Президентът пресмята: 2 млрд. излишък? НС да каже къде и колко!

Радев иска дебат и санкция на депутатите, обществено обсъждане
265
Президентът пресмята: 2 млрд. излишък? НС да каже къде и колко!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев поиска тази година не правителство само да разпределя парите от бюджетния излишък, ами това да стана със санкция на парламента.

Още по темата

Той определи излишъкът, който се очаква да бъде натрупан над предварително заложеното при разчетите на  макрорамката като "съзнателно заложен и грижливо отглеждан".

Според него тези пари трябва да се изхарчат в края на годината след обществен дебат и с решение на депутатите.

Президентът смята, че това ще бъде един много силен сигнал от страна на правителство и парламента към българските граждани, както и надежда за демократичните процеси в страната.

В последните години при управлението на Бойко Борисов пари от бюджетния излишък се разпределят с постановления на Министерския съвет, без да се прави промяна в закона за бюджета. В началото на август правителството обяви, че излишъкът е над 2 млрд. лв.

Румен Радев закри Форума за неравенствата и бедността, който се проведе под негов патронаж.

Накрая той цитира книгата "Защо нациите се провалят" на Дарон Аджемоглу и Джеймс Робинсън, според които успехът или провалът на нациите се дължи на първо място на институциите. Радев очерта два вида институции.

Там, където има инклузивни икономически институции, има прогрес и просперитет. Където са институциите са ексклузивни има големи неравенства, бедност и упадък. Второ, политическите институции определят и типа икономически институции, даде пример президентът и разясни какво означават двата модела.

"При инклузивните политически и икономически институции има централизирана силна държава, която налага ефективни данъчни политики, отстоява правата и собствеността на гражданите и гарантира техните свобода и сигурност. Гарантират, че просперитета се дължи на иновации и конкурентноспособност. Гарантират прозрачност, отговорност и отчетност на управлението. Хората забогатяват на основата на ефективна организация на труда, на конкуренция и иновации.

При екстрактивните политически и икономически институции гражданите са слабо представени в управлението, не успяват да наложат ефективен контрол над политическия елит, чиято основна цел е личното облагодетелстване. Тук централизираната държава е слаба, няма такава. Тя не може да защити правата, собствеността и бизнеса на гражданите, да гарантира тяхното сигурност, не може да наложи ефективна и справедлива данъчна и социална политика и да гарантира достъп до образование и здравеопазване. При тези институции публичните средства се разхождат с липса на достатъчно прозрачност, а управляващите са безотчетни и безотговорни. Те не стимулират прогреса и иновациите", обясни държавният глава.

"Къде е България между тези два институционални полюса? Картината на нашия икономически, политически и социален пейзаж е много сложна", риторично попита Радев.

Според него е нужна промяна и тя може да стане само с дебат около истината, сблъсък на идеи и привличане на обществото и всички институции в този дебат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
221
4
 
1
 
! Отговори
Я па я...! преди 5 години
Раздайте тези 2 милиарда на майките с увреждания дано мирясат най после.
220
0
 
3
 
! Отговори
Съвет преди 5 години
Парите от бюджетния излишък да се внесат за погасяване на заемите.
219
1
 
2
 
! Отговори
урааа преди 5 години
Румба раздавай на калпак да си направя основен ремонт на колата и да си стегна покрива
218
10
 
4
 
! Отговори
ганю ганев преди 5 години
тоз шофьор на самолет що се прави на умен-какво иска-да раздават пари от бюджетния излишък на калпак ли? а утре с какво ще му купят самолети? що не си приберат версиите от олигарсите на БСП дето им раздаваха куфарчетата?
217
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 221измориха народа от глад, всички заплати гипсГипс имаш в главата.Заплатите постоянно растат.Миналата година се повишиха средно с 11%.Тази година вече ръста е по-голям.Умиращия от глад народ пазарува като невидял и задръства границите при всеки случай с повече от 2 почивни дни.Ходи в съседните страни да го нахранят, че там всичко е без пари.
216
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хаха каква проззта потхя е Радев хайах
215
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев е прав. ***, лягайте да спите.
214
18
 
7
 
! Отговори
Тоз капут преди 5 години
Що не е станал профсъюзен лидер?Сигурни щото Деса нямаше да може да ходи по света за наша сметка
213
20
 
11
 
! Отговори
Тоз кавал преди 5 години
Да си гледа командировките и ДесаНе е негова работа да се Бърка на правителствотоИма си закони
212
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цялото ГЕРБ, воглаве с троловете е тръгнало на война с Радев. Това не е случайно. Страх ги е. Има защо. БСП-то пък, си мислят, че Радев е техен президент и ще му казват какво да прави, и те са се заблудили. Много заблудени хора щъкат. Някой скоро ще се поосъзнаят.
211
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руменчо още не е научил някои неща в политиката. Щом му харесва, нека го използват.
210
3
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
До 221. Абсолютни глуппости си написал. А гласуват над 1 милион разумни и по-умни от червен галлош като теб българи, които знаят, че нещата не са този "апокалипсис", за който пишеш и който червените *** ни докарват като са нс власт. 4 пъти поред ги избират - не може да е случайно, нали?
209
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ArmagedonВлязохме в НАТО, заради Турция и Сърбия ... Доволен ?
208
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми раздайте ги на хората !!!
207
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От къде го този излишък от два милиарда като няма никаква икономика, няма чужди инвестиции, краде се много има корупция и има един много тромав, тежък и излишен административен апарат от чиновници.
206
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как се казва кошмарът на Цв Цв? Румен Радев. Същият кошмар вече смущава и сънищата на Горанов.
205
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ и троловете им се страхуват от Радев. Вижте само коментарите.
204
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Президентът удари ГЕРБ по болното място. Справка: Коментарите на троловете.
203
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо герберските *** така подскочиха? Защото ги настъпиха по опашката.
202
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом троловете така са пощурели, значи трябва да четем внимателно какво пише в статията.