Отчета, равини, ходжи... с учителски заплати. Скоро!

Борисов развърза кесията, вдига заплатите им от бюджета
41

Снимка: МС

Заплатите на духовниците от всички религии ще бъдат изравнени с тези на учителите и ще бъдат поети от бюджета. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов след среща в Светия Синод след критиките на владиците към поправките в Закона за вероизповеданията.

Още по темата

Въпреки съпротивата на духовниците днес те са се съгласили спорните поправки да не бъдат изтегляни от вносителите им.

"Разбрахме се със Синода да не изтегляме законите. Между първо и второ четене, през тези близо 20 дни, с работната група, в която още днес се включват 5 митрополити, да отрегулираме всичко, което сме се разбрали, за да може на второ четене да се приеме закон, който да бъде приемлив", съобщи премиерът.

Според Борисов духовниците "се мъчат от 90-а година". Сега било редно държавата да си поеме грижата за вероизповеданията.

"Неслучайно ние приравняваме заплатите с учителските заплати. Защото това са проповедниците в едната и в другата религия, които ще обучават, възпитават, учат на ценности и морал", коментира Борисов.

"Щом се качват учителските заплати, толкова се качват съответно на свещеници, ходжи и т.н.", увери той.

"Благодаря на Патриарха и на светите отци. Неслучайно следобед в парламента ще бъдат 5 митрополита, които ще участват в разглеждането на закона. Благодаря на колегите от Обединени патриоти, ДПС и ГЕРБ за това, че дойдоха не само като вносители, но и като хората, които ще го гласуват. До един владиците оценяват това, което до сега сме правили. Освен благодарности, друго не получаваме, защото действително много е направено. Имаме още 2 покани за 15-и и 17-и. Семинарията е готова. Последното крило на Троянския манастир е готов и т.н.", похвали се премиерът.

"Никой никога не е мислил и не мисли техните доходи, които си получават от дарения, продажба на свещи и т.н., да им ги взима, събира, проверява и т.н. Това, което държавата дава, целево, по еврофондове и директно от бюджета, разбира се, че ние ще му осъществяваме контрол и те нямат нищо против това", обясни той.

"Относно анонимните дарения говорихме до колко и как те да ни дадат праг. И тук не става въпрос само за Българската православна църква, а и за другите вероизповедания. Този Закон регулира всичко. Разбрахме се за минимален праг от 15 милиона допълнително, които се дават, за да може да има за свещеници и за заплати", обясни премиерът.

До срещата му с духовниците днес се стигна, след като Светият Синод се противопостави срещу увеличените правомощия на дирекция "Вероизповедания" в Министерския съвет.

Според Синода поставената цел "контрол на даренията и финансите на вероизповеданията" е груба намеса на държавата във вътрешния живот на религиозните институции и противоречи на Конституцията. Категорично е възражението срещу деклариране на банковите сметки на религиозните институции пред Сметната палата, както и срещу това държавният административен орган да събира информация за религиозните убеждения на отделни граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Млад учител преди 5 години
Няма учители? Напротив много завършваме за учители но не искаме да станем такива. Проблема не е в заплатите а в обезличаване на учителите и техните достойнство. Всички права са на децата и родителите. Ние нямаме никакъв контрол и не можем да ги накараме да учат.Те не искат защото учебниците са трудни за четене и сложни за разбиране.
35
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво преподават отчетата, че не ми е ясно. Те не са учители. УЧИТЕЛЯ Е ТАМ ГОРЕ НА НЕБЕТО.
34
3
 
4
 
! Отговори
Учител преди 5 години
Позор! Приравниха ни с поповете. Как този глупав човек стана Премиер!
33
3
 
2
 
! Отговори
тачу преди 5 години
Крайно време беше да с възнагради труда на свещениците..Стига са мизерствали.
32
4
 
2
 
! Отговори
Мехмет преди 5 години
Нека се удържа данък от вярващите християни и мюсюлмани, от който данък да се заплащат възнагражденията на ходжи и попове. В Германия църковният данък е въпрос на личен избор, нека да е така и в България. Аз като атеист не съм съгласен да плащам данък за църкви и джамии.
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Търчи лъжи" това е Бойко Борисов, наглеца от Банкя.
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Започнаха големите обещания на учителите уж 10% от 01.09.2018г. , н администрацията целата 10 % от 01.01.2019г. на летците нови самолети скоро, на пенсионерите новите - пенсии без таван, за старите пенсии от 01.07 .2019 г. 4.7% - едно нищо.На отците и ходжите - заплати като на учителите. До тук обещания добре, ГЕРБ се готвят за предсрочни избори но от къде ще дойдат парите? Нов заем и нови данъци.
29
0
 
