Българинът готов да плаща за здраве, но иска и да получава

Всеки втори смята, че контролът в системата може да се затегне
22
Българинът готов да плаща за здраве, но иска и да получава
Снимка: Булфото, архив

Всеки втори българин смята, че контролът в системата може да бъде подобрен, ако се възприеме задължителното здравно застраховане. Това обяви здравният министър Кирил Ананиев, който представи пред ресорната парламентарна комисия своите предложения за реформи в системата.

Още по темата

Неговият модел предвижда здравната каса да заплаща лечение до 700 лева, а разходите над тази сума да се покриват от здравни застраховки, които ще бъдат задължителни.

По предварителни сметки техният размер трябва да бъде 2 процента върху дохода или фиксирана сума от 12 лева на месечна база.

Пред депутатите Ананиев представи анкета, според която 70% от българите смятат, че системата, която в момента функционира е социално несправедлива и не създава равен достъп до здравеопазването.

82% казват, че заради лошия контрол тази система не работи добре.

"Третото нещо, което отбелязаха българските граждани, които бяха анкетирани, е, че са готови да дадат допълнително средства, но искат да знаят какво ще получат", коментира здравният министър.

Ананиев обясни, че това не се прави за да се вкарат пари в системата, а за да се създадат условия тези пари да подобрят качеството на българското здравеопазване и да дадат достойно възнаграждение на хората, които се грижат за нашите пациенти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари