Военен експерт: F-16 е много добро решение за България

Нереалистично е да се очаква договор до края на годината
224

F-16, F-18, Грипен и Юрофайтър. Това са изтребителите, между които страната ни ще избира за превъоръжаване на военновъздушните сили. САЩ ни предлагат нови първите два, Швеция нови Грипени, а Италия - използвани Юрофайтър.

Още по темата
Инвестиционният разход предвижда 1.8 млрд. лева за придобиване на 8 самолета.

"Тези 1.8 млрд. лева са за осем самолета, няколко години гаранционна поддръжка, за небходимите средства за подготовка на пилоти и наземно оборудване. Това е един цялостен пакет", обясни в "Денят ON AIR" бившият служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов.

По неговите думи този проект предвижда самолетите МиГ-29 да бъдат използвани до 2035 г., но използването им е риск за пилотите, а и са с ограничени възможности. Според него те са абсолютно несъвместими в рамките на НАТО.

По отношение на новите самолети Шаламанов сподели, че при нормално развитие на нещата, изборът трябва да бъде направен между F-16 и Грипен. Такъв е случаят при Словакия.

"Трябва да се изготви доклад, който министърът да внесе в правителството и да препоръча с кого да водим преговори - с една или с две страни. И в него трябва да бъде направено сравнение между предложените оферти", коментира пред Bulgaria ON AIR бившият министър.

Според него е нереалистично да се очаква договор до края на годината, тъй като има много работа, изискваща време и консултации.

"Двете оферти са силно конкуренти, съдейки по това, което Словакия е имала като представено", заяви Шаламанов.

По неговите думи Грипен е самолет с по-ниски характеристики и системата на водене на преговори с шведското правителство по опита на Словакия не е позитивен. Според него предложението за Ф-16 е много добро решение за България и е поставено в контекста на едно стратегическо партньорство със САЩ.

Очаквайте видеото с целия разговор на сайта на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Военен експерт: Сащ ми платиха много добре за да лобирам за техния таралясник.
147
1
 
9
 
! Отговори
кой? преди 5 години
Един специален костюм за летци за Ф-16, включващ шлем и дихателна маска, струва 125 000 евро (250 000 лева). Кой ще ги плаща!
146
0
 
5
 
! Отговори
мижи да та лажем преди 5 години
До МишоНещата отдавна са решени!
145
1
 
14
 
! Отговори
Мишо преди 5 години
Мали какъв фарс.........Не ви ли стана ясно, че американците не се спират пред нищо за да лансират своите политически и икономически интереси......Какъв фарс, смях! Плямпайте каквото искате нещата ще се решават по съвсем друг начин.
144
1
 
12
 
! Отговори
корупционер преди 5 години
България с тези политици се доказа като първата африканска страна в ЕС!Да са ни живи и здрави!
143
3
 
19
 
! Отговори
Петър преди 5 години
Миг29 превъзхожда ф16 по всички възможни характеристики. Максимална скорост, маневреност, височина на полета, тяга, набиране на височина и тн. И двете машини са на по 50 години!!! Защо искате да смените една трошка за друга по лоша трошка? Грипена е много по смислена машина за България. Купете Грипен и C-400 и да се приключва.
142
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тежко ни е на нас щото имаме раздвоение във възприятието кой ни е началник. За южен поток слушаме немците и уж Брюксел, ама за оръжията чичо Сам е номер едно и така и трябва докато евромушмороците нямат обща армия и идея за защита. И сега шведите дето нито са в НАТО, нито посолство имат в София ще се оплачат на арменския брюкселски поп, че не купуваме европейското и о ужас! помагаме на Тръмп, а може и никога да не ни дадат нобелова награда, което не е приятно.
141
1
 
6
 
! Отговори
реконтраадмирал преди 5 години
Не зная колко ще струва на данъкоплатеца един час полет на Ф-16. Един час полет с Юрофайтър струва само 80 000 евро (160 000 лева). Един патрулен полет трае час и половина. Което означава 120 000 евро, (240 000 лева). Кой в България ще плаща тези пари?
140
3
 
