Газът скача с 8%, парното и топлата вода също нагоре

Новите цени ще са от 1 октомври, поне токът няма да поскъпва
46

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Виж други галерии »

Повишаването на цената на природния газ за битови и бизнес потребители ще бъде с не повече от 8%, увери шефът на КЕВР доц. Иван Иванов след открито заседание за обсъждане на заявлението на "Булгаргаз" утвърждаване на цената на синьото гориво от 1 октомври.

Още по темата

"Булгаргаз" поиска скок от 14 на сто.

"Цената на услугата се формира не само от самата цена на природен газ, но и от задължително заплащане на достъп, пренос, разпределение и снабдяване. По този начин всеки, който ще плаща за доставен природен газ, ще плаща с 8% повече, а не с 13.89%", каза Иванов.

Планираното увеличение на природния газ ще се отрази на цените на парното и топлата вода, като се очаква между 3 и 9 на сто да се повишат сметките за топлинна енергия. Увеличението ще е различно за различните градове.

Промяна в цената на парното от 1 октомври не се очаква в Русе, Перник, Сливен и Габрово, защото топлофикациите в тези градове работят на въглища.

Окончателното решение за цената на природния газ ще бъде взето на 28 септември на закрито заседание на КЕВР.

"Преди 4 години цената на природния газ беше стигнала космическите нива от 733 лева на 1000 куб./м. Към момента с притеснение ще отбележа, че цената на суровия петрол продължава да бъде много висока, но в крайна сметка не мога да направя никаква конкретна прогноза за последното изменение на цените, което трябва да настъпи преди Нова година. Надявам се събитията в международен план да не доведат до по-нататъшно повишаване", уточни Иванов.

По думите му може да има както повишение, така и намаление на цените и това зависи от фактори извън България.

"Ако например САЩ се върнат в Иранската сделка, веднага ще има намаление на цените на суровия петрол, но за момента няма такива нагласи. Дори и да има повишение на цената на природния газ и се задържи в рамките на 5%, цените на топлинна енергия няма да бъдат повишавани", обясни той.

Иначе Иванов се похвали, че регулаторът е намерил буфер и към момента цената на тока няма да скача.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Можем да си произвеждаме гориво от собствените ни фекалий! Това го правят от доста години в Тексас и Колорадо както и на много други места по света като в Европа е Швейцария! Не се изискват кой знае какви инвестиций а резултатите са много добри! Имаше такова предложение още по Тошово, присмяха се на инжинера, той си дигна чукалата от България и сега се смръзяваме при всяка новина за пожишаване цените на газта! Можем но не се сещаме! Жалко!
38
0
 
4
 
! Отговори
данъкоплачещ преди 5 години
Дано Господ скоро да "поживи" ДрагалЪвския гърбат Ай дук,за туй що Държавицата ни изкорми и докара ни до тук!Още нека да"поживи" Сашо Нереза, Бакъря,Пастирката,Катъря,Стефан Крълежа,Кукуневица,Ниновица...и още 200-300 гада,все от същата комсомолска бригада.
37
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо е тази КЕВР, нали имаме пазарна икономика. Какви са тези комунистически регулации?
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЗА КОЛЕДА КАТО СЕ ПРЪСНЕ ГЛАВНИЯТ ПАРОПРОВОД В СОФИЯ, ДОКАТО ГО ПРАВЯТ МЕСЕЦ - ДВА, ЩЕ НАПРАВИТЕ ГОЛЕМИ ИКОНОМИИ.
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Газът скача, обгазява, пърди и сяда! И като се приземи на пирони става български!
34
2
 
12
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
въпрос към аудиторията: 1) как оценявате факта, че премиер се хвали публично за спрян енергиен проект по чуждо нареждане в ущърб на държавата си 2) намирате ли причинно-следствено връзка между това и сегашното положение на енергийния пазар
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
слушам вчера КЕВР - оправдва се, че ке ръководят само от цената на газа, но не и цената на Тока, а това значи двойно увеличение, защото едните цени се увеличават през юли, другите - през септември. Нека от Държават да задължат всички монополи да обявятват цените в рамките на 2-3 дена - примерно 17-19 септември. защо иначе цениет се увеличават два пъти подред, а заплатите се вдигат веднъж.
32
3
 
