А колко ли ще струва поддръжката на изтребителите?

Само САЩ, Швеция и Италия искат да ни продадат самолети
116
А колко ли ще струва поддръжката на изтребителите?
Снимка: Булфото, архив

Срокът за подаването на оферти за новите изтребители за родните ВВС приключи вчера, а се оказа, че само три държави са дали своите предложения, въпреки че военните поискаха от още Португалия, Франция, Израел и Германия.

Още по темата

Заради това министърът на отбраната Красимир Каракачанов призна, е че е окачвал да участват повече кандидати.

Работната група за новите изтребители ще работи 14 работни дни – до 19 октомври. Тя може да поиска уточнение от страните, пратили офертите, а след това и да пита за нова цена, съобщи още Красимир Каракачанов пред bTV.

"Получихме оферти за изтребители за Ф-16, Ф-18, "Грипен" и "Юрофайтър". Само последният е втора употреба", уточни той и допълни, че решението на властите е да се похарчат 1,8 млрд. лв. за нови 8 изтребителя.

След 19 октомври ще се създаде нова "политиковоенна" работна група, която да преговаря за цената.

Тя била политковоенна, защото в нея ще има експерти от министерството на икономиката, освен от отбраната.

Според Каракачанов обаче освен цената на сделката за новите самолети е много важно колко ще струва поддръжката им на година.

"Повече от половината пари, които се харчат за самолети в 30-годишния им живот, е за поддръжка, а не за покупка", призна той.

А за това, че синдикатите искат българската "Авионамс" да ремонтира самолетите СУ-25 военният министър отсече: "И аз искам да изляза с Наоми Кембъл на вечеря, но не мога да платя сметката".

"Сега ги лицензират, не са извършвали подобни дейности от 2001 г.", посочи Каракачанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
до № 6 преди 5 години
Ако щеш и маршал му викай.
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ф18 и су са изтребители за air superiority, те са пригодени да наблизат дълбоко във вражеска територия, но за сметка на маневреност. При нашите 100км дължина на границата - за всяка втора маневра ще сме при съседите :) Не знам как ги мисля тези изисвания за истребител...?!?! глупци
21
7
 
11
 
! Отговори
ХХХ преди 5 години
Най-опасния изтребител в света СУ-35 за 1.8 млрд.лв. могат да се закупят чисто нови около 15 такива .......ние естествено имаме наложени санкции от страна на нашите "приятели" от ЕС и алианса ......да не пазаруваме от лошите руснаци, а да вземем техните *** на двойно по скъпа цена ! Доста изгодно но за кой ? Да не говорим за тия пари колко Миг-29 могат да се закупят и ремонтират .....каквито на нас са напълно достатъчни !
20
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква подръжка бе мунчовци западните гробници да не ми мислите че устискват по 40-50 години като руските. Колко Кугъра купихме и колко останаха живи, другита паднаха жертви в неравната борба със природата ?
19
13
 
2
 
! Отговори
СатаНАТО преди 5 години
Ох, майко...Прос тите русофили пак взеха да дават акъл.Видяха, че не може да пробутат играчката Грипен, та сега ако може да ни набутат Ф-18, да ни разори. Слушайте ги и никаква комисия не ни требва - което рекламират, това НЕ КУПУВАЙТЕ.
18
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каракачан, поддръжката е "едно на ръка". Трябва да им купиш въоръжението и боекомплектите - ОТДЕЛНО. Трябва да купиш тренажори за тях. Тези пари сметна ли ги? Или ще имаш самолети за разходка?
17
1
 
6
 
! Отговори
до Боби НАТКО преди 5 години
Боби това ти ли си не е за вярване изтрезняваш
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
евтини неща няма вече на тоя свят - или купуваме или се вайкаме. от мъдруване, нищо не правиме- всяка поддръжка си иска парите.
15
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Взимаме пари от Европа,правим уж магистрали.Да ама това иска подръжка.Сега ще се вземат....8 самолета и пак трябва подръжка.Карай да върви.На гол тумбак чифте пищови.Образованието оправили,здравеопозването оправили,тръгнали армия да уборудват(20хил човека)Пълни смешници сме
14
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ф18 но по добре Бойко да купи Ф35 поне да е нещо съвременно. 50 до 100 броя минимум ни трябват срещу руската заплаха
13
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
F18 не е изтребител от типа, който ни е недбходим. Най-добре грипен
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На всеки 4 години се плаща пак цялата сума като началната. Това ако искат да им летят самолетите, иначе може и по тънко
11
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
военният министър отсече: "И аз искам да изляза с Наоми Кембъл на вечеря, но не мога да платя сметката".--((( и ше се народят едни мутанти - ни риба, ни рак, но за това пък "патриоти" !ба х ти унижението на тия уж министри, представители на "нацията"
10
10
 
4
 
! Отговори
Боби преди 5 години
Много ще се зарадвам ако купим F18.Страхотен самолет.
9
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Плитковоенна комисия ще решава. Ф-16 или Ф-18? Един двигател ще се амортизира по-бързо от два. Ф-18 е по-сигурният самолет, прилича на Миг-29, две опашки, двойна осигуровка.
8
4
 
6
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
Тази цена включва ли поддръжката на самолетите през целия експлоатационен период от 30 години? Защото 1,8млрд за 8 самолета си е доста солено. Пада се по малко над 100млн. евро на парче, а цените на ф16/18 са доста далеч от тази сума.
7
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който не купува руски модерни изтребители, купува западни каруци и си брои стотинките и се чуди как ще си плаща метките за газта и и подръжката на самолетите Волен е Циркажия, а Крим е американско-кенийски.
6
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ми е ясно защо са ни тези самолети, след като могат да летят само над Черно море. В другите посоки докато наберат височина и са напуснали нашето въздушно пространство. Напълно излишни са. Поддръжката им е много по-скъпа от старите мигове.
5
1
 
10
 
! Отговори
пак глупости преди 5 години
Колко щяла да струва поддръжката!?Въпроса е,какво можеш да направиш с тези 16 самолета!?Особено ако противника ти пусне 100 или 300 насреща!?Ама пуста лакомия за комисионни!
4
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя изобщо не знае коя е Наоми Кембъл, егати военния министър...