Депутати – потърпетете! На "Дондуков" 3 ще работите от... догодина

В средата на 2019 г., ще е готова, ремонтът струва над 24 млн. лева
30

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ремонтът на новата пленарна зала "Света София" за депутатите започна преди почти две години, но народните избраници ще трябва да проявят още малко търпение, за да започнат работа там.

Още по темата

Уж ремонтът на бившия Партиен дом трябваше да приключи още през август 2018 г., но се оказва, че строителството ще приключи до средата на 2019 година, когато ще бъде издаден Акт 15, няколко месеца след това се очаква да се стигне и до Акт 16.

"След като проектът бъде окончателно предаден и бъде разрешено ползването му ще започнат процедури по допълнително оборудване в залата", обясни Николай Бациев от Дирекция "Управление на собствеността", която пряко отговоря за изпълнението на строително-монтажните работи за новата пленарна зала "Света София".

Той показа днес на журналистите как напредва работата по ремонта.

Една от най-големите промени в Партийния дом е изграждането на стъклен покрив на новата пленарна зала.

"Преди това покривът беше плътна стоманено-бетонна плоча. Съоръжението е изключително сложно за изпълнение. Такова нещо в известна степен има в Бундестага, но там площта е по-малка", коментира Бациев.

"Цялата квадратура на стъкления покрив е около 450-500 кв.м. Всеки момент очакваме да пристигнат стъклата", съобщи той.

Според него стъклопакетите ще позволят относително постоянна слънчева светлина в залата. Ще има и допълнително осветление заради камерите.

Новата пленарна зала "Света София" ще разполага с 270 места и не може да бъде използвана за заседания на Велико народно събрание, ако бъде свикано такова.

Те ще бъдат разположени на 12 амфитеатрални реда, денивелацията между които е 1.7 метра.

Президиумът ще е най-долу, там ще са местата за председателстващите, а под тях - тези за премира и министрите. В новата зала са замислени и официални ложи за патриарха, президента и вицепрезидента.

Предвидени са 100 места за гости и места за журналисти.

Ще има и пристройка, където ще бъдат фоайето, стълбите и асансьорите. Входът ще е откъм двора на бившия Партиен дом, където пък ще се влиза откъм бул. "Дондуков".

Ремонтът на залата струва над 24 милиона лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
4
 
! Отговори
Дърдорко преди 5 години
До 123 : ДА ПОПИТАМ : ПРИ БАЙ ТОШО КОЛКО БЯХА ДЕПУТАТИТЕ И КАК РАБОТЕХА ?ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ Е ЕДНА ИЗМИСЛИЦА НА СИНИТЕ "ДЕМОКРАТИ" С ЦЕЛ ДА СЪБЕРАТ ТАМ ВСИЧКИ ,КОИТО ЛЕЖАХА ПО ПЛОЩАДИТЕ И СВЕТОФАРИТЕ СЛЕД 1989 Г , ЗА ДА СЕ ОБЛАЖАТ. ТАКА СТАНА И С БРОЯ НА ДЕПУТАТИТЕ В ОБИКНОВЕНОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ. КАЗАХА ,ЧЕ ЩЕ БЪДАТ 240 И ТОЛКОЗ-ДУМА НЕ МОЖЕШ ИМ КАЗА. А , ЧЕ НАРОДА ИЗБЯГА И ИЗМРЯ ,ТОВА НЕ ГИ ИНТЕРЕСУВА. МИНИСТЕРСТВА И ВЕДОМСТВА ПРАЩЯТ ОТ ЧИНОВНИЦИ
25
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В заглавието е използван неправилен глагол. Депутат и работа са несъвместими понятия.
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
депутати и работа -ха
23
0
 
0
 
! Отговори
Нов адрес преди 5 години
Всъщност са за София 1309, бул. Ген. Столетов 21.
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Днес оправете си сайта бе, в 21 век сме, не е нужно за всяка следваща снимка да презарежда сайта!"Погромистите на червения сайт никога не са чували за AJAX.
21
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нов бардак със стари к***** не се прави. Време е да сменим и депутатите.
20
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А старата сграда дюнерджийница ли ще я правите или казино?
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами..така е. Не м8же две фирми само да строят в цяла България.Ще забавят срокове...ще строят некачествено...важното е черепа и пееф да вземат парите.
18
1
 
10
 
! Отговори
избирател преди 5 години
Въпрос, Република България досега нямаше ли сграда за Народно събрание, или при тази мизерия да се харчат пари е оправдано? / вижте ремонта на ул. Гр. Игнатиев/
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Егати ремонта за 24 млн.лв.,а колко са материалите щом като по охраната за тях както писаха преди време е 22 млн.лв/год по повод падналия охранител в шахта,а и за какво е тази шахта щом не смогли да я охраняват според техника на безопасност и охрана на труда между актовете след като с всеки акт се изисква нова охрана на безопасноста с различията на извършваните работи,а това бе не отдавна или сумата за охрана на материалите е вече повече от 22 млн.лв.и най-малкото колко сумата по обекта-акта 15
16
0
 
10
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Депутати потърпетете! На "Дондуков" 3 от догодина ще... серрете!
15
1
 
11
 
! Отговори
що бе преди 5 години
Сегашното малко ли им е? Ако да, да се намали бройката до 110 максимум.Как предното Велико НС се събра в сегашната сграда?И колко ни струва това "удоволствие"?Какво ще стане със сегашното НС?Как за глупости се намират пари, а наистина важните неща - няма???
14
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПРЕДСТАВЕТЕ СИ ТАЗИ ОГРОМНА СГРАДА КОЛКО ХАЙЛАЗИ-ЧИНОВНИЦИ ЩЕ ПОБЕРЕ.ЦЕЛИ СТАДА БАЛДЪЗИ И БАДЖАНАЦИ
13
0
 
7
 
! Отговори
123 преди 5 години
Там им е мястото. Всички от БКП в партийния дом. Затова е в това състояние държавата. Една партия ги е създала и обгрижвала. Няма герб, няма БСП има само интереси-лични и на кръгове около тях. Честито на наивния народ, който смята че с гласуване нещо ще промени. Демокрацията не спря на нашата малка гара, мина и замина. Новата номенклатура е нагла, проста и самовлюбена. Власт и опозиция са едно и заедно ни ограбват и лъжат България с всеки един изминал ден е все по зле икономически и демографски
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Машала
11
0
 
7
 
! Отговори
д-р Исня преди 5 години
Бави се, защото количеството динамит е голямо и трябва да се компресира, за да се вгради в основите, та когато залите се напълнят, да е 100% сигурно, ще няма да има оцеляла ГАД!
10
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дано този покрив да го правят както строят всичко сега с обществените поръчки и като се напълни залата да чуем едно....... тряссссссссс
9
0
 
30
 
! Отговори
ДА преди 5 години
Бравос!Това беше най-належащия за ремонт обект!Оставете кварталните улички и по-големите улици-те са за простосмъртните.Оправете си работните места,да ви седят на още по-удобно местенце зад-ни.цинте дебели,ненаяли се!
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Също като ония де гледали дали един е редовен.По редовни сме от вас вие и секретари нямате ни теории провеждате чудя се що се намирате на работа дори мога да ги посоча поименно но не мие работа се занимават с неща които не са им до главата
7
8
 
14
 
! Отговори
Реставратор преди 5 години
Е, какво да кажеш за държава, на която сградите на Премиера, Президента и Парламента де юре се намират на площад "НЕЗАВИСИМОСТ", но де факто се водят на руски адрес: "Княз Александър Дондуков-Корсаков No. 1,2 и 3" !!!не се чете: Троянски кон