?Да не забравяме Владайското въстание. Снощи нямах сила да гледам История по първи канал на БНТ.
147
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДС и КГБАбе само забележи в коя страна е живял - Испания,страната на фашиста Франко,а после виж и кой му плаща пенсия - немците,този е фашист.Какви ДС са ти в главата?
146
2
 
15
 
! Отговори
аз-ът преди 5 години
фащай пътя. довиждане.
145
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И ДА НАПУСНЕ БЪЛГАРИЯ, ЕДВА ЛИ НЯКОЙ ЩЕ ЗАБЕЛЕЖИ И ЕДВА ЛИ НА НЯКОГО ЩЕ ЛИПСВА
144
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А и аз цар нямам. България от почти век е република. Този човек се изживява като такъв, какъвто не е и не е бил.