Газът скача с 8%, парното и топлата вода също нагоре

Новите цени ще са от 1 октомври, поне токът няма да поскъпва
46

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Повишаването на цената на природния газ за битови и бизнес потребители ще бъде с не повече от 8%, увери шефът на КЕВР доц. Иван Иванов след открито заседание за обсъждане на заявлението на "Булгаргаз" утвърждаване на цената на синьото гориво от 1 октомври.

Още по темата

"Булгаргаз" поиска скок от 14 на сто.

"Цената на услугата се формира не само от самата цена на природен газ, но и от задължително заплащане на достъп, пренос, разпределение и снабдяване. По този начин всеки, който ще плаща за доставен природен газ, ще плаща с 8% повече, а не с 13.89%", каза Иванов.

Планираното увеличение на природния газ ще се отрази на цените на парното и топлата вода, като се очаква между 3 и 9 на сто да се повишат сметките за топлинна енергия. Увеличението ще е различно за различните градове.

Промяна в цената на парното от 1 октомври не се очаква в Русе, Перник, Сливен и Габрово, защото топлофикациите в тези градове работят на въглища.

Окончателното решение за цената на природния газ ще бъде взето на 28 септември на закрито заседание на КЕВР.

"Преди 4 години цената на природния газ беше стигнала космическите нива от 733 лева на 1000 куб./м. Към момента с притеснение ще отбележа, че цената на суровия петрол продължава да бъде много висока, но в крайна сметка не мога да направя никаква конкретна прогноза за последното изменение на цените, което трябва да настъпи преди Нова година. Надявам се събитията в международен план да не доведат до по-нататъшно повишаване", уточни Иванов.

По думите му може да има както повишение, така и намаление на цените и това зависи от фактори извън България.

"Ако например САЩ се върнат в Иранската сделка, веднага ще има намаление на цените на суровия петрол, но за момента няма такива нагласи. Дори и да има повишение на цената на природния газ и се задържи в рамките на 5%, цените на топлинна енергия няма да бъдат повишавани", обясни той.

Иначе Иванов се похвали, че регулаторът е намерил буфер и към момента цената на тока няма да скача.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари