12-те лева за здраве били в пъти по-малко от тези "под масата"

Държавата пак ще се грижи за пенсионерите, децата, безработните
Обновена: 1 окт 2018 15:21 | 1 окт 2018 10:31, Камелия Цветанова
220
12-те лева за здраве били в пъти по-малко от тези "под масата"
Снимка: Булфото, архив

Здравният министър Кирил Ананиев е убеден, че допълнителната вноска за лечение, която инициира ще е в пъти по-малко отколкото сега плащат пациентите за лечението си.

Още по темата
"Узаконява се определено доплащане, но то е значително по-малко от това, което българинът е плащал досега", защити предложението си той пред bTV.

Преди седмица здравният министър представи двата варианта за реформа в здравното осигуряване. Първият предвижда демонополизация на осигуряването – НЗОК и застрахователите ще работят в конкуренция, като пациентът ще решава къде да отиде 8-процентната му осигуровка. При вторият вариант, който търпи и най-много критики от БСП, задължителната здравна застраховка от 8% ще отива в НЗОК, а пациентите ще имат и задължителна застраховка към застраховател. Според разчетите на Министерство на здравеопазването тя ще бъде 12 лв. на месечна база.
 
Ананиев е категоричен, че въпреки тези допълнителни 12 лв., българинът ще плаща два пъти и половина по-малко отколкото дава сега "под масата".

От БСП заявиха, че ще внесат трети пореден вот на недоверие срещу правителството, този път на тема здравеопазване, защото предложенията изключвали социално уязвимите групи.

"Възрастните хора нито до този момент са давали задължителни здравни осигуровки, нито в бъдеще ще дават. Техните внуци и правнуци – децата, няма да дадат нито един лев за тази задължителна застраховка. Хората, които са изпаднали в състояние на безработица или са социално слаби също няма да платят и един лев", категоричен е Ананиев.
 
Той допълни, че въпросните 12 лв., които ще бъдат "спестени" на уязвимите групи, ще бъдат платени от държавния бюджет.

Ананиев уточни, че тези 12 лв., които всички останали ще плащат на месечна база, ще отиват в лична партида. Всеки пациент сам ще може да избира как да се разплаща с тези пари.

Здравният министър уточни, че ще бъде създадена и нова комисия, която да следи как се разходват парите.

 "Предвиждаме нов контрол, който ще събере финансовия контрол и медицинския, защото практиката показва, че ако няма интегриран контрол на системата, резултатите не са добри", поясни Ананиев.

Той уточни, че новият орган ще се избира от Министерски съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
202
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До анонимен 206Глупости на търкалета и още повече пръжлета! Здравеопазването е равно за всички а % от заплатата са въз основа на сумата която получаваш! Спрете да лъжете и пишете небивалици! Това да ти не е Факултето!
201
2
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Във Франция системата е много сложна -една е за държавните служители, друга за работнците, трета за работодателите, четвърта - за свободните професии
200
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лично аз съм за много здравни каси. Доплащането няма конкретно в нашия случай да свърши работа, защото се тръгав отзад напред - да се намерят пари - но не се прави остойностяване на труда и не е ясно кой ще контролира застрахователиет и НЗОК. Здравният инспекторат ли, Гилдията ли, но някакви атестации трябав да има.
199
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
доплащане има във повечето западноевропейски страни. В държавата с най-развито здравеопазване - Франция -има задължително доброволно застраховане и то започва от 150 евро.
198
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
чувам безумни основания- българия била малак за много здравни каси. А не е малак за над 15 частни банки? не е малка за 3 мобилни оператора? Не е малка за толкова кабеларки? Само чрез конкуренция ще се повиши качеството и ще паден цената, защото ще паден монопола. тези 12 лева след вреем може да стана 5 лева, ако паднат монополите .Явно много хора забравят как бе навремето като имаше само М-тел и колко по-евтино струват роумингите и услугите днес? Но има КОНКУРЕНЦИЯ
197
1
 
3
 
! Отговори
nda преди 5 години
начи...плащам от най-високите осигуровки и медицинска застрховка имам през фонд и пак ме издокарват да си плащам ..тези дванадесет лева ще са поредните безотчетни пари. Докато липсва правото от страна на клиента/пациента как се разходват парите в партидата му, това ще си е бездънна яма и тва крадливо племе няма да се спре
196
1
 
