Бедни и богати българчета! 113 лева за 2 700 сирачета, ще ги вземат ли?

Пенсиите за деца с един родител скараха власт и опозиция
18
Бедни и богати българчета! 113 лева за 2 700 сирачета, ще ги вземат ли?
Снимка: Dnes.bg

Дали да отпадне или не подоходният критерий за получаването на помощ от дете, останало без един родител, скара управляващи и опозиции.

От левицата настояха помощта да е за всички сираци с един родител, а предложението на ГЕРБ е тя да се дава само ако доходът на член от домакинството е до 450 лева.

Още по темата

Мотивът на управляващите са парите, а това на социалистите е, че не може да се делят децата на имащи и нямащи.

В крайна сметка тези поправки от Закона за семейните помощи останаха без гласуване засега, докато финансовото министерство и премиерът Бойко Борисов не си кажат мнението.

Край на спора сложи шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов, който поиска гласуването на този текст да бъде отложено с един час.

Става въпрос за 2 700 деца, които да могат да получат около 113 лв. от началото на следващата година.

Георги Гьоков от БСП напомни на управляващите, че си правят сметките за бюджета, но не и разчети колко струва издръжката на едно дете.

Според съпартиеца му Валери Жаблянов в крайна сметка става въпрос за човешка драма, а не само за пари.

Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ му отговори, че психологическите проблеми на децата не се решават с пари, а закони не трябвало да се променят за изключения.

До измененията в закона се стигна след гневното писмо на Златина Хаджипанайотова, самотна майка на три деца, чийто съпруг почина от рак и която се оказа, че не може да получава помощи от държавата за децата си. Инициативата й пое омбедсманът Мая Манолова.

Те изпратиха писма на всички 240 народни представители с предложение за промяна в Закона за семейните помощи за деца, да отпадне подоходният критерий за получаване на персонална пенсия в случаите, в които едно дете не може да получава наследствена пенсия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
4
 
! Отговори
един преди 5 години
След като си искат парите, защо не разследват всички, имащи ТЕЛК - повече от половината са придобити "с връзки". Защо продължават да отнемат и малкото, останало на децата? Какво е доход 450 лева? Защо не ограничат социалните помощи за малцинствата, които непрекъснато отказват да работят?! По принцип съм против социалната политика, но това е голяма грешка на правителството - става дума за деца, които са смисълът на живота.
16
2
 
2
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 5 години
Мотивът на Опозицията е ясен, след като не е на власт и не носи пряка отговорност за финансовата политика на страната, какво е еня за бюджета, може да обещава всичко, както само тя си знае, давайки пълна воля на популизма си ... !!!
15
2
 
2
 
! Отговори
браво гербери преди 5 години
Не се притеснявайте мъката на майките е голяма нека Бате да не забравя ,че НАЧАЛНИКА много внимателно гледа то е ясно че с Менда не може да се спори по-никакъв повод дори половин приказка не бих и казал--на тази нейна демагогия и аргументи....
14
2
 
4
 
! Отговори
ния преди 5 години
Добре, полусираците с едни родител ще получат социални пенсиил А какво да кажем за децата на разведени родители, при които майката получава издръжка от 40лв? Тя като разведена не получава и вдовишка пенсия! Според мен това е несправедливост!
13
0
 
5
 
! Отговори
Коце кмета преди 5 години
Тоест така ще го нагласят, че помощи да взимат само тъмните индобългари, и да гласуват за Тиква и суджуци, пък за работещите българи пари пак няма.
12
1
 
5
 
! Отговори
До 4 преди 5 години
Кои пък са тези които говорят за въпросния минимален задължителен доход, който всъщност е безусловен базов доход? Комунисти, хипи-***, либерални женички, като цяло простовати инфантили, вярващи в утопии.
11
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колкото повече социални помощи, толкова мързел, простотия и ***. Децата са отговорност на родителите си, не на обществото! Ако родителя не може да се грижи за децата, да му се отнема родителски права и да се дадат за осиновяване. Аман вече от професионални просяци, вечни жертви с две дълбоко завряни в дупето ръце.
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига да не е насочено към *** - съм съгласен да се дава.
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 8 и 7Тива със "стажа" е ужасно. Аз съм на 27 и работя, като професионалист от едва 4 години, с общо 2 години стаж, на различни работи, преди да завърша (барман, сервитьор и продавач). Тоест, ако сега, да пази Господ, ми се случи нещо, не рожденото ми дете, ще бъде третира по-различен начин, защото баща. Му имал наглостта да умре преди да стане на 35... Бегайте от тука бе... На ръба съм да с еизнеса, въпреки "богаташката" си заплата от 2600 лева....
8
2
 
8
 
! Отговори
До 8 Анонимен преди 5 години
Ако починалият родител е на 25 години откъде ще има 12 години стаж ?! Само *** ви служат за оправдание.
7
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Трябва 12 години стаж да има починалия родител/съпруг и тогава се полага пенсия"Е да. Те *** има само по няколко месеца стаж като навършат 40.
6
1
 
6
 
! Отговори
До 2 Анонимен преди 5 години
Именно, че не получават вдовишки пенсии се налага да вземат сирашки пенсии. Трябва 12 години стаж да има починалия родител/съпруг и тогава се полага пенсия и там е проблема.
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако те не ги вземат, то ГРОП ще ги краднат. Те знаят как. В природата нищо не се губи - все ще са намерят добри хора от "наште" да ги вземат. В краен случай от "Селемята" и "Токай Ихто" ще ги усвоят.
4
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Божичко...Хората вече говорят за минимален задължителен доход, ние се джанкаме за няма и 60 евро.
3
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези около 360000 лева са много пари за държавата но виж за 1 километър магистрала 24 милиона са нищо за държавата
2
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единия родител така или иначе получава вдовишка пенсия, независимо от дохода си. Така че тези деца не са забравени. Лошо е за децата останали пълни сираци без родители.
1
1
 
6
 
! Отговори
gio преди 5 години
избори идат и битката за "електората" започна