А колко ли ще струва поддръжката на изтребителите?

Само САЩ, Швеция и Италия искат да ни продадат самолети
116
А колко ли ще струва поддръжката на изтребителите?
Снимка: Булфото, архив

Срокът за подаването на оферти за новите изтребители за родните ВВС приключи вчера, а се оказа, че само три държави са дали своите предложения, въпреки че военните поискаха от още Португалия, Франция, Израел и Германия.

Още по темата

Заради това министърът на отбраната Красимир Каракачанов призна, е че е окачвал да участват повече кандидати.

Работната група за новите изтребители ще работи 14 работни дни – до 19 октомври. Тя може да поиска уточнение от страните, пратили офертите, а след това и да пита за нова цена, съобщи още Красимир Каракачанов пред bTV.

"Получихме оферти за изтребители за Ф-16, Ф-18, "Грипен" и "Юрофайтър". Само последният е втора употреба", уточни той и допълни, че решението на властите е да се похарчат 1,8 млрд. лв. за нови 8 изтребителя.

След 19 октомври ще се създаде нова "политиковоенна" работна група, която да преговаря за цената.

Тя била политковоенна, защото в нея ще има експерти от министерството на икономиката, освен от отбраната.

Според Каракачанов обаче освен цената на сделката за новите самолети е много важно колко ще струва поддръжката им на година.

"Повече от половината пари, които се харчат за самолети в 30-годишния им живот, е за поддръжка, а не за покупка", призна той.

А за това, че синдикатите искат българската "Авионамс" да ремонтира самолетите СУ-25 военният министър отсече: "И аз искам да изляза с Наоми Кембъл на вечеря, но не мога да платя сметката".

"Сега ги лицензират, не са извършвали подобни дейности от 2001 г.", посочи Каракачанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има доклад, от които става ясно, че границата ни е засташена по суша (предвид и мигранцки поток) На, кой по дяволите му трябват нови изтребители???Давам пример: ако в едно домакинство из изгори бойлера, кой си купува нов телевизор????
42
1
 
5
 
! Отговори
меей дей,мей дей.... преди 5 години
Не знам как вървят балистичните ракети ,атомчето също е възпиращ фактор за съседите ,даже и ще ни заобикалят. От юг ще спрат да ни обясняват ,че сме им на сърцето ,с тея 10 15 самолета до 10 дето ще ги имаме плашим македонците ,че ще ги превземем.А руснаците ще се спукат от смях ,това са 16 самолета от кого ще ни опазят какъв възпиращ фактор са просто не доумявам--освен всичко да е за комисионната която не е малка и гарантира чудесен живот на запад.
41
7
 
5
 
! Отговори
до 11 преди 5 години
Не e добре можем да им ги върнем и да купим нови срещу доплащане сърбите купиха руски нови, на всеки 6 самолета купени получават един безплатно. Ердоган и той ще купи руски само *** купува краварски пък не може един двигател да ремонтира.
40
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а ще могат ли нащте пилоти да ги карат...или ще се возят на тях
39
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нови изтребители се предлагат. На политическа цена. Нашите партийни ръководители трябва да лъжат американците, че ще се пазим уж от руснаците, за да ни дадат евтино оръжие. А ние си знаем, че трябва да се пазим от румънците, гърците и турците.
38
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега през няколко месеца даваме по няколко десетки милиона евро на рашките за поддръжка.МиГ получва 40% от доходите си от нас.Добре ли е?
37
8
 
6
 
! Отговори
малък ама знае преди 5 години
Американското е най доброто оръжие така че ако искаме да сме фактор като Израел трябва да се насочим към техния военен комплекс
36
2
 
8
 
! Отговори
мей дей..мей дей... преди 5 години
Не ща да ставам лош пророк ама ми се струва ,че нашите пилоти нищо не разбират от ефове ,то не само за ремонти да се мисли ами и теорията и практиката трябва да бъде променена , и винага съм се чудил като няма мъни нее ли по добре да се заложи на противовъздушна отбрана ,заглушители и др такива и някои др самолет за парлама да има, но на първо място да е против.възд . отбр.--говоря кога нямаш кинти да купиш 100 модерни самолета и да имаш читави пилоти.Защото сега пак няма да сме фактор.
35
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И аз така като ще купувам кола, казвам имам едни 20 000 лв примерно чакам оферта за 20 000 точно и купувам един трабант втора ръка за 20 000 щото такава оферта съм обявил. Бе кога ли ще дойдем да ви игpаем едни тояги в простите капацуни.
34
1
 
13
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Не я мислете издръжката. Те ще купят такива дето не летят
33
2
 
3
 
! Отговори
Makedon преди 5 години
Pak be ..........AVIONI KE KUPUVATE ...ahahahahaaaaa... abe ajde... kupete si traktori i taka imate mnogu traktoristi ......
32
11
 
8
 
! Отговори
СатаН АТО преди 5 години
Дано самолетът, който купят, да трепе повечко русняци, па другото муеви майката... Да напълним Черно море със славяно-монголски ***, такива като полуиндианеца Шойгу.
31
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За нашите условия - "Грипен".НО с всичките "екстри" по боекомплекта и авиониката!Цената трябва да включва и обучението на пилотите, и тренажорите за БГ-то, и зап. чавстите за двигатели и др. на 10-12 години напред!
30
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
що не вземем да си произведем Български изтребител крайна сметка бащата на Боинга е Българин
29
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От кога и това мазно шкембе започна да разбира от изтребители.Няма такава пародия на държава като България с такава пародия на премиер и с такава пародия на министри.
28
1
 
2
 
! Отговори
Софиянеца преди 5 години
А аз къде да си паркирам изтребителя??
27
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каквото и да купите от Запада след 5-6 години ще го бракуваме нема страшно.
26
2
 
10
 
! Отговори
Оле преди 5 години
Сега вече ще спя спокойно. Небето ни ще е непревземаемо като южната граница пазена от Великата българска ограда
25
3
 
12
 
! Отговори
КуКлус преди 5 години
Нямал пари да ремонтира СУ-25 , а имал пари за 8 чисто нови *** .......Нямал пари да плати сметката на Наоми Кембъл пък имал пари да купи колата на Джъстин Бийбър е това какво е ? Психически отклонения или лицемерни лъжи ?
24
2
 
6
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Добре де що за *** оферта предлагамеЩе купим 8 самолета за 1,8 млрд.Това ми звучи като предварително обявена цена и то доста дебела.Не е ли редно производителите да си обявят цените и според цената и бройката за тези пари