А колко ли ще струва поддръжката на изтребителите?

Само САЩ, Швеция и Италия искат да ни продадат самолети
116
А колко ли ще струва поддръжката на изтребителите?
Снимка: Булфото, архив

Срокът за подаването на оферти за новите изтребители за родните ВВС приключи вчера, а се оказа, че само три държави са дали своите предложения, въпреки че военните поискаха от още Португалия, Франция, Израел и Германия.

Още по темата

Заради това министърът на отбраната Красимир Каракачанов призна, е че е окачвал да участват повече кандидати.

Работната група за новите изтребители ще работи 14 работни дни – до 19 октомври. Тя може да поиска уточнение от страните, пратили офертите, а след това и да пита за нова цена, съобщи още Красимир Каракачанов пред bTV.

"Получихме оферти за изтребители за Ф-16, Ф-18, "Грипен" и "Юрофайтър". Само последният е втора употреба", уточни той и допълни, че решението на властите е да се похарчат 1,8 млрд. лв. за нови 8 изтребителя.

След 19 октомври ще се създаде нова "политиковоенна" работна група, която да преговаря за цената.

Тя била политковоенна, защото в нея ще има експерти от министерството на икономиката, освен от отбраната.

Според Каракачанов обаче освен цената на сделката за новите самолети е много важно колко ще струва поддръжката им на година.

"Повече от половината пари, които се харчат за самолети в 30-годишния им живот, е за поддръжка, а не за покупка", призна той.

А за това, че синдикатите искат българската "Авионамс" да ремонтира самолетите СУ-25 военният министър отсече: "И аз искам да изляза с Наоми Кембъл на вечеря, но не мога да платя сметката".

"Сега ги лицензират, не са извършвали подобни дейности от 2001 г.", посочи Каракачанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма да е скъпа подръжката, клекситанците родолюбци ще плащат! Като паднат 3ма-4ма ще има части за останалите 12 бройки.
102
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най бедната страна в ЕС и най корумпираната ще купува самолети. Срещу кого ще воюваме с тези 7-8 самолета, кой ни е врагът? или ще похарчим неколко милиарда и още по голема беднотия ни чака много години напред. Направете икономика, държавата да печели от износ на продукция не да ни скапете от данъци.
101
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
решението на властите е да се похарчат 1,8 млрд. лв. за нови 8 изтребителя.--------Осем са Зозо, ти да не си функционално неграмотен?
100
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МИНАЛАТА СЕДМИЦА В ЮЖНА КАРОЛИНА ПАДНА И ИЗГОРЯ КАТО ФАКЛА САМОЛЕТ - ИЗТРЕБИТЕЛ ПЕТО ПОКОЛЕНИЕ F 35 BНАШИТЕ МЕДИИ МЪЛЧАТ КАТО РИБИ. АКО БЕШЕ РУСКИ ЩЯХА ДА ПИЩАТ ПО ПЕТ МАТЕРИАЛА ВСЕКИ ДЕН, ПОНЕ ДВЕ СЕДМИЦИ.
99
0
 
4
 
! Отговори
Видял преди 5 години
Много жалко пак ще се купуват старо поколение самолети ! Света гледа вече към поколение 6 , а ни е ще купуваме 4-то поколение. Миг 29 са 4-то поколение, поне сега да се стремим да придобием 5-поколение или ако не ни е по силите да прескочим на 6-то поколение безпилотни дронове. Тъкмо и летците няма да загиват щото ще са на земята! Kато искат американско да закупят MQ-9 reaper UAV коийто е безпилотен ударен дрон напълно достатъчен за нашата малка държава. Другото е пари на вятъра
98
6
 
8
 
! Отговори
Самолети не са нужни преди 5 години
Нови 8 самолети не са ни нужни. Дали ще имаме 8 нови самолета или не, няма никакво значение при един конфликт с Русия или Турция. Даже е смешно да си го помислим. Много по-добре би било тези 3 милиарда лева да бъдат похарчени смислено в увеличение на доходите (заплати и пенсии), за доближаване на средно Европейското ниво на доходите, а не безсмислено, защото иначе в България при тази огромна бедност няма да останат хора и въобще няма да ни е нужна армия. Ние сме в НАТО и в ЕС и мощната им колективната защита трябва да се използва оптимално от нас.
97
2
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
До А за пенсионерите ?Радев не ви ли вдигна пенсиите? Нали много писахте тука :)))))))))))
96
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми то затова има банани, защото не останаха хора, които да ги ядат.
95
1
 
8
 
! Отговори
А за пенсионерите ? преди 5 години
А за пенсионерите забравихте ли след като минаха изборите ? Забравихте ли обещанията си (заради които ви избраха) за 300 лв. минимална пенсия, повишаване на всички пенсии и падане на тавана на всички пенсии ? Всъщност таван на пенсиите няма в нито една друга европейска страна. Какво стана с парите за пенсиите?
94
4
 
10
 
! Отговори
Бай Сливан преди 5 години
е сега има банани, но пък българи не останаха, но пък нали има банани...
93
11
 
5
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 5 години
До АнонименТака е, така е. Само преди 30 години сме били в първата 30-ка по развитие. Е, банани имаше само по големите празници, хляб не винаги, ток на всеки 2 часа, но пък нали сме били в топ 30 по развитие..
92
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Избрахме го! Ф-16 е! Честито на всички българи. Безаварийно летене. Тържествена заря и тридневни празненства и софри. Новият страж на българското небе.
91
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Летателен живот на изтребител Ф16 е между 50-30% по висок от на всички други. 8000 часа летателно време, двойно повече от миг 29. Консумативите му са също 30-40% по евтини, 1 летателен час излиза между 15-24 000$ в гориво и консумативи.
90
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За какво ни е АЕЦ? За какво ни са самолети? За какво ни е газ? Светът отива пак към водениците, ветроходите и вятърните мелници. Екологично и средновековно. Лък и стрели, добра коня и никаква пластмаса.
89
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Самолетите са държавни. Това е комунистическо. Трябва да бъдат частни самолети на частни охранителни фирми и застрахователи. Нали сме пазарна икономика. Ще има конкуренция между частните фирми кой да пази по-добре небето ни.
88
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Американските нямат аналог най добрите
87
5
 
6
 
! Отговори
annybody преди 5 години
не щеме ний самолети, не щеме ний ток, искаме сланина и билетчета да триеме до гроб !
86
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
колкото субсидиите на БСП плащани с народна пара и всички партии взети заедно
85
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колкото подръжката на Симеон Сакскобурготски от българските пенсионери ,децса и честно работещи хора.
84
2
 
3
 
! Отговори
коза мостра преди 5 години
каракачанка ти къф патриот си бе, я марш да си смениш 1 името. друго ако беше истински патриот нямаше да искаш да излезеш на вечеря с наомито а с нашта пенка.