За спирането на проекта "Южен поток": Не е имало външен натиск!

Двама енергийни министри коментираха думите на Путин
4 окт 2018 16:30,
216
За спирането на проекта "Южен поток": Не е имало външен натиск!
Снимка: архив, Reuters

Имало ли е натиск и кой е спрял проекта "Южен поток"? Тези въпроси породиха коментари и в парламента. Според двама бивши енергийни министри Делян Добрев от ГЕРБ и Драгомир Стойнев от БСП не е бил оказван натиск.

По-рано на пресконференция руският президент Владимир Путин в Санкт Петербург коментира, че България под натиск отвън се отказала от "Южен поток" и е проявила слабост и неспособност да защити своите национални интереси.

Делян Добрев не пожела да коментира думите на руския президент, но обясни, че е имало критики за начина, по който се структурира проектът още по времето на кабинета "Орешарски".

Още по темата

"Нашите основни критики тогава бяха, че обществената поръчка започна на Коледа и завърши на Нова година. Пак по времето на Орешарски имаше проблем с комуникацията с Европейската комисия по отношение на този проект", каза той.

Добрев добави и че върху него като министър не е имало натиск, но отбеляза, че проектът е приключил, когато вече не е бил в управлението.

Драгомир Стойнев също настоя, че по времето на кабинета "Орешарски" не е имало никакъв натиск и са имали пълната готовнст за изграждането на този проект. По думите обаче именно ГЕРБ са се "хвалели, че са спрели три големи енергийни проекта".

"Моето мнение е, че спирането на Южен поток“ се дължи на процесите, които бяха тогава в Европа и на ситуацията в Украйна. Но позицията на БСП е, че този проект е необходим за страната и България трябва да има сигурност на доставки на природен газ. Този, който го е спрял, нека той да даде отговор", каза Стойнев.

Соцдепутатът обвини и ЕС в двойни стандарти и запита защо за едни държави в ЕС може да има директен достъп до природен газ, а за други - не.

"Тези двойни стандарти може би са причина да има такъв негативизъм в начина на функциониране на ЕС. Трябва да дадат отговор защо за богатите държави може да има конкретни инфраструктурни проекти, а за по-бедните да се оказва натиск", коментира той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
0
 
0
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До Помнещ: "Лични кремльовският хамсалак си спря патока докато беше на любовна среща в Инстанбул" - две граматични грешки (без да броим п'ростотиите) в едно изречение. Много дори за герберски ***.А тези двамата бивши министри да не се правят за невинни. Да, ГЕРБ ( и лично Бойко) агитираха в ЕС срещу проекта. Но го спря Драгомир Стойнев.Липсват ни политици като Стефан Стамболов или Виктор Орбан. А на ниското магаре всеки се качва.
196
0
 
2
 
! Отговори
БиБи преди 5 години
Как така не е имало външен натиск?! Та нали трима американски сенатори-ястреби дойдоха при Борисов и той на втория ден се отказа от Южен поток! Отделно Йотингер каза, че той поема преговорите с Газпром, а Юнкер ни заплаши със санкции! Не си плюйте на лицето, г-да журналисти! Нали сте независими! Нали и Б.Б.каза, че който иска да използва руски газ, ще има проблеми!
195
0
 
4
 
! Отговори
Георги преди 5 години
Добре де, приказки много, ама никой не казва, аджеба, кой и защо спря "Южен поток". Второто което никой не казва, а и никой не пита е какво прави сега Теменужка??? Цъфти ли, връзва ли или плодове дава? Става въпрос, все пак за природен газ, който така или иначе е необходим за България, а друг доставчик освен Газпром няма и не се очертава да имаме скоро.
194
5
 
4
 
! Отговори
Помнещ преди 5 години
Лични кремльовският хамсалак си спря патока докато беше на любовна среща в ИнстанбулАре у лево
193
5
 
2
 
! Отговори
МакКейн преди 5 години
Ни спаси от руско енергийно робство!Да се свети името му!
192
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да бе, не е имало.Просто тогава Ноуланд и Маккейн бяха дошли на екскурзия в България....
191
11
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Путин ако не работи по правилата на ЕС може да си навре потоците в космоса!
190
4
 
