Румен Радев: Обществото ни все повече се нуждае от единение!

Президентът с обръщение по повод 100 г. от Войнишкото въстание
Обновена: 29 сеп 2018 08:57 | 28 сеп 2018 20:41, Анисия Иванова
139
Румен Радев: Обществото ни все повече се нуждае от единение!

След години на разделение обществото ни все повече ще осъзнава нуждата от единение. Това заяви държавният глава Румен Радев в свое обръщение към народа по повод навършването на 100 години от Войнишкото въстание, излъчено тази вечер по БНТ и БНР.

"На 29 септември 1918 г. разбунтувалите се фронтоваци се сблъскват с проправителствените части край Владая и Княжево. Едните са отстоявали България по фронтовете на Първата световна война и са въстанали с искане за справедлива република. Другите влизат в бой с убеждението, че бранят българската държавност от войнишки метеж. И от двете страни вярват, че жертват живота си за Родината. Бунтът е удавен в кръв. Това е датата на големия български разкол, от който ни делят точно сто години. В разни епохи той ще противопоставя републиканци и монархисти, граждани и селяни, леви и десни. Ще отнеме живота на десетки хиляди българи. Ще съсипе много съдби“, заяви държавният глава.

По думите му общонародните цели на Възраждането ни донасят свобода, Съединение и възход. "Разколът слага край на тази епоха и ще бъде белязан от братоубийства, терор и пилеене на национална енергия. Великите идеали ще бъдат погребани под безизходни спорове. Те определят и съвременния ни политически дебат, в който партийни, лобистки и индивидуални облаги закриват хоризонта на националния интерес“, допълни президентът.

"Група общественици се обърнаха към мен с инициатива за национално единение. Убеден съм, че милиони българи съзнават необходимостта от него. Съзнават, че историята не бива да слугува на политиката. Че наследените обществени разломи трябва да се преодоляват, а не да бъдат употребявани за злободневен политически бизнес. Че ожесточението от миналото, минира пътя към бъдещето“, заяви Румен Радев.

Според него е наивно да очакваме, че стогодишният разкол ще приключи днес или скоро. „Че ще завърши с победа на някоя от страните на сто и първата или някоя от следващите години. Но моралното и интелектуалното надмогване на разкола е единственият път към успеха“, подчерта той.

По думите му България е избрала пътя на европейска демокрация и трябва да гради своето бъдеще около принципите на свободата, законността, справедливостта и уважението към човека.

"Единението не закрива политическия дебат, а бди той да се провежда в името на националния интерес, с уважение към чуждото мнение и свободата на словото. Единението не е индулгенция за престъпления, а борба за законност и правосъдие, на което обществото може да разчита. Единението не може да се случи под знамето на никоя идеология, а само и единствено под знака на културата и човеколюбието.

Вярвам, че след години на разделение обществото ни все повече ще осъзнава нуждата от единение. Процесът ще е дълъг, ще срещне съпротивата на сили, които се хранят от разделението. Но, убеден съм: мъдростта ще победи ожесточението“, каза още Румен Радев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
5
 
16
 
! Отговори
Случаен минувач преди 5 години
Войнишкото въстание е неприятен инцидент в новата ни история. Но то ще се запомни с това, че за първи път в историята българи стрелят срещу българи. Но кой го провокира? Отговорът е - тесните социалисти, преименували се година по-късно на комунисти (БКП). Ето това е отговорът! И след това много пъти още наблюдаваме масови убийства на българи от българи, но винаги едните са подстрекавани от БКП! Тази партия е проблемът на България вече 100 години!
48
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С хора, дето си пият вината с мезета, не се обединявам!
47
0
 
4
 
! Отговори
Kama fra преди 5 години
dvata aslana... edinenie ili invitro?!
46
10
 
23
 
! Отговори
Кому е нужен Радев? преди 5 години
Някои хора като Борисов се изказват пред ООН и се срещат със световни лидери, други като Радев ни занимават с изпразнени от съдържание теми като Войнишкото въстание от 1918г. Кому е нужен такъв президент?
45
1
 
2
 
! Отговори
Cafe z преди 5 години
Edinenie na ordoksalna zlatna kolonia europeiski robi...za svesti, kandila, tamian, ikonki, molitvi...na ortodoksalnite djendari s zlatnj drehi i zlatni kaski...v zlatni kletki pod zlatni pokrivi....malka podrobnost....ama vie ste Si pak v betonnite panelni kletki na bg gabrovski injeneri i arhitekti...
44
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единението, ако е едни работят плащат данъци,такси,осигуровки и т.н. Пък другите само да взимат не мерси.
43
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно време на това му викахме ОФ. Отечествен Фронт, демек.
42
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така наречените наши политици отдавна постигнаха единение.това на изтока със запада.сърцата им бият на източна честота а разумът им на западна.където са парите и децата им.няма изключения
41
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този ,който прави разединение,говори за единение!Овой е лицемерие Болшой!
40
2
 
3
 
! Отговори
Semmsir преди 5 години
Sledva leko opushvane na pchelichkite.......i hooop teroristichna christianska monarhia s iranski sabi....i egipetski leshoiadi...
39
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев да оглави БСП и да поемат управлението!
38
6
 
21
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Пораснаха му ушите, като на Малкия Мук, но не, че е ял смокини... - а в резултат от срещата му с поп Киро...
37
7
 
17
 
! Отговори
Радев-фигурант преди 5 години
Радев-зелените чорапи се оказа един фигурант. Говори празни приказки и известни на всички истини като например , че спортът е полезен, небето е синьо и корупцията е вредна. И нищо истински важно и смислено не казва. Кому е нужен такъв президент ?
36
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кухи клишета за 80-процентници. През соца вървяха, но оттогава минаха 30 г. Време е Резиденто да си осъвремени речника. Не, че ще хване дикиш, но поне няма да звучи като партиен секретар.
35
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С КОГО ДА СЕ ЕДИНЯВАМ? С БОРИСОВ? С ТОЗИ ИЗПЕЧЕН КОМУНИСТ, КОЙТО СЕ ПРАВИ НА ТОДОР ЖИВКОВ?НЕ СТАВА!!!!!!!!!!
34
1
 
5
 
! Отговори
Кой всъщност прати преди 5 години
Каролева в СДС, за да пречи, затруднява и обърква всичко, до което се добере?Едва ли ще да е било само за да се уреди на работа като журналист, защото била безработна, та горката да кацне право в официоза на седесарите, след като те дойдоха на власт?Сега пък се е кротнала във в."Лична драма".Какво ли прави там? И него ли ще разсипе?Защо името на престъпника все още Р.Даскалов мърси столичен площад? Защо не бе възстановено старото му име - името на учредителя на Демократическата партия М.Такев
33
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва ни единение...какво правите за да върнете хората от чужбина, какви мерки сте предприели....каква идея имате...какво предлагате, драги ми мислители...
32
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, само Единна България си нямахме, сега и това ли?
31
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак ни поучава Радев, с нищо не казващи фрази - кому е нужно това ?
30
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Яяяя..бай тодор вьзкръснал