Румен Радев: Обществото ни все повече се нуждае от единение!

Президентът с обръщение по повод 100 г. от Войнишкото въстание
Обновена: 29 сеп 2018 08:57 | 28 сеп 2018 20:41, Анисия Иванова
139
Румен Радев: Обществото ни все повече се нуждае от единение!

След години на разделение обществото ни все повече ще осъзнава нуждата от единение. Това заяви държавният глава Румен Радев в свое обръщение към народа по повод навършването на 100 години от Войнишкото въстание, излъчено тази вечер по БНТ и БНР.

"На 29 септември 1918 г. разбунтувалите се фронтоваци се сблъскват с проправителствените части край Владая и Княжево. Едните са отстоявали България по фронтовете на Първата световна война и са въстанали с искане за справедлива република. Другите влизат в бой с убеждението, че бранят българската държавност от войнишки метеж. И от двете страни вярват, че жертват живота си за Родината. Бунтът е удавен в кръв. Това е датата на големия български разкол, от който ни делят точно сто години. В разни епохи той ще противопоставя републиканци и монархисти, граждани и селяни, леви и десни. Ще отнеме живота на десетки хиляди българи. Ще съсипе много съдби“, заяви държавният глава.

По думите му общонародните цели на Възраждането ни донасят свобода, Съединение и възход. "Разколът слага край на тази епоха и ще бъде белязан от братоубийства, терор и пилеене на национална енергия. Великите идеали ще бъдат погребани под безизходни спорове. Те определят и съвременния ни политически дебат, в който партийни, лобистки и индивидуални облаги закриват хоризонта на националния интерес“, допълни президентът.

"Група общественици се обърнаха към мен с инициатива за национално единение. Убеден съм, че милиони българи съзнават необходимостта от него. Съзнават, че историята не бива да слугува на политиката. Че наследените обществени разломи трябва да се преодоляват, а не да бъдат употребявани за злободневен политически бизнес. Че ожесточението от миналото, минира пътя към бъдещето“, заяви Румен Радев.

Според него е наивно да очакваме, че стогодишният разкол ще приключи днес или скоро. „Че ще завърши с победа на някоя от страните на сто и първата или някоя от следващите години. Но моралното и интелектуалното надмогване на разкола е единственият път към успеха“, подчерта той.

По думите му България е избрала пътя на европейска демокрация и трябва да гради своето бъдеще около принципите на свободата, законността, справедливостта и уважението към човека.

"Единението не закрива политическия дебат, а бди той да се провежда в името на националния интерес, с уважение към чуждото мнение и свободата на словото. Единението не е индулгенция за престъпления, а борба за законност и правосъдие, на което обществото може да разчита. Единението не може да се случи под знамето на никоя идеология, а само и единствено под знака на културата и човеколюбието.

Вярвам, че след години на разделение обществото ни все повече ще осъзнава нуждата от единение. Процесът ще е дълъг, ще срещне съпротивата на сили, които се хранят от разделението. Но, убеден съм: мъдростта ще победи ожесточението“, каза още Румен Радев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
2
 
9
 
! Отговори
Да бе, ама... преди 5 години
Как де единиш хора и зеленчуци , например - хора и тикви? Това ще е някакво ГМО! А гемео-тата са вредни-и...
108
16
 
14
 
! Отговори
Браво! преди 5 години
Браво! Умен и достоен президент имаме. При всяко негово изказване, тиквите вият, *** и се плезят, досущ, като тяхната баш Тиква.
107
14
 
12
 
! Отговори
да преди 5 години
Целият български народ подкрепя президентът Румен Радев !!!?ама той се снимал по джапанки - ами така сме ние обикновените българи. .не всички сме милиардери от групировката СИК, като някои пожарникари
106
7
 
