Папа Франциск пристига в България, посещението ще е по Гергьовден

Светият отец ще посети още Македония и Румъния
Обновена: 10 окт 2018 06:47 | 10 окт 2018 06:06, Елка Василева
40
Папа Франциск пристига в България, посещението ще е по Гергьовден
Папа Франциск. Снимка: архив, Reuters

Папа Франциск ще е в София за Гергьовден, пише "24 часа", като се позовава на дипломатически източници.

Светият отец ще е на визита у нас от 5 до 7 май. В рамките на балканска обиколка ще посети още Македония и Румъния.

Папа Франциск да направи балканска обиколка, за да повиши вниманието към региона - такава покана към него отправи на 24 май тази година премиерът Бойко Борисов по време на визитата си в Рим. Тя бе отправена и писмено, а на срещата им Франциск отбелязал на листче възможността да направи балканска обиколка през 2019 г. Мотив за настоятелната покана на премиера при аудиенцията му тогава беше приоритетът на българското председателство - Западните Балкани.

Визитата идва 17 г. след историческото посещение на папа Йоан Павел Втори. Подробности вече се уговарят между Ватикана и София - вчера папският нунций Анселмо Гуидо Пекорари е разговарял с президента Румен Радев. По-рано е имал среща с премиера.

Още по темата

Подробности по визитата вече се уговарят между Ватикана и София. Вчера папският нунций Анселмо Гуидо Пекорари е разговарял с президента Румен Радев, съобщиха от президентството. Като тема е било именно евентуалното посещение на папата в София. Такава среща нунцият вече е имал и с министър-председателя.

Франциск може да посети Румъния и България в началото на май 2019 г., съобщи и италианската агенция Нова, специализирана в новини за Източна Европа. Тя се позовава на румънски медии, според които датата на визитата все още не е уточнена и засега светият престол не е разпространил официални съобщения. Според румънските медии папата можел да отиде в София и Пловдив. По време на това евентуално посещение в двете страни папата би трябвало да отнесе послание за икуменическо отваряне, имайки предвид, че източноправославните в България са 82%, а в Румъния – 87%.

Програмата с пътувания на папа Франциск за 2019 г. все още се подготвя, така че още няма официална информация за предстоящите му визити. Това казаха от пресцентъра на Светия престол за “24 часа” на въпрос дали папата ще посети догодина България. “Когато бъде дадено официално съобщение за визита на папата, след него ще последват много месеци подготовка за нея - казаха от пресцентъра. - Засега няма нищо официално, всичко все още се обмисля за 2019 г.”

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
16
 
14
 
! Отговори
Протестант преди 5 години
До 10 ти век е имало една църква подчинена на Рим.Писна ми незнаещи хора в България да делят православни и католици като същите са били една църква.
15
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората тук са без никакъв мтриал, простт, простт, ама мнаго простт народ.Християнството през средновековието се разделя на православни и католици. Православните и католиците са еднакво християни. Има разлика в административната структура, но това не засяга религията и вярата на хората.Като някой започне да пише за еретици, за пеедали итн., ами тук в Троянския манастир не изловиха ли педалли?! То си има гейпарад, ако ви се ходи, ходете.Да посети Папата страната е престиж.
14
6
 
7
 
! Отговори
... преди 5 години
Ко ми дреме че краля на педофилите от католическата църква ще се дотъркули тук. Такива на времето ги биехме!
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съжалявам Фреди, но начаните училища са в почивка на Гергьовден ...
12
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Перко ИзперковИ тогава Боко ще се хвали че един и същи папа два пъти го е галил по празната му тик.ва наречена глава.
11
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Папа менте.На бас че идва за да циври за бежанците и да напъва за повече хомосексуалисти.То него изглежда само това го вълнува.
10
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво като дойде най-много тиквата да строи подопечните си тикви да ги гали по тиквите.
9
7
 
82
 
! Отговори
ОРТОДОКС преди 5 години
Нас това какво ни засяга? Ние сме православни християни, не еретици.
8
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пазете си момченцата, че знае ли човек...
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДО ГЕРГЬОВДЕН ИМА МНОГО ВРЕМЕ.Я МЕЧКАТА, Я МЕЧКАРЯТ.
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Папа Франциск умолявам те каквото искаш прави като дойдеш но не гали Бойко по главата с други думи не пипай пипона по пипето, ако и ти го погалиш туковиж като Мохамед се обяви за печат на пророците и каже на мен предците ми бяха Христос Конфуций Буда( не агента от ДС другия) Лао Дзъ и Сюн Дзъ но аз съм последния и най- чудния от тях сега всички роби пред императора- метрослънце на колинееее!
5
19
 
7
 
! Отговори
Пенка Динева преди 5 години
Независимо от вярата или веруюто подобни коментари като тези до тук само оронват авторитета на нацията Ни Малко смирение и толерантност никога не са излишни
4
9
 
13
 
! Отговори
гост преди 5 години
Казват,че този е представител на Бог,на земята и както е видно от обръщението свети Отец....Няма по-голяма арогантност и лукавост,която е на земята от представляващите тази система антихристка... Но по-лошото е,че нашето слънце - лицето Б?Б$,безскруполен като папизма е поканил безропотно звяра в нашата земя....Осъзнайте се хора,събудете се,а не учудени да се поклоните на звяра.....
3
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този няма работа тук. Да си ходи в Южна Америка да им обяснява колко е богоугодно да живеят в мизерия.
2
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прибирайте малките момчетанца!
1
4
 
24
 
! Отговори
Перко Изперков преди 5 години
Идва да погали по тиквата пожарникаря!