Понеделник – соцсбор, пишат мотивите за вота

Правителството се провалило, не било само здравната реформа
24
Понеделник – соцсбор, пишат мотивите за вота
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От понеделник започваме да работим по мотивите за вота на недоверие срещу правителството, като на група ще обсъдим всички подробности по вота, съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Още по темата

"За да тръгнем да събираме подписи, трябва да предоставим нашите аргументи за мотиви за такъв вот", допълни тя и отбеляза, че мотиви има достатъчно и хората го знаят, но здравеопазването е може би системата в най-тежко положение.

По отношение на предвидената реформа в здравната система, Корнелия Нинова каза, че от БСП не одобряват това, че от хората ще се изисква да внасят допълнително пари под формата на здравна застраховка, а ще получат същата услуга с ниско качество и няма да имат достъп до болници. По думите й досега доплащането се предоставяше под масата, а сега това става узаконено престъпление.

В здравеопазването има достатъчно пари, просто се източват, крадат и няма контрол, каза още Нинова, цитирана от БТА.

Според лидера на БСП средства има, необходим е друг начин за разходването им, като този начин се предлага от партията във "Визия за България", където е заложен качествено различен модел на здравеопазване. Ще изложим тези аргументи и по време на вота на недоверие, допълни Корнелия Нинова.

По думите на Нинова БСП има критики освен към предложенията за здравна реформа, и към цялостното състояние на системата.

"Има множеството закрити общински болници - в големи райони хората в страната нямат достъп до здравеопазване и пътуват по 80 километра за раждане, което е абсурдно", каза още Нинова.

Според нея не може и всяка болница да си прави търгове, от което се качват цените на лекарствата.

"Нашето предложеие е държавата в лицето на МЗ да направи централен търг за всички болници , като така ще се намалят цените, защото се поръчва по-голямо количество", каза Нинова. От БСП предлагат и ресурса от здравната каса да се ползва от държавните и от общинските болници, частните, ако искат да са търговски дружества и да развиват търговска дейност, да си създадат частни фондове.

Вотът е срещу правителството и цялостната им политика в областта на здравеопазването, каза Корнелия Нинова в отговор на въпрос дали този вот е насочен само към министър Кирил Ананиев, който е от шест месеца на поста.

"Но господин Ананиев беше и зам.-министър на финансите, интересно е, че неговият екип тогава прибра парите от здравната каса, а сега очакваме като здравен министър да поиска от финансовия да ги върне , допълни Нинова.
В отговор на въпрос дали приема критиката на Цветан Цветанов, че от БСП създават напрежение, а не предлагат нищо, Нинова каза, че спира да коментира Цветанов. Вече имах повод да кажа, че ще разговаряме и отговаряме само на хора, които са прочели "Визия за България", иначе няма смисъл да си губим времето, допълни тя.

По отношение на неприсъствието в парламента на всички депутати от БСП, Нинова каза, че и така от партията могат да следят политическия живот. Тя допълни, че 20 души са в парламента и са достатъчно активни както да защитават позиции на БСП за България, така и да критикуват грешни решения на управляващото мнозинство. По думите й много полезни са се оказали срещите в страната , като досега са се включили над 5000 души - специалисти, експерти и има огромно количество предложения по "Визия за България", които ще се конкретизират в окончателния вариант през декември. Това е другият начин за правене на политика - да се търсят идеи от много хора извън нас, не само партийна платформа, особено по надпартийни теми като демографска катастрофа, образование, здравеопазване, каза още Корнелия Нинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
месара преди 5 години
соцсбора пак ли ше се проведе в некой СПА ЦЕНТЪР?
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 18ми то в гърция оттогава няма елини! останали са араби, перси и македонци, които наричат "гърци" защото живеят на тази територия!
22
0
 
1
 
! Отговори
БСП преди 5 години
крепи ГЕРБ с бутафорни вотове на недоверие. Гилдията на мошениците може да се избива отвътре, но все пак застава обединена срещу всеки *** от раята. Но пък за 80% *** театрото явно минава.
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БСП трябва да твърди, че резервът на НЗОК е все още в БНБ. На хартия е там и могат да го върнат на НЗОК. Няма смисъл да твърдят, че Дянков го бил изхарчил, откраднал и пр. Парите по документи са там, резервът на НЗОК съществува и трябва само да се върне. А хвалещите се с бюджетен излишък да попълнят резерва в БНБ на мястото на парите на НЗОК.
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако бяха послушали Англия еврозелките Гърция трябваше да изхвърчи от ЕС.Така сега Англия щеше да е в ЕС,а Македония също .
19
0
 
