За спирането на проекта "Южен поток": Не е имало външен натиск!

Двама енергийни министри коментираха думите на Путин
4 окт 2018 16:30,
216
За спирането на проекта "Южен поток": Не е имало външен натиск!
Снимка: архив, Reuters

Имало ли е натиск и кой е спрял проекта "Южен поток"? Тези въпроси породиха коментари и в парламента. Според двама бивши енергийни министри Делян Добрев от ГЕРБ и Драгомир Стойнев от БСП не е бил оказван натиск.

По-рано на пресконференция руският президент Владимир Путин в Санкт Петербург коментира, че България под натиск отвън се отказала от "Южен поток" и е проявила слабост и неспособност да защити своите национални интереси.

Делян Добрев не пожела да коментира думите на руския президент, но обясни, че е имало критики за начина, по който се структурира проектът още по времето на кабинета "Орешарски".

Още по темата

"Нашите основни критики тогава бяха, че обществената поръчка започна на Коледа и завърши на Нова година. Пак по времето на Орешарски имаше проблем с комуникацията с Европейската комисия по отношение на този проект", каза той.

Добрев добави и че върху него като министър не е имало натиск, но отбеляза, че проектът е приключил, когато вече не е бил в управлението.

Драгомир Стойнев също настоя, че по времето на кабинета "Орешарски" не е имало никакъв натиск и са имали пълната готовнст за изграждането на този проект. По думите обаче именно ГЕРБ са се "хвалели, че са спрели три големи енергийни проекта".

"Моето мнение е, че спирането на Южен поток“ се дължи на процесите, които бяха тогава в Европа и на ситуацията в Украйна. Но позицията на БСП е, че този проект е необходим за страната и България трябва да има сигурност на доставки на природен газ. Този, който го е спрял, нека той да даде отговор", каза Стойнев.

Соцдепутатът обвини и ЕС в двойни стандарти и запита защо за едни държави в ЕС може да има директен достъп до природен газ, а за други - не.

"Тези двойни стандарти може би са причина да има такъв негативизъм в начина на функциониране на ЕС. Трябва да дадат отговор защо за богатите държави може да има конкретни инфраструктурни проекти, а за по-бедните да се оказва натиск", коментира той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари