Тревога в Украйна: Българският език се топи, изчезва!

Йотова се срещна с представители на българските дружества
4 окт 2018 13:45, Елка Василева
37
Тревога в Украйна: Българският език се топи, изчезва!
Снимка: Президентство

Опасенията си от постепенното изчезване на българския език в Украйна споделиха представители на българските дружества и на неделните училища от Арцизки, Татарбунарски и Саратски регион на среща с вицепрезидента Илияна Йотова в украинското село Заря.

Илияна Йотова е на посещение в населените с етнически българи райони в Южна Украйна. На срещите бяха поставени различни въпроси и потърсена възможност за съдействие от страна на българската държава при тяхното решаване, съобщи прессекретариатът на държавния глава.
 
Масово родният език се изучава в училище само по един час седмично. Липсата на достатъчно учебни помагала и необходимостта от подобряване квалификацията на учителите бяха сред проблемите, поставени на срещата, която продължи над два часа. Отново бе изразено желанието за създаване на училище изцяло на български език.
 
„Езикът ни се „топи“. Постепенно изчезва“, отбеляза по-късно същия ден вицепрезидентът на среща с българската общност във Всеукраинския център за българска култура в Одеса.

Още по темата

„Наша задача е да съхраним българския език. Очакваме от вас подкрепа“, заяви Антон Киссе, депутат в украинския парламент и председател на Асоциацията на българите в Украйна, която тази година отбелязва своята 25-а годишнина.
 
На срещата бяха поставени два основни проблема пред българите в Украйна. Единият е новият Закон за образованието, който заплашва да ограничи изучаването на малцинствени езици. Другият е свързан с готвената административно-териториална реформа, която според сънародниците ни в Украйна може да доведе до размиване на историческите граници на етническата българска общност в страната. „Болград е столица на българите-преселници“, посочи Антон Киссе.
 
„Позицията на България по тези въпроси е последователна и категорична. Президентът Румен Радев постави проблемите пред украинския си колега Петро Порошенко, с когото се срещна миналата година в рамките на Общото събрание на ООН, и получи уверения от него, че няма да бъдат ограничени правата на българите в Украйна. Ние, от президентската институция, стоим зад вас“, увери вицепрезидентът.
 
По време на разговорите бе изтъкната и необходимостта България и Украйна да бъдат много по-активни в двустранния диалог за преодоляване на проблемите, стоящи пред българската общност в Украйна. „Нашата общност в Украйна трябва да бъде още по-сплотена, за да отстоява правата и интересите си. Това е необходимост за постигането на успех“, посочи още Йотова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
27
 
! Отговори
Тато из Правец преди 5 години
Йотова да се притеснява ,че в България половината народинаселение говори на ц......и и турски...
9
0
 
13
 
! Отговори
До 9 преди 5 години
Половин милион са и говорят чист български.
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изучаването на чужд език е едно, ама кажете ми, ако са 12 деца българчета в цялата гимназия и са пръснати по различни класове и випуски, как да им преподаваме езика ?Казвам го, защото имаха подобен проблем в гимназията, в която работи прителката ми. 40 деца, половината от смесени бракове, с турски произход искат да учат турски. Ама няма как, да е в редовното учебно време, защото нямам как, да събереш 7ми, 8ми, 10ти, 11ти и 12ти клас заедно и да им преподаваш, особено, ако са в различни паралелк
7
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То пък един език...
6
17
 
11
 
! Отговори
Патриот преди 5 години
Украйна е за украинците. И какво е това чуждо знаме на бюрото? Защо го няма украинското знаме ? Това е намеса във вътрешните работи на Украйна. Украйна за украинците! Българите в България! Пък като искат да учат български да се запишат на частни курсове.
5
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Езика не се топи, той просто беше забранен от режима в украйна. Изплюха ни се в лицето, а бойко само се избърса и позволи на фирмата на порошенко за внася без мита захарните си изделия. Е тва сме ние българите
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние пък мислехме, че вече е станал официален език в Украйна добре, че вицето отиде там за да се разсеят тези огромни заблуди. Хвалa на президенството.
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ох леле др.Йотова мнго си се наляла,намали малко темпото....
2
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да благодарим на фашистката хунта, която направи преврат подкрепен от ЕС и САЩ!Тази хунта наред с руският език намали изучаването на всички други езици. Унгария им скочи, но нашите лakеи им ходят на крака и ги подкрепят.
1
11
 
11
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Един час вие колко искате.Като сте българи се прибирайте тук.Ясно е че такива общности рано или късно се претопяват.