За спирането на проекта "Южен поток": Не е имало външен натиск!

Двама енергийни министри коментираха думите на Путин
4 окт 2018 16:30,
216
За спирането на проекта "Южен поток": Не е имало външен натиск!
Снимка: архив, Reuters

Имало ли е натиск и кой е спрял проекта "Южен поток"? Тези въпроси породиха коментари и в парламента. Според двама бивши енергийни министри Делян Добрев от ГЕРБ и Драгомир Стойнев от БСП не е бил оказван натиск.

По-рано на пресконференция руският президент Владимир Путин в Санкт Петербург коментира, че България под натиск отвън се отказала от "Южен поток" и е проявила слабост и неспособност да защити своите национални интереси.

Делян Добрев не пожела да коментира думите на руския президент, но обясни, че е имало критики за начина, по който се структурира проектът още по времето на кабинета "Орешарски".

Още по темата

"Нашите основни критики тогава бяха, че обществената поръчка започна на Коледа и завърши на Нова година. Пак по времето на Орешарски имаше проблем с комуникацията с Европейската комисия по отношение на този проект", каза той.

Добрев добави и че върху него като министър не е имало натиск, но отбеляза, че проектът е приключил, когато вече не е бил в управлението.

Драгомир Стойнев също настоя, че по времето на кабинета "Орешарски" не е имало никакъв натиск и са имали пълната готовнст за изграждането на този проект. По думите обаче именно ГЕРБ са се "хвалели, че са спрели три големи енергийни проекта".

"Моето мнение е, че спирането на Южен поток“ се дължи на процесите, които бяха тогава в Европа и на ситуацията в Украйна. Но позицията на БСП е, че този проект е необходим за страната и България трябва да има сигурност на доставки на природен газ. Този, който го е спрял, нека той да даде отговор", каза Стойнев.

Соцдепутатът обвини и ЕС в двойни стандарти и запита защо за едни държави в ЕС може да има директен достъп до природен газ, а за други - не.

"Тези двойни стандарти може би са причина да има такъв негативизъм в начина на функциониране на ЕС. Трябва да дадат отговор защо за богатите държави може да има конкретни инфраструктурни проекти, а за по-бедните да се оказва натиск", коментира той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
2
 
35
 
! Отговори
Ууу преди 5 години
ГЕРБ спря Южен поток
136
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За спирането на проекта "Южен поток": Не е имало външен натиск!-------------Вашта леля дуП--екратска!!!!!!!!!Лъжете повече от дърт Р...М 45%!!!!!!!!!!!Затова харата не ви вярват!!!!!!!!!!
135
1
 
28
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Ваше право, Г-н Анонимен!Козлудуй още изнася евтин ток.70 фирми са на изхода на Козлудуй, само 5% участват в микса на фактурите ни..Какво стана с ПВО и ракетните комплекси.Нещо за МИГ 29.12 милиарда ни трябват за водна инфраструктура.Нямаме канализации в столични квартали.Турция строи със близки до КОСМИЧЕСКИТЕ ТЕХНОЛОГИИ.В правото има понятие "пропуснати ползи".Няма смисъл да коментираме, защо Диляна Георгиева беше уволнена,ТРУДНО Е ДА СИ ЧЕСТЕН.Рискуваш живота си!
134
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Елие незнаех че ЮП е щял да ни подарява по 2 милиарда долара :))) и въобще не съм чул някъде някой руски проект да е съпроводен с подаряване на каквото и да е
133
2
 
39
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Я каква удобно къса памет имат герберащите, та той сам другарят Борисов се похвали че го е спрял, за да покаже колко лоялни партньори сме. Това трябва да сме го забравили вече ли? Беше толкова скоро, поне изчакайта малко от кумова срама
132
1
 
