Премиер, президент, министър... Кой трябваше да отиде в Ню Йорк?

Какво си казаха Борисов и Тръмп на Общото събрание на ООН
Обновена: 25 сеп 2018 18:34 | 25 сеп 2018 14:00,
244

Първото ръкостискане на българския премиер Бойко Борисов и президента на САЩ Доналд Тръмп е факт, а моментът бе увековечен със снимки и видео. Това се случи на 73-тата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, където Борисов ръководи българската делегация.

Още по темата

Премиерът изнесе и реч, свързана с основната тема на общия дебат: "ООН за всички хора: Глобално лидерство и споделени отговорности за мирни, равнопоставени и устойчиви общества".

Какви са обаче по-дълбоките измерения на най-високия дипломатически форум?

Според бившия посланик на България в САЩ Елена Поптодорова спорът, който се разрази у нас между президент и премиер за това кой да отиде в Ню Йорк за форума, е по-скоро вътрешнополитически проблем и не е станал известен на международната сцена.

"За тези събрания на ООН може да бъде изпратен и държавен глава, и премиер, и външен министър. Това е процедурната страна на въпроса, по-важно е какво ще прозвучи от тази трибуна", категорична бе Поптодорова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ Тръмп няма да се откаже от любимата си тема - за важността на суверенитета на една държава, а напълно е възможно президентът на САЩ пак да скандализира с някоя своя реч.

Мнението на международния анализатор проф. Владимир Чуков е, че Общото събрание на ООН е по-скоро територия за държавен глава или външен министър.

"Караниците между премиера и президента са вътрешнополитически проблеми. Борисов, появявайки се в Ню Йорк, прави нов анонс. Президентът и премиерът трябва да си преценят сферите на влияние", настоя той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
5
 
47
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
До Анонимен 162Още по-забавна е "свободната" българска преса в коментарите си, а "Близ" направо къртят с бомбастично заглавие за 2 секундното "конгрючулейшънс" на Борисов с Тръмп преди от протокола на Белия дом тактично да го избутат."Най-влиятелният човек в света демонстрира огромно уважение към нашия министър-председател и поговори с него на четири очи" Смях се до сълзи, когато го прочетох!
162
7
 
27
 
! Отговори
иванчо преди 5 години
Тръмп е много наясно, кой кой е...За него работи цялото разузнаване все пак и е никак вероятно да не знае за бандита от банкя.Трябва да си луд, че да легитимираш бандит по какъвто и да е начин.
161
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тиквата няма какво да си каше с Тръмп. Той знае две думи на английски на кръст и то като ги чете от картончета.
160
6
 
26
 
! Отговори
Бойко стайл преди 5 години
Как на какъв език говорих? На Банкянския и езика на мимиките и жестовете. Ама Бай Дончо говори само езика на парите. И затова не ми отговори. Карай по Нова Година ще отида при английската кралица. Тя е една стара чанта и мъжът й стар на 97. Ще взема да я сватосам за наш цар Симеон, няма къде да живее след Враня. Може и кум да стана в Бъкингамския дворец.
159
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак фалшиви внушения в заглавието. Какво може да си кажат двама души за 3 секунди? Повярвайте Тръмп вероятно не е разбрал с кого се ръкостиска камо ли да се говори нещо. Има достатъчно видиа вижте добре.
158
3
 
40
 
! Отговори
Yoan преди 5 години
Тръмп навярно не е разбрал дори с кой се ръкостиска.
157
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как кой, или го галят по главата или хваща на хората ръцете, все работи които му се нравят;
156
3
 
23
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Требеше тая къде коментира да я пратите,да Гепи малко козметика от летището.
155
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дали ще е Радев,Борисов или нашето магаре в Ню Йорк няма никакво значение.Всичко е само една екскурзия до Ню Йорк.
154
13
 
