Военен експерт: F-16 е много добро решение за България

Нереалистично е да се очаква договор до края на годината
224

F-16, F-18, Грипен и Юрофайтър. Това са изтребителите, между които страната ни ще избира за превъоръжаване на военновъздушните сили. САЩ ни предлагат нови първите два, Швеция нови Грипени, а Италия - използвани Юрофайтър.

Още по темата
Инвестиционният разход предвижда 1.8 млрд. лева за придобиване на 8 самолета.

"Тези 1.8 млрд. лева са за осем самолета, няколко години гаранционна поддръжка, за небходимите средства за подготовка на пилоти и наземно оборудване. Това е един цялостен пакет", обясни в "Денят ON AIR" бившият служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов.

По неговите думи този проект предвижда самолетите МиГ-29 да бъдат използвани до 2035 г., но използването им е риск за пилотите, а и са с ограничени възможности. Според него те са абсолютно несъвместими в рамките на НАТО.

По отношение на новите самолети Шаламанов сподели, че при нормално развитие на нещата, изборът трябва да бъде направен между F-16 и Грипен. Такъв е случаят при Словакия.

"Трябва да се изготви доклад, който министърът да внесе в правителството и да препоръча с кого да водим преговори - с една или с две страни. И в него трябва да бъде направено сравнение между предложените оферти", коментира пред Bulgaria ON AIR бившият министър.

Според него е нереалистично да се очаква договор до края на годината, тъй като има много работа, изискваща време и консултации.

"Двете оферти са силно конкуренти, съдейки по това, което Словакия е имала като представено", заяви Шаламанов.

По неговите думи Грипен е самолет с по-ниски характеристики и системата на водене на преговори с шведското правителство по опита на Словакия не е позитивен. Според него предложението за Ф-16 е много добро решение за България и е поставено в контекста на едно стратегическо партньорство със САЩ.

Очаквайте видеото с целия разговор на сайта на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Боян БолгарНие сме в НАТО, за какви Су35 бълнуваш. И да Ф16 не е добра идея. Грипен е по добре за нас. Малък отбранителен, високоскоростен изтребител, европейски самолет. Лесна поддръжка, непретенциозен към пистата и с по евтина поддръжка.
187
1
 
2
 
! Отговори
БЪЛГАРСКИ ОФИЦЕР преди 5 години
След като изтрепеме " до крак " , всичките Червени БКП / БСП *** - " Русофили " , барабар с Червеното им котило , може и да " излезем " от НАТО ....! *** *** Червенка ........!!!
186
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Излизане от нато
185
1
 
6
 
! Отговори
БиБи преди 5 години
Този никога не е бил военен експерт. Беше виден СДСар и оттам го изпратиха в Брюксел в щабквартирата на НАТО. Нито разбира от самолети, нито от организация на ярмията, нито от танкове, артилерия, абсолютно нищо. Той е нещо като един бивш посланик на БГ в Русия, когото изгониха за действия несъвместими със страната домакин. Върна се в БГ и стана "експерт" по газовата енергетика. Сега си мирна на четирите букви.
184
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази оперативна съвместимосте маркетингов трик за заблуда нанаивни клиенти . Няма нищообщо с военните дела позащита на българското въздушнопространство .
183
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не сме съгласни с пилеенена пари за американскисамолети от безгръбначниполитици . Бидейки в ЕСпарите трябва да останатв ЕС . Такова харчене не ев интерес на България ина Евросъюза . Пилотитене са тези които трябвада определят какви самолетитрябват на България и за какво.Все едно шофьор на автобусда казва на пътниците закъдетрябва да пътуват .
182
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сатанато -- самолети зада воюваме с Русия не нитрябват . По-скоро ще тивръчим лопата да си изкопаешгробчето . Кой лъже българскитепишман натовци че ще иманякакви действия на натов Черно море . Русия контролирацялото пространство надЕвропа . Ако сащ можеше нещощяхме да го видим в Сирия .
181
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Военен експерт.... хахахаха
180
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Идеята е САЩ да понапълнят рекордния им военен бюджет с такива като нас, за да си разработят новите оръжия, а ние да купим нещи което няма много да ни помогне, ако недай боже има война, и в замяна САЩ, да ни пази. По-добре те отколкото руснаците.
179
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 201Вече почти сме затрити като нация, защото си избираме неподходящи "приятели"..........и нямам предвид само САЩ.
178
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не съм "експерт", но само да кажа, че едно "стратегическо партньорство" със щатите ще ни затрие като нация!!
177
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Внимание!!! На линия е Зозо специалист по всичко и най-вече по доноси.
176
12
 
12
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
До МнениеПо договора с НАТО трябва да потдържаме 2 ескадрили бойни самолети. Трябва да са оперативно съвместими, а не руски или китайски. За това най-добре Ф-16. С такива са Турция, Гърция и Румъния около нас.
175
13
 
11
 
! Отговори
Не ни трябват преди 5 години
Скъпи играчкиТрябват ни С200 - доказано свалят руски самолетиДокато император Путин късии е на власт най-вероятнуя ни противник е терорашка
174
4
 
12
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
Много пъти питам и никой от управниците не отговаря. Кого ще изтребваме с тези изтребители ?Трябват ни 5-6 бр. Ф-16 най доброто за дежурство в небето и да прогонват заблодени чужди самолети.За война не можем да мислим изобщо.Като купим 16 самолета ще изпадат преди да сме ги изплатили и тогава ни пари , ни самолети.Това е.
173
12
 
15
 
! Отговори
Боян Болгар преди 5 години
Определено този не е военен, а кюлотен експерт. Най-доброто решение за България е страхотната оферта на Русия за най-добрия изтребител в света - Су 35! С парите, които ще дадем за 8 скапани американски щайги можем да си купим 60 броя СУ 35!https://zen.yandex.ru/media/id/5a8d26e248c85e565a783d91/izbor-5bb7220b39bd1400a9a0842d
172
12
 
5
 
! Отговори
Отговор преди 5 години
До Анонимен 145 Чудото на най добрия самолет в света е измислен и се казва Ф-35.
171
3
 
7
 
! Отговори
Няма да я бъде преди 5 години
Четете предсказанията на Севрюкова а и други видни българи, нещата ще се развият за добро и много политици по затворите, ще си пишем след 2 години
170
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде стига демагогия. НАТО ни пази, а ни кара да харчим милиарди за военна техника. Вие знаете ли, че тези пари ако се вкарат в икономика и пенсионна система ще стане рай за всички? Ама не, нали трябва да ги подарим на господарите.
169
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че то се знае че ще е F-16. Защо се хабят с този театър?