Военен експерт: F-16 е много добро решение за България

Нереалистично е да се очаква договор до края на годината
224

F-16, F-18, Грипен и Юрофайтър. Това са изтребителите, между които страната ни ще избира за превъоръжаване на военновъздушните сили. САЩ ни предлагат нови първите два, Швеция нови Грипени, а Италия - използвани Юрофайтър.

Още по темата
Инвестиционният разход предвижда 1.8 млрд. лева за придобиване на 8 самолета.

"Тези 1.8 млрд. лева са за осем самолета, няколко години гаранционна поддръжка, за небходимите средства за подготовка на пилоти и наземно оборудване. Това е един цялостен пакет", обясни в "Денят ON AIR" бившият служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов.

По неговите думи този проект предвижда самолетите МиГ-29 да бъдат използвани до 2035 г., но използването им е риск за пилотите, а и са с ограничени възможности. Според него те са абсолютно несъвместими в рамките на НАТО.

По отношение на новите самолети Шаламанов сподели, че при нормално развитие на нещата, изборът трябва да бъде направен между F-16 и Грипен. Такъв е случаят при Словакия.

"Трябва да се изготви доклад, който министърът да внесе в правителството и да препоръча с кого да водим преговори - с една или с две страни. И в него трябва да бъде направено сравнение между предложените оферти", коментира пред Bulgaria ON AIR бившият министър.

Според него е нереалистично да се очаква договор до края на годината, тъй като има много работа, изискваща време и консултации.

"Двете оферти са силно конкуренти, съдейки по това, което Словакия е имала като представено", заяви Шаламанов.

По неговите думи Грипен е самолет с по-ниски характеристики и системата на водене на преговори с шведското правителство по опита на Словакия не е позитивен. Според него предложението за Ф-16 е много добро решение за България и е поставено в контекста на едно стратегическо партньорство със САЩ.

Очаквайте видеото с целия разговор на сайта на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако Русия не ни беше наложена като политически "враг", с тия пари трябваше да си ъпгрейднем 29ките на 29СМ и с останалите пари да подновим ПВОто. Ф-ките никога няма да ни ги дадат, ако ще и нови, в Американската им конфигурация (блок 70/72) на аионика, оптико-електронен комплекс и боекомплект. Турците си купиха С400, пък и те са в НАТО. Каквото и да вземем, все тая, фактите са си факти, тук риториката е интересна. Двойни стандарти, слугинаж и корупция, това е ЕС, пък ние в БГ сме велики в това!
167
0
 
2
 
! Отговори
Eretuumovile преди 5 години
Ortodoksalni teroristichni laji...non stop...
166
9
 
8
 
! Отговори
Умник преди 5 години
МиГ-29 струва около 45000 лв на час, и това го каза льотчик Радев!45000 са над 27000 $Това за инфо на pycките тpoлове
165
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Американците летят на Ф-35, а Ф-16 е в историята. Местят заводите за Ф-16 и докато започнат да работят, познайте кой ще поддържа купените.
164
2
 
12
 
! Отговори
Гру преди 5 години
Ф 16 вайпър - един час летене му струва 15 000$ за сравнение нашия миг му струва 7000$ на час, а грипена - 4000$ на час...То и на Бай Митьо Газката гори 40/100 бензин.....
163
5
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
До СРАВНЕНИЕСамо да попитам кой от трите МиГ-35? Или не знаш, че са произведени 3 броя :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
162
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СатаНАТОНямаме способен флот, който да ни вади катапултиралите пилоти от Черно море. ;)
161
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Накрая няма да вземат нищо, както беше до сега, защото взимането на Грипен ще е в разрез Началството, а пък взимането на Ф-16 - ще е признак за проформа "конкурс" и корупция!
160
9
 
14
 
! Отговори
До СатаНАТО преди 5 години
Предлагам ти *** да "млатиш" руснаците, ние истинските българи ще ти гледаме сеира:)
159
7
 
12
 
! Отговори
СРАВНЕНИЕ преди 5 години
МиГ-35 с двигатели с ОВТ ще отвее всички подобни немо западни аналози!
158
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"До АнонименЕдин супермодерен комплекс Панцир - 1дето израелски Ф16 го отвя наскоро ли?"-----Отвял го е, защото не е бил разгърнат. Т.е. не е поставен в бойна готовност, не е работил по това време.Това е все едно като хората запалени по гонки с автомобили. Все едно да видя някой да се хвали, че е изпреварил спряла кола. Голямо постижение, няма що!
157
3
 
10
 
! Отговори
МР преди 5 години
Този ЛОБИСТ ако не е на хранилка към американците аз съм Американец! Интересно никой не казва колко хиляди долара струва една ракета за F-16! А резервните части ? Един брой ракета AIM AMRAAM 120 е повече от 5 годишната заплата + бонусите на най-облажените наши политици ! Когато в публичното пространство излезе пълна разбивка по цени на: летателен час, годишна поддръжка, резервни части и консумативи за 1 година експлоатация, цени въоръжение, опознавателни системи интеграция, обучение и т.н.
156
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз викам, да купим самолет Су-35.
155
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СатаНАТОФ-16 носи 30% по-голям боен товар на 2 пъти по-голямо разстояние.-на нас не ни трябва това! ние НЕ сме атакуваща страна!Стар модел мерцедес не ни трябва, за да стигнем "до морето", работа ще свърши и чистак нов Волкфаген!
154
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЕдин супермодерен комплекс Панцир - 1дето израелски Ф16 го отвя наскоро ли?
153
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България НЕ може да си позволи да купи скъпият и морално остарял Ф16, със скъпа поддръжка, ужасно скъп полет, ппренетции за специални писти и т.н., само защото можела да носи с 3 бомби повече, които и без това няма да се пускат никъде!"Грипен" е балансираният ,прагматичният и практичен избор за мижава държавица като БГ, без претенции към поддръжка, късо излитане от обикновен "черен път"... Функциите и оперативните възможноститена Грипена са ни напълно достатъчни за нас!
152
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МРДосега имахме самолет 4-то поколение Миг-29искаш да кажеш самолет, който го карат 4 поколения летци :)
151
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Когато Ф016 е излязъл, е бил 20 години пред конкуренцията.Грипен е направен, когато шведите са се дотътрили там, където САЩ са били в края на 60-те."Доживях да видя нормално и адекватно мнение в тоя сайт.
150
3
 
9
 
! Отговори
МР преди 5 години
Досега имахме самолет 4-то поколение Миг-29 и сега отново ще купуваме самолет 4-то поколение F-16. Останалия свят се движи напред а ние тъпчем на едно място! Ми с 16 самолета освен ако не са 5-поколение или 6-то поколение пак няма кой да се съобразява с нас. Значи едно мощно ПВО С-400 и Patriot ще ни свършат работа. Ако искат авиация вече на модa са дроновете! Има и ударни такива с 56 к.с. турбо витлов двигател MQ-9 Reaper. Така ще спестим керосин , няма да има загинали летци щото ще са на земя
149
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ф 16 вайпър - един час летене му струва 15 000$ за сравнение нашия миг му струва 7000$ на час, а грипена - 4000$ на час... тоест ще купим под натиск ф16 и после няма да можем да вдигнем самолетя, защото при тая икономика е абсурд да извадиш по 15 бона - за 15 броя самальоти по 15 бона на час смятайте това е повече от целия военен бюджет на армията