Папа Франциск пристига в България, посещението ще е по Гергьовден

Светият отец ще посети още Македония и Румъния
Обновена: 10 окт 2018 06:47 | 10 окт 2018 06:06, Елка Василева
40
Папа Франциск пристига в България, посещението ще е по Гергьовден
Папа Франциск. Снимка: архив, Reuters

Папа Франциск ще е в София за Гергьовден, пише "24 часа", като се позовава на дипломатически източници.

Светият отец ще е на визита у нас от 5 до 7 май. В рамките на балканска обиколка ще посети още Македония и Румъния.

Папа Франциск да направи балканска обиколка, за да повиши вниманието към региона - такава покана към него отправи на 24 май тази година премиерът Бойко Борисов по време на визитата си в Рим. Тя бе отправена и писмено, а на срещата им Франциск отбелязал на листче възможността да направи балканска обиколка през 2019 г. Мотив за настоятелната покана на премиера при аудиенцията му тогава беше приоритетът на българското председателство - Западните Балкани.

Визитата идва 17 г. след историческото посещение на папа Йоан Павел Втори. Подробности вече се уговарят между Ватикана и София - вчера папският нунций Анселмо Гуидо Пекорари е разговарял с президента Румен Радев. По-рано е имал среща с премиера.

Още по темата

Подробности по визитата вече се уговарят между Ватикана и София. Вчера папският нунций Анселмо Гуидо Пекорари е разговарял с президента Румен Радев, съобщиха от президентството. Като тема е било именно евентуалното посещение на папата в София. Такава среща нунцият вече е имал и с министър-председателя.

Франциск може да посети Румъния и България в началото на май 2019 г., съобщи и италианската агенция Нова, специализирана в новини за Източна Европа. Тя се позовава на румънски медии, според които датата на визитата все още не е уточнена и засега светият престол не е разпространил официални съобщения. Според румънските медии папата можел да отиде в София и Пловдив. По време на това евентуално посещение в двете страни папата би трябвало да отнесе послание за икуменическо отваряне, имайки предвид, че източноправославните в България са 82%, а в Румъния – 87%.

Програмата с пътувания на папа Франциск за 2019 г. все още се подготвя, така че още няма официална информация за предстоящите му визити. Това казаха от пресцентъра на Светия престол за “24 часа” на въпрос дали папата ще посети догодина България. “Когато бъде дадено официално съобщение за визита на папата, след него ще последват много месеци подготовка за нея - казаха от пресцентъра. - Засега няма нищо официално, всичко все още се обмисля за 2019 г.”

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
4
 
! Отговори
Надежда преди 5 години
Като съдя по коментарите не мога да си представя, че на някой от вас наистина му пука какво мисли Христос. Наричаме се християни, но Христос не ни интересува.. нито какво ни казва - "по това ще ви познаят, че сте мои ученици, ако любов имате помежду си." И още: "обичай ближния си като себе си" "обичайте враговете си, добро правете на тези които ви мразят", "не търси да вадиш сламката от окото на брата си, преди да си извадил гредата от своето", "който е без грях, пръв да хвърли камъка" и прочие
35
0
 
0
 
! Отговори
noname преди 5 години
856, 1912, 1989
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никого не осъждаме, Господ отдавна е произнесъл своите присъди над книжниците и фарисеите/вж.Матей 23 например/. Но православните българи не искат да им налагат богоборческият икуменизъм. За какво идва според вас папата, да ни види очите?
33
4
 
4
 
! Отговори
М преди 5 години
Но като ходите всички в Рим искате да видите папата, и ходите по католическите държави в света.... но сте православни ,мюсюлмани и прочие.....,но никъде никой не ви е казал-православни сте -не ви искаме. Но най-многочислените християни са Католиците в света.Като гледам коментарите ,съжалявам че българина няма елементарна обща култура!Лицемери!
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кръстоносците са опустошили Константинопол столицата на православна Византия по-варварски от всички други завоеватели.Матей 23:9 "И никого на земята недейте нарича свой отец, защото Един е вашият Отец, Небесният."
31
0
 
0
 
! Отговори
gg преди 5 години
Май някой ще целува обувката - > "The Young Pope Season 1 Episode 5"
30
2
 
5
 
! Отговори
До 31 преди 5 години
Грешка! Кръстоносците са гонили и православни! Информирай се по-добре.
29
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За непосветените да кажа, че кръстоносците са се били основно срещу араби и мюсюлмани. На пискюлите в този форум не им харесва, че ще идва личност от религия, която в исторически план е мачкала исляма.Ние сме християнска държава, добре са дошли християни, не щем ***, бурки и разни племенни мюсюлмани.
28
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чул е,че правим хубаво чеверме. Да опита човека.
27
7
 
5
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
Оставете католиците, тяхната е ясна, йезоити не щем тука по никакъв повод
26
2
 
6
 
! Отговори
до 27 преди 5 години
Ти и кой друг? Не представляваш никой. По същата причина не са те питали дали да го поканят.
25
7
 
3
 
! Отговори
NoName преди 5 години
06.05.2019 - ВНИМАНИЕ БЪЛГАРИ!!! ЗАБРАНЕНО Е НА МОМЧЕНЦА ПОД 10 ГОДИНКИ ДА ИЗЛИЗАТ ОТ ДОМА СИ!!! РИСКА Е ОГРОМЕН!!!!! хахахахахаахахахахаа
24
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От както са се отделили, католиците са друга порода народ. Това са хората направили най големите поразии в името на бог. Католиците са насилници, грабители, мъчители на народите. Колко хора и цели нации са изтребени от тях за да грабят, а и на свойте не прощават. Колко народ са изгорили по клади и избити по зандани и всичко това отново в името на бог. Да не забравяме и кръстоносните походи - така, че не го щем тоя тук, на нищо добро не може да ни научи.
23
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно на Гергъовден не ми трябв атози предводител на п е до ф и л и . Като православен християнин не искам да ми разваля празника.
22
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние сме православна държава, аз съм православен и не ми трябва този на посещение тук. Там да си ходи при другите еретици и да им проповядва.
21
9
 
9
 
! Отговори
До 18 преди 5 години
Не е вярно, че католичеството се различава само по структура. Има разичия във вярата при това основни, няма да ми стигне мястото в коментара за да опиша дори основните затова прочети в Интернет какво се е случило по време на великата Схизма и защо католичеството е отпаднало като ерес.
20
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Опази ни Боже от този!
19
7
 
5
 
! Отговори
Команиз патреот преди 5 години
Не го щем тоя!Ще ни открадне православните бактерии от киселото мляко.
18
11
 
11
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
И какво ще прави представителя на Антихриста на земята в малка България?
17
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Православните фундаменталисти ще се побъркат!