4
 
! Отговори
хюго бос преди 5 години
Странен форум- кръстен на мандела, терорист- комунист и масов убиец. Да се чуди човек накъде върви този свят? Ама като знам , че в ЕС управляват левите болшевики, а те освен с насилие и тотлан цензура .т.е. политкоректност, другояче не могат да управляват. Жалко е, че комунизмът мутира и мигрира на Запад и то в толкова уродлива форма.
153
5
 
34
 
! Отговори
Ххх преди 5 години
Иначе няма спор, че държавният глава, к. е много интелигентен, представителен мъж, с отличен английски, е добре подготвен да ни представя пред света. Но уви...Катето даде всичко от себе си да набута Борисов.
152
5
 
37
 
! Отговори
хюго бос преди 5 години
Толкова е жалък, никакво достойнство- радва се , че чак и снимки и видео на едно ръкостискане, за което сигурно е дебнал и причаквал. Отврат! Какво стана с шумно рекламираната "подготовка за среща Борисв- Тръмп" преди повече от година? Герберски комплекси- все едно най- великите се срещат. Тръмп- да, но сложили нашия все едно е втория най- велик. тръмп не го брои за пет пари- не се надигна да се здрависа, нито го кани в САЩ. Да напомнят на Тръмп как ГЕРБ бяха за Хилъри и искаха тя да спечели.
151
4
 
19
 
! Отговори
серена преди 5 години
ТЕЗИ ХУБАВИЦИ И ХУБАВЦИ ЩЕ ПРОФУКАТ ЕДНА КАМАРА НАРОДНИ ПАРИ.ТЕ ВЕЧЕ ГИ ХАРЧАТ БЕЗОТЧЕТНО..ДОРИ ДА БЯХМЕ ИЗПРАТИЛИ БАБА ДОРА И КОЗАТА И ВСЕ ТАЯ .ТРЪМП МОЖЕШЕ ДА СЕ ВПЕЧАТЛИ ОТБЛИЗО,ОТДАЛЕЧЕ ДАЖЕ И ДА ЗАСУЧЕ.САМОЛЕТА И ДОВЕЧЕРА ПЪТЯ.САМО ДА НЕ ГО ОБЪРКАТ ПАК ЧЕ ГОРИВОТО СВЪРШВА.ХРАНТУТНИЦИ!
150
5
 
38
 
! Отговори
Х преди 5 години
Тръмп изобщо не се интересува от нашия ***. Затова и реакцията му е такава.
149
5
 
40
 
! Отговори
Емил преди 5 години
Тръмп сигурно го е помислил за чистача.
148
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Затова комунистите спретнаха тайния червения терор 1944-1958г.Да не остане аристократ. Всичко в народните маси- селски , градски. И сега се чудим как да се образоват хората
147
1
 
7
 
! Отговори
Гошо преди 5 години
- този ,който упражнява добре английския език,говори и пише, - спазва ритуалите на индианските племена, - уважава мексиканските храни и напитки, - пътя на дрогата,по суша,въздух и вода му е като отче наш, - създава контакт писмено,говорим,даже и друг за 5,пет минути, - не дразни съветските атомни подводници на дрейв в единия от океаните. Вервайте ми, братя българи у нас и на Балканите такъв човек няма.Другото там е ПЛЯВА!
146
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А бе беше си пълна излагация. Борисов се изпъна, наду се, протегна ***, както той си се здрависва по селски и байганьовски, Тръмп въобще не го погледна - стана, обърна се и излезе. Целият цирк продължи около 2 секунди.Преводачката наистина беше смешна, опитвайки се да щракне Борисов с телефона си, но май не й се удаде особено - снимала го е в гръб, как се е на гъ зил.Борисов наистина след това изтича при нея да му покаже как е излязал на снимката.Абе пълна пародия. Има го в Тубата.
145
26
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как една млада *** от Крушувица можа да си купи Техноимпекс, а жената с бизнес да не си купи ЧЕЗ?
144
1
 
20
 
! Отговори
Мишката преди 5 години
До Анонимен: Те са от печатницата в костин брод,бирите , ало ваньо ,ктб , калинките ,далаверата с чез и още ли да изброявам.