17
 
! Отговори
бг преди 5 години
Вместо да се увеличат цените на газа трябваше да се намалят защото европейската комисия задължи Газпром да предоговори по-ниски цени с България ,ако не иска да го глобят за злоупотреба с монополно положение. Вместо по-ниски цени обаче българските шпиони на Москва ни предлагат още по-високи цени на газа. ДОКОГА ЩЕ ГИ ТЪРПИМ!
31
8
 
2
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
ТРЪМП ПРАВИ КРИЗИАко САЩ се върнат към споразумението с Иран, цената газът ще падне, но нали са си бъркали в гащетата с Пyтя!?
30
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ОТ 1 ЯНУАРИ ЩЕ СКОЧИ.И ГАЗЪТ, И ТОКЪТ, И ПАРНОТО.ТРЪМП ПРАВИ КРИЗИ, ЦЕНАТА НА ПЕТРОЛА СЕ ВДИГА, ПУТИН Е ДОВОЛЕН, НИЕ ПЛАЩАМЕ.
29
6
 
7
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
Ще си позволя един съвет, защото виждам, че имате нужда. На следващия протест недейте да плюете от диваните, а отидете. Никой няма да ви оправи живота даром, докато вие хленчите или злословите по сънародниците си.Една нескопосана имитация. Добре си го написъл "die", но аз пиша "Hafen" с едно "f", а ти си го написъл с две. Същността на поста и стилът на изразяване, не кореспондират с моя. Абе, много зле!!
28
6
 
5
 
! Отговори
ники преди 5 години
Сърдете се на Тръмп, който развали сделката с Иран и всичките горива скочиха на световните пазари.Другаде няма смисъл да търсите защо се вдигат цените на газа.
27
3
 
4
 
! Отговори
месара преди 5 години
е какво мрънкотите сега, хората на крак ви бяха дошли, бяха ви оргенизирали протест, а вие принцовете - ама много са ни дебели, шофьори и миячи, те ли ще ни оправят. Оправяйте се сега сами като сте толкова специални
26
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спи, българине. Спи, народе. Спи...
25
3
 
2
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
ми като си се махнал, защо висиш по форумите? Махай се и от тук
24
3
 
14
 
! Отговори
ББ преди 5 години
Да благодарим на мръс.ника Ив. Иванов и ръководената от него Агенция,която ни тласка към въжето!!! Анатема!!!! Ииииии-не трийте...
23
2
 
15
 
! Отговори
Haffen die Wahrheit преди 5 години
Ще си позволя един съвет, защото виждам, че имате нужда. На следващия протест недейте да плюете от диваните, а отидете. Никой няма да ви оправи живота даром, докато вие хленчите или злословите по сънародниците си.
22
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що за държава е това, да се увеличават цените на ток, парно и вода по няколко пъти в годината? Къде го има това нещо? Сумарно ако се съберат всички увеличения за последните няколко години какво ще се получи? Когато цената на газта и петрола намаля на международните пазари, тогава защо не последва намаляване и на цените тук. Как така се калкулират и увеличават цени на базата на бъдещи евентуални поскъпвания на тези ресурси ???
21
0
 
20
 
! Отговори
Един от гражданите преди 5 години
Вече 29 години слушам само , цените за ..... се повишават , по няколко пъти годишно, до кога ???? Няма живот !!! Отчайващо е.
20
4
 
18
 
! Отговори
Тато из Правец преди 5 години
Кой не скача е червен !!! Наскачахте ли се,наскачахте ли се ? Шофьори,булдозеристи,работници в ТКЗС построихте къщи като прогимназии и скачахте срещу мен ! Скачайте сега ,когато ровите в кофите за смет...