8
 
! Отговори
Геле преди 5 години
Абе бях в казарма през 1980-82 г. в ПВО. Колко е нов и модерен този Ф-16 ще ви кажа че по стените имахме закачени табла със самолетите на НАТО - силуети, ТТДанни и т.н., снимков материал, та Ф-16 си беше наша потенциална мишена тогава - имахме си го да го изучаваме - толкова е нов и модерен. Верно , че им правят нови модификации, двигатели , авионика , компютри, но концепцията не е като напр. Грипен. А и комшиите го имат тоя Ф-16 , даже Турция има лиценз и го произвежда - притеснително е
139
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прав е 159 - мислил съм си го същото. Един супермодерен комплекс Панцир - 1 струва къде 15 млн. долара, не иска летище , тонове керосин и т.н. Авиацията е нещо много скъпо, за 1 самолет що народ трябва да се осигури за поддръжка, за да лети, що материали и оборудване, после говорим и за нужното въоръжение, защото все пак самолетът е само един носител, без въоръжение - си е само за авиошоу. А въоръжението иска още пари. Та - трябва да се мисли де - не е шега работа това нещо...
138
2
 
7
 
! Отговори
Марин преди 5 години
Няма съмнение, че последните версии на ф16 са по-добри. Но опитът с американска техника - хеликоптерите бел, които са приземени, показва колко е трудна логистиката. Един Ф16 е два пъти по скъп от грипен. Поддръжката му е още по-скъпа. Ако вземат ф16 пилотите пак ще са приземени и тук ще стане по-зле. Колкото до миг29 това са най-добрите самолети в своя клас. Едната катастрофа и последната авария са единствено по вина на пилотите. И да аз съм по-голям експерт от повечето военни министри.
137
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До sdsdgКъде точно се е доказал и т. нар кошници кой ги е пилотирал? Защото F-16 на Пакистан не са били проблем за Миг 23 при конфликтите в Афганистан. Хайде малко по - кротко. Като тръгнеш да ги возиш до САЩ за всеки технически проблем - ще излязат златни (или ще ни ги поправят в Турция).
136
0
 
8
 
! Отговори
ай ся преди 5 години
До Ха-хаА бе,човек,имаш ли връзка с главния мозък!?Ти даваш ли си сметка,че с тези 16 самолета не можеш да противодействаш на 400 турски!?Просто НЕ МОЖЕШ!И за какво са ти!?За да вземат нашенските тарикати ЕДНИ КОМИСИОННИ,нищо повече!Ако се мисли реално за защита на страната,тогава е нужно ПВО,с тези 2 млрд ще напълним България с ракети!И тогава който иска да тръгне насам,бая ще се замисли!
135
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не много добро, това е най-доброто за България
134
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали казаха, че Фките са с най-новите радари от Ф35, което ги прави най-добрите в областта. Грипените са добър вариант, поради по-ниската поддръжка след това. Ф16 се е доказал самолет, докато грипените са само в сферата на теорията.. Дано изберат и най-добрата от финансова гледна точка, за да можем да ги поддържаме, а не да падат поради липса на резервни части, както миговете, които са също добри самолети.
133
13
 
4
 
! Отговори
sdsdg преди 5 години
Ф-16 V- block 70 е най-добрия, боеспособен и доказал се изстребител в света до момента!! Над 4000 произведени бройки, участвал в множество битки и свалил много руски кошници....това е самолета!!Трябва да се купи тази машина, която е доказана!! Грипен не е участвал никога в реални, бойни условия и не се знае дали го бива за нещо-освен на хартия!!Словаците още умуват, ама накрая ще се откажат от него-щото няма как да се купи нещо, което не знаеш дали става за война!Ф-16 V трябва да е нашия избор
132
1
 
9
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
И тоя е заемал некой лев...
131
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никъде не става ясно кои модели на въпросните самолети се разглеждат. 16ката има към 4 варианта, това че е нов, не значи че е ново поколение, можем да си купим нови и тия от 80та година. Грипена има 2ро поколение модификация Е, с по-модерен радар и средства за електронна защита, според мен е по-добрия вариант за България. 18ката е самолет за ВМС, така че отпада автоматично за нашите цели. Еурофайтъра е 2ра ръка, не е лош, ама вече с намален ресурс. Да дадат спецификациите за офертата, ако имаме
130
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Брей....слугинажа на американците пак се активира ! За европейска държава-европейски самолет ! Грепен и добър офсет !
129
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно колко много разбиращи от самолети имаме в България! Я да ги издирят и да ги съберат на едно място ,та да измислят най-добрия самолет в света ,на който никой да не може да се опре.Стига сме защитавали чуждото! Нека си видим нашия интерес.