Хляб, мляко, сирене... Печалбата на търговците – под ножа!

ВМРО иска социална кошница и контрол на цените от държавата
Обновена: 25 сеп 2018 14:34 | 25 сеп 2018 11:00, Камелия Цветанова
200
Хляб, мляко, сирене... Печалбата на търговците – под ножа!
Снимка: Булфото, архив

Заради очакваното поскъпване на хляба с 15% от ВМРО искат да се фиксира печалбата на търговци и производители на основните хранителни продукти.

Още по темата

Лидерът на партията и министър на отбраната Красимир Каракачанов обясни, че предложенията на експертите на политическата формация са предложили да бъде изготвена социална кошница с основни хранителни продукти,  чийто цени да бъдат следени от държавата.

Тя трябва да включва храни от първа необходимост като хляб, кисело мляко, прясно мляко, краве сирене, краве масло, кашкавал тип "Витоша", пилешко и свинско месо, 10 бр. яйца, брашно и олио от български производители.

Идеята е този пакет от храни да имат ясно разписани ставки за печалба на производител и търговец – мярка, която ще гарантира балансирани крайни цени, обясни Каракачанов в социалната мрежа Facebook.

"От дългите дебати по медиите останах силно учуден, че, например, производителите на хляб имат печалба от 5 ст., а търговците достигат до 30 ст. за един брой. С оглед на този дисбаланс, който производителите твърдят, че съществува и в другите сектори, ние - Патриотите от ВМРО, предлагаме да се постигне договорка за максимална ставка на печалба на определени хранителни стоки. Маржът за търговците да не може да бъде по-висок от този на производителите", допълва той.

Според него по този начин ще се спре безразборното повишаване на цените от търговците и като краен ефект ще се понижат цените на храните в тази социална кошница.

От ВМРО смятат, че ценообразуването трябва да се контролира от Комисията за защита на потребителите.

До средата на 2006 г. в сила беше старият Закон за защита на потребителите и за правилата за търговия, в който разпоредбите на  чл. 59 ал. 3 даваха възможност на Министерски съвет по изключение да определя задължителни правила за образуване и прилагане на цените на някои стоки и услуги, припомня Каракачанов.

В сега действащия ЗЗП обаче тази точка не фигурира така че той се нагърбва със задачата да инициира разговори с представители на всички сектори на хранителния бранш, синдикатите и коалиционните ни партньори с цел постигането на консенсус по този така важен за хората проблем.

Според него подобни бързи действия ще донесат по-голяма социална сигурност и ще облекчат семейния бюджет на домакинствата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каракачанов, със ставки на основните храни не става. Търговецът е такова безскрупулно същество с престъпно мислене, че без да му мигне окото ще вдигне цените на другите стоки, за да компенсира ниската печалба от хляба, млякото, сиренето, месото.Съвест няма и мярка. Окото им не трепва. Нямат мярка търговците в ламтежа си.
136
2
 
8
 
! Отговори
Козя стена преди 5 години
До Хижар-търговецИмаше един Иван, хижар беше на козя стена. Мега п-росто парче. Влачеше бутилки с пропан на гръб, че да топли вода за баня на "туристи". Е, той фалира де.
135
0
 
10
 
! Отговори
Планинар преди 5 години
До Хижар-търговец. Ей вие докъде ги катерите тези продукти, че ви е такава надценката ? На Тевно езеро с коне ги качват и на вашите цени продават пържоли, а не боб. Явно за това не съм идвал във вашата хижа ! Точно за това винаги имам суха храна в раницата, за да не плащам за един боб 5 лева !
134
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А аз като нищо не разбираща от икономика имам един въпрос. Вместо да намаляват и направо да орязват печалбите на търговците не е ли много по-разумно да се работи за увеличаване на доходите на населението? В крайна сметка тогава и потреблението ще нарасне и изобщо икономиката ще тръгне, а сега като сме с ниски доходи се ограничаваме само до най-необходимото и естествено производителите на другите стоки страдат.
133
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Уж всичко е прекрасно тук според Тиквун, а голяма паника за някакви си 10-15% на хляба.Още един мандат с тези спИциалисти и ще стигнем Венецуела с Мадуро.
132
0
 