11
 
! Отговори
Непозната преди 5 години
Ананиев как коментира, като ли че след въвеждането на новата такса от 12 лева ще спре искането на пари под масата.
195
2
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Не е лид този,който яде БАНИЦАТА ,а този <който му я дава!Бай *** и компания да су ходят,иначе господ ще ни прибере без диплащане от Здравната каса и от Задължителните застраховки и плашането под масата.
194
2
 
12
 
! Отговори
Ванката преди 5 години
До КратунАнаниев не е лекар, а икономист, възпитаник на ВИИ "Карл Маркс" и вечен бюджетар на всички правителства. Интересите са му в края на годината винаги да има изкуствен излишък за да се оправдае безконтролното харчене. А в случая - през здравеопазването да намаже филията на застрахователите.
193
1
 
16
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
И понеже се плащало под масата, голяма работа, ако си щипваме по още 12 лева месечно, щото са малко, така ли? Нищо не казвате за промяна в системата. Като лекар Ананиев би трябвало да знае, че наркоман не се лекува с по-големи дози наркотик.
192
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези хора не мислят за народа си. Те мислят за бизнес.Още пари при застрахователите...Търгаши!Търпете ги и се молете да сте вечно здрави - вие и децата ви.Заслужили сме си управниците!
191
1
 
24
 
! Отговори
emo преди 5 години
След тази реформа парите под масата ще станат още повече.
190
1
 
12
 
! Отговори
До: ДО: Гърци... преди 5 години
От: Ели,Хайде да си спомним Аржентина!Цял филм, който влезе в "история на изкуството" направиха американците.Правителството служи на народа!Всичко друго е цинизъм, меко казано!Някой знаел 9 езика, аз знам 3 диалекта на труден език, този факт не ме прави ЧОВЕК!Лекар е жената обиколила Родопите на 65 години.Лекар е доц. Мария Попова спасила хиляди животи и деца.Аз като *** отидох при нея, а трябваше да приемам витамин С !Начев знаел 9 езика, не ми пука, има ЧОВЕЦИ!Има етика и човечно
189
1
 
20
 
! Отговори
ОЩЕ ПАРИ преди 5 години
Не само на гърците държавата им плаща много неща. Кажете си, че искате от хората още пари да внасят като вноски и си подайте оставките
188
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боли ги фара Гърците за тия милиарди, нищо няма да върнат. Само балами, като България си връщат дълговете.
187
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 184. Ами те гърците затова натрупаха стотици милиарди дългове, защото държавата им плаща много неща. То така и баба знае.
186
4
 
14
 
! Отговори
спите ли преди 5 години
Или как едни хипер корумпета превърнаха здаравната система на България в нацистка организация под диктата на ББ и Германия,организация сееща масова смърт!
185
3
 
18
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Как изчислихте г-н Ананиев, "че са в пъти дадени под масата"?Вие г-не работите с хипотези?Фактът че плащам на специалист в качеството му, дори на "консултант" и го чакам една година, за да се върне в БГ, не значи "под масата".Това е мой остойностен личен избор, подкрепен с епикриза.Най-малкото е обидно за честните Лекари подобно обобщение.По този начин обиждате и пациентите, и лекарите.Правите ни част от корупционни схеми.Дайте ми истински числа и цефри?Другото е "пан, аморе, фантазия"
184
1
 
15
 
! Отговори
Ели преди 5 години
До: Тангра,Споделям мнението Ви!Що за понятия, "спестени" на уязвимите групи, а тези групи не са ли плащали през годините.Моля, точно да ми разяснят кои са тези "уязвими групи"?!Какво значи "разплаща с тези пари"?Що за несъвместимост.Искам точно лекарства - заместители, профилактика - изследвания, цена.Едно е аспирин от Дом. Р., Друго е немски.Докато не видя ясни и точни числа и цифри, не подкрепям хипотези!И сега има пакети, КАКВО Е ПО-РАЗЛИЧНОТО?!Когато Д-р: Виткова говори, слушам!!!
183
1
 
20
 
! Отговори
тангра преди 5 години
До НИЕИма задължителна застраховка в САЩ - Obama care. Но там тове го направиха за черните, понеже умират пред болниците. И хирурзите оперират на черно. То не, че тук не е така... ужас ужас е нашето здравеопазване.