НС избра Красимир Влахов за конституционен съдия

Изборът беше предшестван от остри депутатски спорове
Обновена: 5 окт 2018 11:25 | 5 окт 2018 11:02,
6
НС избра Красимир Влахов за конституционен съдия
Красимир Влахов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Предрешен ли е изборът на конституционен съдия и защо левицата няма свой кандидат за поста?

Управляващи и БСП влязоха в остър спор по тези въпроси по време на дебатите за избор на конституционен съдия от квотата на Народното събрание.

В крайна сметка със 126 гласа "за" и 55 "въздържал се" от БСП, бе избран единственият кандидат - Красимир Влахов, който бе издигнат от ГЕРБ и "Обединени патриоти". През изминалата седмица той получи и подкрепата на ДПС и "Воля" след консултации с парламентарните им групи.

Именно тези консултации ядосаха социалистите, тъй като по думите им в правилата няма необходимост от такава процедура преди изслушването на кандидата в ресорната парламентарна комисия и това прави избора предрешен.

"Има пълно неразбиране на процедурата. Дебат и изслушване имаше в правната комисия, както е разписано в правилата. Не е разписано обаче да се ходи по групи и да се търси публична подкрепа. Тази процедура се обезсмисли, когато предложението беше подписано и от ДПС. Когато кандидатът е подкрепен още в началото, няма смисъл от изслушването", настоя червеният Крум Зарков.

Управляващите пък изтъкнаха, че ако от левицата не задават въпроси към номинирания кандидат, нямат право да бъде съдници как е протекла процедурата по избор. Те запитаха и защо БСП няма кандидат и е оттеглила кандидатурата си на бившия червен депутат Янаки Стоилов.

"Защо оттеглихте кандидатурата на Янаки Стоилов. Защо за втори път отмъщавате на един прекрасен конституционалист?", запита Данаил Кирилов.

"Парламентът загуби един достоен депутат, защото предпочетоха вас пред него. Той имаше класата и достойнството", скочи и Цветанов, припомняйки, че Стоилов не бе номиниран от левицата в този парламент.

"Не е ваша работа кой ще издигнем. Янаки Стоилов не заслужава да го използвате по този начин. Той е голям парламентарист, конституционалист и ще продължи да върши много по-важна работа - да бъде преподавател. Стоилов оттегли кандидатурата си с думите: "В уреден мач не играя", контрира Зарков.

"Процедура по избор е като всички други, тя предвижда всички възможности за гласуване. Не мога да разбера принципа, по който разсъждават колегите, че ако всички не се строят зад физкултурника, няма да има упражнения на двора. Пълен разрив с духа на парламентаризма", атакува и соцдепутатът Валери Жаблянов.

Все пак той призна, че оценката за кандидата за конституционен съдия е положителна и добави, че гласуването "въздържал се" от страна на БСП е заради "начина, по който осъществявате парламентарно единодействие".

След като бе избран за конституционен съдия, Красимир Влахов обеща, че ще пази върховенството на Конституцията и че няма да отстъпи от отговорността, която му е възложена.

Красимир Влахов има над 20-годишен съдийски стаж. Той е бил председател на Софийския районен съд, а след това и заместник-председател на Върховния касационен съд.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Ocul преди 5 години
Pianoto sadebno ministerstvo....samo piani i droģirani sadiiki....
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Недосегаемите!
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Конкурс за тоя няма ли? Ами направо са си го назначиха ! И после трябва да слушка! Мнозинството са си го избрали! То е ясно!Е така Независим не се става!-:)
2
0
 
2
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ВЪРХОВЕНСТВО НА ЗАКОНА В БЪЛГАРИЯ НЯМА!!!!4 СЪДИИ ГИ ИЗБИРА ПАРЛАМЕНТА4 СЪДИИ ГИ ИЗБИРА ПРЕЗИДЕНТАИ САМО 4 СЪДИИ ОСТАВАТ ДА СЕ БОРЯТ СРЕЩУ ПРЕСТЪПНОСТТА!4 СЪДИИ НА ГЕРБ И 4 СЪДИИ НА ПРЕЗИДЕНТА ОТХВЪРЛИХА ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ В ПЪЛНО НАРУШЕНИЕ НА КОНСТИТУЦИЯТА И ЗАКОНИТЕ НА СТРАНАТА!-----------В БЪЛГАРИЯ СЪДЕБНАТА СИСТЕМА НЯМА ВЕЧЕ ТЯ Е ПОДВЛАСТНА НА ПРЕЗИДЕНТ И ПРЕМИЕР!
1
1
 
4
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Защо 55 въздържали се ?!!!Защо другарите от БСП не са гласували ,,против,,??? ЗАЩОТО са предатели на идеалите на Ботев,Левски и другаря Т.Живков...