3
 
! Отговори
Учуден преди 5 години
До Анонимен 129Моля прочетете Хубаво какво съм написал.!!! ВИЕ ЯВНО НИЩО НЕ СТЕ РАЗБРАЛ ОТ НАПИСАНОТО.!!! ПРОЧЕТЕТЕ ПАК.!!!
131
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българинът не разбира какво е демокрация. Демокрация е ти да изискваш, а не каквото каже партията (БКП) и вече да е закон.
130
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите трябва да започнат да мислят като нормални хора. Така с комунистическо траене нищо няма да стане.Системата не струва, но тя няма да се саморазруши, да се откаже сама от всички облаги, за да ги подари другиму. А Запада не се интересува, за тях е важно пари да падат, и за тях пари има. Това, че българинът страда под комунистическият гнет Запада не го вълнува. Щом българинът трае всичко е наред за Запада.Промяна в България как да има? Като мнозина не само не искат промяна, а рестарт.
129
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблема не е в Мутрата. Като го махнат, кой ще поставят, Нинов, и пак същият филм, даже по-зле. Те (БКП) направиха криминалната приватизация, те окрадоха всичко, всичко е в техни ръце. да не говорим за политическа съдебна и изпълнителна власт, да не говорим и за медии.Този филм - софт комунисти (Герб) да се бият за властта с хард комунисти (БКП) вече е ясно, че може да продължи колкото си иска, важното е нищо да не се променя.И нова партия да бъде направена, тя пак ще е направена от тези.
128
4
 
10
 
! Отговори
1 преди 5 години
До Търговец до 130А същите тези пенсии, като са плащали данъци и ти си учил безплатно? И не забравяй, че те на твоето няма да се върнат, но ти на тяхното ще отидеш и за теб ще говорят така!Колкото до държавата, едва ли те са виновни за това което е!
127
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Писна ми от простотии. Не е ли по добре политиците да спрат да крадат и с гъъза си за да има за хората. Как не измислихте как хората да работят, да се образоват за да изкарват нормални доходи с които да живеят достойно. По цял свят е така. На тези които не могат се помага за да имат с какво да живеят.Връщайте направо комунизма. Да се раздава безплатно хляб, мляко и сирене с купони.
126
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България след 1944 г. никога не е имало демокрация и пазарна икономика и пазарни правила, независим съд и прокуратура, независими медии, свобода на словото, равни конституционни права, равен старт, еднакви възможности за всички.Така че всичко е бошлаф. Има монопол и в момента. Просто вие не го знаете. Определени фирми са взели определени бизнеси за цяла България и го правят само те. Дребните риби не ги броим, защото те не могат да направят и 1 % от оборота на монополите.Без промяна така ще е
125
9
 
5
 
! Отговори
Търговец до 130 преди 5 години
Що да не ги гледам в очите пенсиите?! Плащам им пенсиите с убийствените данъци. Какво още? За какво да съм им задължен? Нещо са ми оставили богата и просперираща държава ли?
124
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПРОДУКТИ от първа необходимост да бъдат с ФИКСИРАНА МАКСИМАЛНА ЦЕНА.!!!----------Това *** го кажи на пенсионерите дето броят стотинките си, но гледайки ги право в очите!
123
9
 
11
 
! Отговори
Хижар-търговец преди 5 години
Сега, да ви обясня. При мен в хижата, порция боб чорба е 5 лева. Омлет от две яйца е 6 лева. Кенче бира 330 мгр - 6 лева. Филийка хляб - 25 стотинки. И т.н. и т.н. Хайде, аз както не ви давам обяснение как доставям тези продукти в хижата, и вие да не ми дуднете колко струват! Като не ви харесват цените - аре бегом до най близката верига магазини! Седем, осем часа по билото на планината, после надолу и си купувайте каквото искате. Капиш?
122
2
 
2
 
! Отговори
Избирател преди 5 години
при нас хляба не съм забелязал да поскъпва 600гр 0,75ст а 700гр. за 0.85 но доматите поскъпнаха доста 2.40кг А и да добавя хляба описан горе в града дето се произвежда е 1лв за 700гр
121
3
 
12
 
! Отговори
а преди 5 години
Да махнат ддс на освновните хранителни продукти.
120
10
 
7
 
! Отговори
Учуден преди 5 години
Отдавна трябваше да го направят така.!!! ХЛЯБЪТ в цяла България трябва да е на една цена.!!! А не във всеки магазин РАЗЛИЧО.!!! ПРОДУКТИ от първа необходимост да бъдат с ФИКСИРАНА МАКСИМАЛНА ЦЕНА.!!! Да се постави ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН - БЪЛГАРСКИ ДЪРЖАВЕН СТАНДАРТ - на стоките от ПЪРВА необходимост.!!! ДАНО ДА ГО НАПРАВЯТ.!!!
119
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За печалбите на "търговците" и държавата мащеха разбрахме!Ами, за тънещия в мизерия българин, с него какво става????
118
6
 
13
 
! Отговори
Ко? Не! преди 5 години
Този нормален ли е?! Иска да вмени социални функции на търговци? Някой дава ли си сметка какво безумие е това?! Или ... 80% ? Що не задължите търговците всеки понеделник да раздават хляба безплатно?! Във вторник - сиренето. В сряда - яйцата. В четвъртък - зъболекарите ще работят безплатно. В петък - такситата ще возят безплатно. Абе ... този наистина ли е министър ?!