14
 
! Отговори
Единение, преди 5 години
г-н Президент, искаме всички; в името на свободата, членството ни в ЕС! Но не и да слушаме всекидневните КАВГАДЖИЙСКИ ЗАЯЖДАНИЯ и ИЗЛИЯНИЯ на БСП членовете."Изтърваха" се да кажат, че ДЕМОКРАЦИЯТА ни отне МНОГО"... А днешното изказване на К.Нинова е терористично: ПОДРИВНА ДЕЙНОСТ И ПРИЗИВИ ЗА ПОДМЯНА И СВАЛЯНЕ на Правителството-ТОВА Е ПРОФИЛ НАПОЛИТИЧЕСКИ ТЕРОРИСТ.Какво единение? Нека БСП покаже, че е градивно, а не онова от годините на Св.Неделя, Г.Димитров, "народната власт", СССР.
105
2
 
11
 
! Отговори
Чистач преди 5 години
До АнонименКакъв Шенген бе,другарю? Та цел свят знае Кире-Контрабандисто ,дето изнасяше народната пара с куфари и ги носеше във Виена. Как да ни пуснат в Шенген? Там хората не крадат народа си,а го обгрижват! За какво да пускат Кире-Контрабандисто с куфарите да им взема паричките?
104
10
 
11
 
! Отговори
Православен преди 5 години
Браво!
103
8
 
7
 
! Отговори
Така е преди 5 години
Единение може и да има, когато се потърси съдебна отговорност от тези, които, в последните почти десет години, изведоха България на първо място по корупция и кражби.
102
9
 
5
 
! Отговори
Апетит преди 5 години
Ами опитахме се да се натегнем за рубли,но джуджи ни сиктердоса.Лошото е,че и тръмп не ме бръсне за слива.Надупих се да му цуна ръка,но той ме отсвири любезно.Лошо...Пък и Магнитски ако задейства....мани мани.Отидоха ми доларете и имотите.
101
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Услаждат ли му се рублите.
100
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 100Вожда ти е доста по-дърт.Цяла петилетка по комунистическия календар.
99
0
 
20
 
! Отговори
нема начин преди 5 години
Няма как да се обединят крадци и окрадени.
98
1
 
1
 
! Отговори
румелията преди 5 години
независимост и спазване на берлинския
97
0
 
8
 
! Отговори
президента преди 5 години
До РаЧоКойми *** в гащите?
96
3
 
13
 
! Отговори
комунисти преди 5 години
До РаЧоТой и неговата партия ни разединиха на партийни и безпартийни а сега ни обединяват.С магаретата и каруците дойдоха от селата в София и станаха столичени! Другото западна
95
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боже до къде я докарахме тоя дърт комунист да ни обединява ???
94
14
 
12
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Другарят Радев ВИНАГИ е бил и ще бъде обединител на българите! За разлика от един ,който стича докато чете в ООН!
93
12
 
19
 
! Отговори
РаЧо преди 5 години
да се обединим зове разединител 1
92
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Леле мъ те се сетиха.Сега ако се сетят и че политика се прави с мислене а не с викове псувни и емоционални афекти и ще имаме колосален напредък но едва ли.Защото затриха образованието и произведоха народ подобен на римската тълпа който иска само хляб и зрелища и все се пита защо ли няма промяна, ми защото нямате свое мислене, вместо това чакате месии и силни лидери но тия месии обикновено са още по-прости и от тълпата дето ги е избрала и не могат да спасят себе си, да не говорим вас.
91
8
 
20
 
! Отговори
Спокойно! преди 5 години
За наша всеобща радост БКП/БСП все повече се топи по 2 причини:1. Естествена физиология2. Отдавна се води сериозна вътрешна война - милионерите срещу милиардерите. Те, всички са там, в тази честна и социална партия. Не става дума за пари, а за много, много ограбени пари от България.А кой ще гласува за тях? Естествено роднините им, неграмотните на село и братята от боята.Децата им ще гласуват в чужбина, където живеят - Европа, САЩ, в екзотични страни.Алтернативата им е да управляват с ДПС
90
9
 
9
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
а плевнята на беше пудел на герб и *** на Боцо, посмешище за наши и чужди айде стига с това разединение. С крадливи тикви няма как да има единение