3
 
! Отговори
Хх преди 5 години
Вярно е, че всяка професия има своите особености, но при някои стресът е огромен. Така, че не бива да се поставят под общ знаменател. За християнските ценности би т/ о семейството да има водеща роля. Учителската професия е призвание, но вероятно ниското заплащане е причината за отлив от тази професия. напред науката е слънце
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно нали църквата е отделена от държавата и така и другите религии. Не съм против отчетата да вземат учителски заплати , но само тези с висше образование. Въпросът е от къде ще дойдат парите от новите данъци ли - това вече не е богу угодно.
27
3
 
2
 
! Отговори
Димитрова преди 5 години
До Х Много странно е Вашето виждане.Всяка професия си има особености.Нима свещениците са по-малко образовани от учителите?Вие имате ли представа какви сложни изпити се държат в Богословския факултет!Нито образованието ни е на ниво, нито учителите.Нито учениците са възпитани и образовани както би следвало.А защо? Защо има насилие и агресия?Защото не сме запознати с християнските ценности и само плюем срещу духовниците ,без да признаваме тяхната мисия.
26
3
 
7
 
! Отговори
Кака Мара преди 5 години
А работещите кога ще започнат да вземат такива заплати?
25
2
 
11
 
! Отговори
Х преди 5 години
Много странно. Нима може да се сравни труда на учителите, подложени на понстоянен стрес с ежедневното разтоварване на духовниците с молтвите си.
24
5
 
4
 
! Отговори
Даскалл преди 5 години
Почнах с голям кеф....мисля, че дадох 6 месеца от живота си за родината, чувствам, че съм дал нещо малко, ама с бременна приятелка в 5-я месец. Ще почне да взима по 500 лева Майнчински, Аз със 630 лева ...алоо къде.... Жилището ни го купиха родителите (Баща ми го построи, нейния го обзаведе), няма да плащам кредит поне, имам си глава на раменете тия горе дето ги избираме да се взимат в ръце..... че идва един момент в който прелива чашата и ще се беси наред, набори са по психиатриите от немотията
23
6
 
0
 
! Отговори
Майнаа до Гошо преди 5 години
Бай Георги право е момчетооо право ее... от една стара книга "Преспанските Камбани" имаше една приказка, че даскал къща не храни... ама и ако него си не може да храни "*** го и призванието" БЕДЕН ЧОВЕК НА НИЩО не може да научи тия деца,.... В града 600-700 лева, ако си и под наем като си платиш наема, какво им остава на тия момчета. Сина се блъска 7 години в Норвегия...., да може да направи нещо тука със спестени пари и снаха си докара от там.... Ама трябва ли да ги гоним тия момчета на по 20
22
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия поп - полковници довчера говориха че новия закон бил тоталитарен а сега Бойко им бутна едни пари и вече всичко е точно само не знам кой в църквата е правил кекс егати духовността такава духовност с цена й я няма, навремето сигурно св.Иван Рилски и Дякона Левски и те всички за пари са правели ако видят тия църковни плъхове ще се обърнат в гроба.
21
4
 
7
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 5 години
До МладДаскалУчителството е...призвание,не всичко е пари...човече.
20
4
 
12
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
Богът Слънце, купи вероизповеданяита на килограм! Сега всички те, ще имат нова религия и нов бог, Богът Слънце с хорическо име Цар Тиквунин Първи Банкенски!
19
2
 
2
 
! Отговори
Hggf преди 5 години
Christianska dargava plasta na muslimani
18
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама това са НПО-та. Откъде накъде ще отделяме пари от бюджета за тях? Да си търсят спонсори! Аман от *** на държавна хранилка!
17
6
 
17
 
! Отговори
МладДаскал преди 5 години
на 27 години съм, почнах с голям интусиазъм учител в МГ по информатика....докато не си видях първия фиш 630 лева + 50 лекторски.... Всичко което се говори е брутно хора брутно 760 стартово. Помислих тая година реших. Преди 2 седмици си подадох молбата. Почвам от 1 ноември програмист със c# във фирма не във София, стартова 1450 лева ( нетно) + 100 лв ваучери + платени таксита вечер.... Докато даскалските заплати не станат на подобна стартова стойност, няма да има и стимул. Съжалявам да го кажа...