Квотите за хора с увреждания – остават! Чут ли е бизнесът?

Министър Петков обяви, че има и хипотези за освобождаване
11 окт 2018 08:30,
18
Квотите за хора с увреждания – остават! Чут ли е бизнесът?
Снимка: Reuters

Социалният министър Бисер Петков обяви, че в проекта на Закона за хората с увреждания, който ще се разглежда днес на Национален съвет за интеграция на хората с увреждания, е предвидено да има две национални програми - едната за подкрепа на работодателите, която да насочва ресурс към бизнеса за адаптиране на места за хора с увреждания, а другата за достъпна среда и мобилност, която ще насочва ресурс за достъпна среда най-вече на жилищни сгради, защото там има изоставане.

Още по темата

Двете национални програми ще заменят двата фонда, които бяха предвидени в предишния вариант на законопроекта.

"Квотите за хора с увреждания остават в проекта, но са предвидени доста хипотези, при които работодателите, които не спазват това задължение, могат да бъдат освободени от компенсационна вноска", посочи министърът.

По думите му такава хипотеза са например производства и дейности, които обективно не предполагат ангажиране на хора с увреждания, другата е - невъзможност за назначаване на човек с увреждане, защото Бюрата по труда или частни трудови посредници , не са осигурили такъв човек.

Предвидено е изпълнението на задължението за квоти да може да бъде осъществено чрез алтернативни мерки - чрез закупуване от страна на предприятието на специализирани стоки и услуги, произведени от хората с уврежданията.

"Продължава дебатът и с работодателите, техните мнения отново ще бъдат взети предвид на заседанието на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания и на заседанието на НСТС другата седмица", обеща Бисер Петков.

Припомняме ви, че в първоначалния проект бе записано, че фирмите с до 20 работници са задължени да наемат поне 1 човек с увреждания, а тези с от 50 до 100 - поне двама. Ако компаниите са със 100 или над 100 заети лица, 2% от средносписъчния състав трябва да е от хора с увреждания. При неизпълнена квота бе заложена глоба – 30% от минималната заплата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
Бъдещ бивш инвалид преди 5 години
С последните промени в Наредбата инвалидите ще намалеят поне 90 на 100. Оценката вече се прави само върху основното заболяване и когато дойде време за преосвидетелстване, инвалидите мигом ще стават здрави, сякаш Исус ги е изцелил. Същевременно, тези, получили ниска степен на инвалидност няма да получават обезщетения, поради което ще предпочетат въобще да не се явяват пред комисия следващия път и да се водят за здрави. Ще стане много трудно да се изпълняват такива квоти, поради липса на инвалид
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Божеееее, в нашето предприятия имаше една юристка, тъ-па, некадърна, бавноподвижна, със слаба организация, но я държаха с години защото недовиждаше с едното око и не можеха да я махнат. Сума ти дела загубихме заради нея. Добре че имаше и други юристи. ЕДвам се отървахме. Сега ще трябва още двама такива да има в предприятие от 100 човека.
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"По мое мнение трябват да се наемат и роми също ..иначе генериране гета и престъпност"Ти наистина ли вярваш че ромите от гетото ще ги изкъпят и ще ги сложат служители в някоя банка или софтуерна компания, или в министерството някъде? Ще им превеждат всеки месец заплата, а те няма да ходят по офисите да работят, защото са неграмотни.
15
0
 
6
 
! Отговори
БГработодател преди 5 години
Няма проблем. И без това от маалата почти всички са инвалиди. Ще наема 1 швед фиктивно и фиктивно уж ще му плащам минималната заплата.
14
0
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Колега #12, явно не познавате инвалидите. Уточнение - диабетик съм.
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Припомняме ви, че в първоначалния проект бе записано, че фирмите с до 20 работници са задължени да наемат поне 1 човек с увреждания"Ето защо в България има толкова много фалшиви инвалиди. Че то всяка фирма е задължена да ги назначава.
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И като наеме инвалид с 3 байпаса, исхимична болест, високо кръвно, диабет и още 2-3 придружаващи заболявания и този служител започне да излиза през седмица за по седмица в болничен кой ще му върши работата?
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ххТеб никой не те кара да наемаш инвалиди. Трети работник инвалид значи 1/3 от персонала ти да са инвалиди. Няма такъв закон.
10
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 9Твоето мислене е много показателно за нагласите на бизнеса- предварителна омраза, неприемане, отхвърляне на инвалидите.После- те не идвали, не работели и основна мисъл- как да ги изритаме?
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредните глупости, с подобни непазарни инструменти и откровенни принуди, ни чака единствено затъване. Ще се назначават едни "инвалиди" да се запълват квоти, те дори и на работа няма да ходят, а най-вероятно просто бизнеса ще предпочете да плаща глоба от 30% от мин. заплата. Инвалидите трябва да излязат на пазара на труда като всички останали хора, без привилегии, защити и т.н., това е единствения начин за интегрирането им. Сега никой не ги наема, защото после не може да ги освободи.
8
0
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Търся човек с увреден слух за цигулар и човек с увредено зрение за международен шофьор! Спешно!Ваш: Щедрият работодател.
7
1
 
14
 
! Отговори
хх преди 5 години
Добре де, аз съм пенсионер,но имам малка фирмичка с двама души персонал.Нямам работа за трети,работата е за млади хора,бързи и пъргави, пък и трябва да се пътува почти ежедневно.Освен това трябва задължително да са електро инженери.Пак ще измислят някакъв т.ъп закон, да прехвърлят отговорностите на държавата върху лошите частници.
6
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 5Виж как обръщаш нещата на 180 градуса. Но има резон в думите ти и те показват некадърността на бизнеса да извършва подбор на кадри. Бюрото по труда също е кота нула при насочване на кадри към работните места. Способни са да назначават неподходящи хора на работа. А за всяко свободно място могат да намерят подходящ инвалид, който да се справя с работата. Но няма да го направят, защото не умеят да подбират кадрите си и нямат правилния подход към хората.
5
1
 
16
 
! Отговори
До 1 преди 5 години
Насила хубост ни става.В производство сакат, в канцелария ..с мултиплекса склероза,.това го няма никъде. Държавата трябва да стимулира бизнеса за да наема хора с увреждания, а не да наказва ...но ченгетата не могат да мислят.
4
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Твърдо ЗА ,да бъдат накаран бизнеса да наема хора с увреждания По мое мнение трябват да се наемат и роми също ..иначе генериране гета и престъпност
3
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен2Как да са като останалите граждани, след като ги третирате различно и не ги приемате "като останалите граждани"?И сега дават възможност на работодателите да се измъкнат от назначаване на инвалиди с оправданието, че видиш ли ти, Бюрото по труда не им осигурило инвалиди по квотите.
2
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 1Нали искаха да са като останалите граждани.
1
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чут ли бил бизнесът?А чути ли са инвалидите?Отнехте им защитата при уволнение.Ще оставите работодателя да се гаври с тях, както си иска.