3
 
! Отговори
Мара Муфата преди 5 години
Кво, здравеопазване , като парите отиват само за издръжка на 300-те,Болници, бе....??!
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди 2400 г МАКЕДОНИЯ била държава със силна армия .На юг били наглите полиси от които Атина постоянно се подигравала на македонците че искали да са гърци ама не били такива.Странно защо тогава не са приемали македонците за гърци ,а сега искат да турят ръка на името Македония.Елинизма исторически го разпространи Александър ,но преди това срива до основи всички полиси в Гърция.Това преди похода му срещу персите .
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вотът трябва да се върти около западните Балкани.Темата е важна и е следствие на Бойковата некомпетентност.Надхвърли всякакви възможности .Опита да се прави на Хелмут Кол ,но се оказа гол Бойко атакува македонските политици ,а не схвана ,че наглоста на гърците е унуикална.Няма случай в историята някоя държава да кара друга да си смени имео .Ако бяхме друго време македоните да са покорили гърците за тая наглост както го прави Филип и Александър .Сега гърците се възползваха от тъпотията на Бойко
16
1
 
1
 
! Отговори
до 13 преди 5 години
Какъв е Бойко, че да се кара на Гърция *** ти се скарай, имаш същите права като Бoйко нали е демокация, всъщност Бойко има договор за добросъседство с всички в ЕС и не може да се скара на никой. Aбе как ги мислите тия работи бе Туй да не е селския хоремаг да се караш с някой. н Няма държава Македония и такъв народ, какво браво на македонците за тях е все едно ако искат и южна монголия да се наричат.
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама и македонците са едни .Абе поискайте от Гърция да си смени името и да се казва Крадландия .
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Водеща на скат БСП ли са БКП ли са :D
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може и да си прав ,но Бойко сбърка че не се скара на Гърция ,а реши че македонците са овци като българите !Браво на Македония !
12
0
 
3
 
! Отговори
до 9 преди 5 години
Бойко не се е провалил това си е избор на македонците ето как лъжеш гърците взеха ли 100 мрд евро взеха ? Ето как е лошо в ЕС, гърците играят лошо те спънаха Македония за ЕС с тия претенции за името. Ципрас е пътник и скоро Гърция ще затъне много лошо.
11
0
 
0
 
! Отговори
до 9 преди 5 години
Не ми стана ясно защо трябва да се интересуваме от Западните Балкани дали имаме успешна или неуспешна политика там ? Не знаеш ли, че един камък препречвал пътя обаче бил много голям и всички го заобикаляли. Минал един човек пънал се мъчил се не успял да го премести всички почнали да му се смеят и човекът казал. Аз поне опитах , а вие нищо не направихте.
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Другари цоцалисти, не забравяйте да напишете и оставката на Румен Радев !
9
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истината е че Бойко се провали в темата за ,западните Балкани !Македония избра името си и запази достойнство .Голям провал за Бойко в личен план дори .Темата за вота трябва да е адекватна на този външнополитически провал на Бойко .
8
3
 
7
 
! Отговори
Стар предприемач преди 5 години
по-добре ГЕРБ отколкото БСП/ДПС
7
1
 
2
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР преди 5 години
З а зо години преход здравната ни система превъна днешното здравеопазване в годинините поради отдалеченост и недостиг на медински специалисти липсва ха здравни служби както и болници впо малките провинциални край гранични градове и села Съпругите на командния състав от някогашните гранични застави когато на път за най близката здравна служба раждаха в каруците Акуширани от съпризите и придружаващи граничари .Това беше за оправдаване че няма построени Но закриване съществуващите е престъпление
6
1
 
9
 
! Отговори
правоверен преди 5 години
Лошо няма, да си пишат каквото искат. Този мандат ще трябва да се изкара нацяло, ние няма да допуснем да се прекрати.
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи прикривате крадците с цел падане на правитеството така ли дрогари, а народа да плаща 12 лв ? A защо народа взема ниски заплати и пенсии и няма в джоба си колосалната сума от 6 евро няма ли да осведомите същия тоя народ, а вие имате за Бентлита това ли наричате социална политика. Това се нарича интригантство и капитализъм.