5
 
! Отговори
Ели преди 5 години
До 135,Ако подарявате безвъзмездно всяка година на България между 500 МИЛИОНА и 2 милиарда ще разбера, че нямате интерес.Виждам, че сте богат, ами подарете на държавата минимум 500 милиона, ей така от нищото, в името на липсата на интерес, явно е, че сте БОГАТ и обичате да дарявате милиарди!
131
2
 
35
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 5 години
В момента има страшен натиск към Германия за да спре СеверенПоток2. Натиск има защото има съпротива, а германците не са прости.А към нас изобщо не е имало натиск.Просто МкКейн дойде, каза нещо и ние веднага раболепно спряхме северен поток.Това не е натиск, а просто команда.
130
0
 
9
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Не знам защо, но където чета неясен договор ми излиза името Пеевски Делян!И Британия, та питайте кой работи в Британия, има ли връзки с посолството, къде е бил роднината му след соца - 99% вербуван, против интересите на България - открито, там откривам и връзка със Сирия!
129
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
че то на нас пък какъв ни е интереса от въпросния ЮП. за лично невиждам никаква полза от транзита на газ, е и в момента транзитираме по 35-40 млрд кубика, какво полза, никаква
128
18
 
4
 
! Отговори
истина ви казвам преди 5 години
Рашките обичат да говорят на едро.Просто Путин използваше ЮП за да дирижира вътрешната политика.Като насади БСП с Орешарски, вече нямаше какво да направи по-лошо на България и се изгаври. Ни вече сме похарчили парите, пени се не пени ще го ядем. Пък и е повод за още злонамерени акции.Сега ние тук се караме, а той се кефи. Типична руска перверзия.
127
1
 
23
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Виновни за спирането на Южен Поток: Джон Маккейн - САЩ, Кристалина Георгиева,Жозе Барозу - пред. ЕК,Британия -Ричард Стаг и Джонотон Алан 37 години - става директор по Националната сигурност на Форийн офис - колко е хубаво да си м ръсник и агент на Лондон - платен, Кондолиза Райс и Хилъри Клинтън, Посланик Марси Б. Райс, Вицепрезидент - Джо Байдън - САЩ, Йордан Кънев - Меглена Кунева - България, Дейвид Камерън Британия, Росен Плевенлиев БГ.Липсата на достойни политици - Орбан - Унгария.
126
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин много добре знае за институциите от Козяк. За мераците за шистов газ и за конфигурацията от три пръста с преобладаващ среден.
125
26
 
5
 
! Отговори
стига с таз русия преди 5 години
Просто руснаците обичат да извиват ръце и да обвиняват другите.Затова с тях не трябва да има ож беш. По-скъп газ откъдето и да е ще ни излезе по-евтино отколкото да се занимаваме с тези нещастници.
124
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
е аз доколкото си спомням ЮП го спря другаря Путин, при посещението си в Турция, явно ердогановия му е харесал :)))
123
4
 
8
 
! Отговори
дедо Ви преди 5 години
Орешарски да си каже!
122
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
немало било пари за майките, е как ще има 3 млрд изсипани в Беляне, 800 млн още седат блокирани в ЮП България, е от къде ще има, хвърляте пари на руснаците да щракат с пръсти по казината на Монте Карло па после нямало било пари, е нема да има
121
2
 
27
 
! Отговори
- преди 5 години
Да бе, да! Повярвахме ви!Как може да сте такава долна ***. Нима мислите, че Путин незнае повече от една плюнка /Делянчо - мазната противност/ в политиката??? Айде бе!!!
120
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хахахаахахаха! Вярваме ви!!!
119
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 120аре стига си писал глушпости, нищо не сме изнасяли, аре застани на което и да е КПП или път да видиш ТИР след ТИР, тия тирове е така според празни се разхождат заради пропагандата на некой, а огледай се малко :)пак те питам, какво ще ги праип тия 2000 мегавата от Белене, при положение че и сега имаш излишък на мошности от над 4000 мегавата, и няма къде да ги реализираш
118
0
 
8
 
! Отговори
АВС преди 5 години
Добре че се намери някой да отвори очите на повечето от писачите!