19
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Да не е имало натиск просто прецениха да не печелим 400 милиона и доста работни места
189
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Орешарски и Боко нещо така да си кажат...То и чистачката на министерски съвет Пена казва че никой не и е оказвал натиск, ама и тя не пее в хора. Тя и Теменужка толкова е енергиен министър ей така да краси стола.
188
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е направо като вица за Българите и дяволите при казаните в ада. Нямало нужда други да ни бутат в катрана. Наши си ни натискат да се докарат пред началстрвото. Кой отказва да е на изхода на тръбата бе ***?
187
7
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 192 преди 5 години
"Извинете, руския език кой го е създал!?!България."-----------Митовете и легендите са хубаво нещо.Днес ние пишем с кирилицата, видоизменена с европеизираната графика, въведена от Петър Велики и опростена от Руската Академия.Ако знаеш в съвременния български език колко много изконно руски думи има, ще намериш някъде 16-ти етаж и ще се хвърлиш от там.193, ти сигурно си гигант. И мислата ти е гигантска. Аз не я сФанах...
186
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Северен може, а южен не може! Ние пак сме верен съюзник ама като Гюро Михайлов!
185
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой е този пупин, бре българино? Кво се захласвате по чуждия вожд. Има ли нормални българи в България, които да не се кланят и величаят някакъв азиатски диктатор. И защо точно този си харесвате? Защо не Ким Чен, ония на Китай или Ердоган. Кво сте го лапнали това джудже?
184
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ким Чен Ун 188От "братска" любов Големия брат го изрита.Такива като "Бонобо" смятат това за любов- "Обий ***, обичам та!". За "Бонобо" всичко е с "О".
183
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бонобо 189Стокхолмски синдром се нарича вашето.
182
6
 
13
 
! Отговори
Бонобо преди 5 години
До темата е за Ю.поток!Темата е срамна! Тя е отвратителна! За какво да ти пиша? Че един от причинителите вече пукна, освободи света от злобата си? Не аз провокирах историческия "спор"! И ти си с ударение на О! Аз ще защищавам Русия от такива отвратни! Истинските българи сме това и ще поддържаме великата братска страна, ако трябва не с пяна на уста, а със зъби, ще гнявя такива, които си разрешават такива сравнения! Я излез на улицата да се пенявиш!
181
2
 
19
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 години
Ами като не е имало външен натиск защо тогава газда Борисов отде в Москва да иска прошка от големият брат и Путин му каза че големият брат повече няма да плаща малкият брат за дупедавщината му и го изрита на вторият час да си ходи за България
180
2
 
19
 
! Отговори
До Отвратен от Боноб преди 5 години
..Хиоското клане пак руснаците се оказаха виновни, че флотът им напуснал острова, и това прочетох! Тъъъпунгел, поразяват точните ти цифри на убитите. Да не си ги изсмукал от пръстите си? На Шипка българските опълченци, за които са стиховете на великия ни поет, са били около 400, а руските войни са били три пъти повече и то руски, не разни там шведи от Финландия, от Брянския и Орловския полкове. И "Радецки пристига със гръм!".Неблагодарността е един от най-гнусните човешки пороци! Плюя на нея!
179
9
 
5
 
! Отговори
темата е за Ю.поток! преди 5 години
До БонобоАйде отивай у историческите и атакистките форуми да разтягаш лакардиите си там! Темата не е за Турция!Загубили сте нормалния си разсъдък. Само да видите думата Русия и скачате като дресирани бойни кучета с пяна на уста, да пишете за 500г. турско робство и Освободителната война.Додеяхте вече!
178
2
 
19
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 години
Ама гербаджийската шайка разбоиници пак ни взема за канарчета Ние много добре знаем кой е виновен за спирането на южен поток Белене и Бургас Александрополис и кой доиде чак от Лос Говедарос да ни заповядва да спрем тези важни за страната проекти И помним как шайката от герб изкара умните и красивите на улицата да протестират против тези проекти Ние няма да забравим и как се опитаха да ни пробутат и истамбулската конвекция още други престъпления на Бандитите от ГЕРБ