Военен експерт: F-16 е много добро решение за България

Нереалистично е да се очаква договор до края на годината
224

F-16, F-18, Грипен и Юрофайтър. Това са изтребителите, между които страната ни ще избира за превъоръжаване на военновъздушните сили. САЩ ни предлагат нови първите два, Швеция нови Грипени, а Италия - използвани Юрофайтър.

Още по темата
Инвестиционният разход предвижда 1.8 млрд. лева за придобиване на 8 самолета.

"Тези 1.8 млрд. лева са за осем самолета, няколко години гаранционна поддръжка, за небходимите средства за подготовка на пилоти и наземно оборудване. Това е един цялостен пакет", обясни в "Денят ON AIR" бившият служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов.

По неговите думи този проект предвижда самолетите МиГ-29 да бъдат използвани до 2035 г., но използването им е риск за пилотите, а и са с ограничени възможности. Според него те са абсолютно несъвместими в рамките на НАТО.

По отношение на новите самолети Шаламанов сподели, че при нормално развитие на нещата, изборът трябва да бъде направен между F-16 и Грипен. Такъв е случаят при Словакия.

"Трябва да се изготви доклад, който министърът да внесе в правителството и да препоръча с кого да водим преговори - с една или с две страни. И в него трябва да бъде направено сравнение между предложените оферти", коментира пред Bulgaria ON AIR бившият министър.

Според него е нереалистично да се очаква договор до края на годината, тъй като има много работа, изискваща време и консултации.

"Двете оферти са силно конкуренти, съдейки по това, което Словакия е имала като представено", заяви Шаламанов.

По неговите думи Грипен е самолет с по-ниски характеристики и системата на водене на преговори с шведското правителство по опита на Словакия не е позитивен. Според него предложението за Ф-16 е много добро решение за България и е поставено в контекста на едно стратегическо партньорство със САЩ.

Очаквайте видеото с целия разговор на сайта на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
3
 
0
 
! Отговори
Losho преди 5 години
Аз казвам да вземем малко американси, малко руски и малко европейски самолети. Така всички да са доволни :D и да спрат с полемиките.
127
10
 
9
 
! Отговори
България ЕС НАТО преди 5 години
Ф 16 чумата на руските фърчила
126
9
 
7
 
! Отговори
! преди 5 години
F16 вече е избран. Това е самолета който може да носи ядрена бомба B61-12.
125
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БЪЛГАРИЯ ЕС НАТОНЕКА БЪДЕ НАЙ ДОБРОТО ф16-Стара чанта с нова дръжси!
124
13
 
8
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ ЕС НАТО преди 5 години
НЕКА БЪДЕ НАЙ ДОБРОТО ф16
123
4
 
4
 
! Отговори
Я па ти... преди 5 години
До Един от Северозапада 143 Мъдурко е над 2м. и е като горила над Путин , ама как съсипва цяла държава. Не е истина.
122
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пилотите на Миг-ове имат много неприятни спомени от срещите им с Ф-16. Естествено спомени имат само тези които са успели да катапултират......
121
13
 
6
 
! Отговори
Така е преди 5 години
Ф-16 , това е истината.Изключителен самолет, изпреварил времето с над 50г.Уникален.Класика в жанра.Нов и въоръжен с най нова елекроника и въоръжение е страшилище.Питайте Ердоган. Всичките му самолети са Ф-16.А той знае какво да купува.А и руснаците го знаят.
120
4
 
6
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До Болен рускопоклонник Не е важно, Путин колко е висок, а какво казва и прави. В Австрия каза самата истина, колкото и да отричаха и замазваха положението двама бивши министри. Впрочем, знаеш ли, дали Наполеон, или Александър Влики са били 2 метра?
119
3
 
3
 
! Отговори
Майтапчия преди 5 години
Има среден вариант-щом няма как самолетите да са руски,то нека бъдат ...Китайски!Половината китайско оръжие е копирано от руското,но другата половина-от американско,Китай доставя оборудване за американската армия.К'во пък!?
118
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единият създаден 1978 г, другия - 1996 г.Единият практически е спрян от производство и разработки, другият - тепърва ще се развиваЕдиният е "стар лъв" с "нов ъпдейт" с много битки, но изморен, другият е "младо лъвче" в разцвета на силите си.
117
4
 
6
 
! Отговори
Bad company преди 5 години
Сега ще има последен напън от Каракачанов да лапне някой лев от руснаците за последна инжексия на мъртавците МиГ и Су:)
116
6
 
7
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Ще купуваме оръжие,без да имаме концепция как и срещу кого ще трябва да се използва!А това е най-съществения въпрос!Пределно ясно е,че война с Русия нито можем да водим,нито е нужно.Обаче нашествие на Турция е съвсем реално като перспектива.Усилията трябва да бъдат насочени в посока предотвратяване на тая опасност,за което е нужен и съответният отбранителен потенциал.Новозакупените оръжия трябва да съответстват на задачата.Нужен е и потенциален носител на ядрено оръжие.
115
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре веее, за кво ми хакнахте минусите? Не искате ли дудуци от самодиви, розоберки и гроздоберки? Твърде етнически ли ви се вижда? Свиквайте. Това е бъдещето - мултиетническа България. Турци, арменци, роми, "сирийци", тук таме някой руснак по черноморието, някой пиян германец или ритащ глави скандинавец, няколко друсани англичани на черна пръчка и това е. А, забравих, няколко малки сладки дечица за западноевропейските педофили. Българчета... Бойко е това ;)))
114
0
 
3
 
! Отговори
Кьорсуфра преди 5 години
Sa poreden pat psevdo ekspert 6te se iskasva koe e dobro I koe ne e.A kilko li sa mu platili amerikanzite da se iskaje po tosi na4in.
113
13
 
7
 
! Отговори
Bad company преди 5 години
Грипенчето не е лошо самолетче но зависи за какво ти трябва. В нашия слуай да го предпочетем пред ф-16 е равно на престъпление срещу националната сигурност.
112
0
 
11
 
! Отговори
50 преди 5 години
Ми то беше ясна от самото начало,че самолета ще е американски!?
111
1
 
7
 
! Отговори
Болен рускопоклонник преди 5 години
И да знаете, че Путин е по-висок от Любо Ганев. Любо е джудже пред Путин :))))))))))))
110
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе какви 1.5 милярда сега и още толкова по - късно??/ Даваме 300 милиона за 20 Як 130 и си купуваме с останалите пари С 400 4 - 5 комплекта от по 4 установки и пей сърце. Навързваме ги като в Сирия със старите системи и който желае да заповяда. С 400 покрива въздуха, Як 130 земята. А на земята самодиви в бяла премяна, розоберки и гроздоберки въртят дудуци на героите. Това е истината ;)))
109
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЗозоНай-смешното е когато такива които не знаят какво е партенка се изказват за това или онова оръжие, а поне за това си трайте. Надявам се, че у нас все още има кой да прецени кое е по-добре.