Дядо Коледа дойде – пенсии ще има за всички... сираци

Досега право на подкрепа имаха само тези с доход до 75 лева
12 окт 2018 11:23, Василия Пейчева
26
Дядо Коледа дойде – пенсии ще има за всички... сираци
Снимка: Dnes.bg

Омбудсманът Мая Манолова извоюва още една победа, след като отпадна подоходния критерий за отпускане на социална помощ за всички сираци и полусираци.

Така всички деца без един или двама родители ще получават помощта, чийто размер ще бъде определен в бюджета за следващата година.

Първоначално управляващите искаха подоходния критерий да остане за децата с един родител, но след разговори с финансовия министър и премиера Борисов и отлагане на гласуването, те решиха той да отпадне за всички.

Още по темата

В крайна сметка предложението на БСП за отпадане на подоходния критерий отпадна, след като управялващите застанаха зад него.

"След една година кампания, която започна с писмото на Златина Хаджипанайотова до Дядо Коледа, след писане на законопроекти и срещи с парламентарните групи, имаме добра новина. Имаме победа - абсолютно всички деца сираци ще получат подкрепа от държавата без подоходен критерий. И обидата, че веднъж са наказани от съдбата, а после ги наказва и собствената им държава, ще отпадне", каза Манолова.

По думите й става въпрос само за около 6000 деца и подкрепата за тях не би затруднила по никакъв начин държавата.

Досега право на социална подкрепа имаха само тези, които имат доход до 75 лева. Това е и причината Златина Хаджипанайотова да напише в края на миналата година писмо до Дядо Коледа, с което даде гласност на проблема.

"Макар и по-късно, Дядо Коледа дойде за следващата Коледа, но все пак дойде", заключи Манолова.


26
Още от Политика
Бедни и богати българчета! 113 лева за 2 700 сирачета, ще ги вземат ли?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
И говоря за истинските сирачета/да защото има и такива/, не за въпросните "самотни майки". Защо те така да са наказани заради измамниците?
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До 75 лева на член от семейството е било досега??? Тоест почти никое детенце сираче от въпросните 6000 дечица не е взело и стотинка от държавата. Браво, а България била "социална държава" според изцепките на някои политици. А някои от коментиралите по-долу не разбирам с какъв ум говорят за "стимулиране на мързела". Хора, става въпрос за сирачета, вие въобще наясно ли сте какво означава това?
23
0
 
3
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 4 дни
Не искам да смесвам нещата за Децата .Но съм гневен да ме извините за това .
Преди малко видях в Новините че още има Министерство за Европредцедателство и още взима Огромни Заплати , това както и да е . Но направо ме уби решението на Борисов да внесе Ходжи и Мюфтии от Саудитска Арабия и ИДИЛ , и да им се плаща от ДАНЪЦИТЕ на Българите Християни .
По такива Причини няма Пенсии , Детски Добавки за всички Деца и Деца с Увреждания - те дават парите на Чужди Държави .
22
2
 
5
 
! Отговори
sg преди 4 дни
Колко съм я псувал Манолова, а тя свърши повече за обикновения човек от всички партии и институции заедно!
21
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Айде ромеите пак се уредиха....Там всичките са сирачета,щото бракосъчетани по граждански ромеи нема!
20
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
А за всички пенсионери?Или тях кучета ги яли.
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Има разлика: ако 9-те чиновника са на социални помощи ще смучат 10 пъти по-малко, отколкото ако са на работа и вземат реални заплати равни на тези на истински работещия и кадърен чиновник. Ти май си от тези 9-имата, затова скачаш толкова срещу модерния капитализъм. Защото сегашното положение те устройва. Хората са го проумели - човек роден с две леви ръце и с два леви крака не може да бъде на пазара на труда. То сигурно оттам идва левичарството и уравнивиловката.
18
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Единствения начин за постигане на високи доходи, е работещ пазар на труда в конкуртна среда, тоест възможно най-голяма сегментация, кандидати за работа придобили възможно най-много знания и умения и разбира се много конкуриращи се работодатели - това са белезите на една динамична и растяща икономика, мързела няма място в едно развиващо се или развито общество.
17
1
 
6
 
! Отговори
До 16 преди 4 дни
Не бе кажи ми честно, наистина ли си толкова прост и се правиш на такъв? В едно общество, за да върви то напред, да се развива и т.н., трябва всички негови членове да се мобилизират и допринасят за което, а онези които не желаят да се наказават. Дали ще има назначени 10 чиновника и от тях реално ще работи един, или ще има 1 чиновник, а 9 ще смучат соц помощи - разлика няма! Ето за това са вредни соц. помощите, соц назначенията, защото те учат на мързел, посредственост, те деградират обществото.
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Ами вземи ги на работа и работи вместо тях, а те да се мотаят, защото са некадърни и накрая - уравнивиловка! Колкото вземеш ти, толкова и те. И така ще добутат до пенсия. Вместо да получават социални помощи равняващи се на 10% от дохода ти, а ти като можеш да вземаш висока заплата. Пример: чиновниците са по 10 на стол, но все пак има един който върши работата и изкарва незаслужените заплати на останалите.
15
1
 
1
 
! Отговори
До 12 преди 4 дни
Много си неграмотен по темата, а мисленето ти е като не дете от началните класове. В развитите икономики, пазара на труда е сегментиран, там се търсят специалисти със знания и умения, а не неудачници с два крака, две ръце и вакуум между ушите, те работят на установената там минимална заплата. Да не говорим, че там има недостиг на работна ръка, поради демографската криза и са принудени да внасят такава - да се твърди че държат хора изкуствено без работи, е тотална лъжа.
14
4
 
3
 
! Отговори
дядо Пенс преди 4 дни
А за дедо Пенс с 207 /двеста и седемте/ лева пенция ,че отпусне ли Бойчето за кило луканка...
13
1
 
3
 
! Отговори
До 10 преди 4 дни
Значи когато стимулираме мързала, ставаме по-богати? Дай тогава в България да работи един, а 1000 други да чакат на помощи, така онзи единия ще взима по 450 000 евра месечно, а ние мързелите по 50 000 евро месечно - аз съм навит, въпроса е колко трябва да си прост за да вярваш в такава простотия?
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Те трябва да са извън пазара на труда, за да могат останалите да вземат високи заплати. Когато пазара се наводни с работна ръка цената на труда пада драстично. И се подбиват заплатите. Ти разсъждаваш по соц. образец: куцо и сакато на работа. Ами то пак беше един работи, 10 гледат, но вземат заплати. Важното беше да се пишем, че всички работим и заплатата върви.
11
1
 
1
 
! Отговори
До 10 преди 4 дни
Пълни глупости, нищо общо с реалността. Държа ли ги извън пазара на труда? За това ли ги карат да ходят на курсове за квалификация и ако откажат предложения за работа от бюрата им по труда, спират парите?
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
В нормалните държави там където бягате, се дават всякакви помощи, за да ги държат извън пазара на труда и само те да вземат големите заплати. Колкото повече работна ръка, толкова по-ниски заплати и по-голямо текучество. На запад за да вземаш 4500 евро заплата трябва 10 човека да са извън пазара на труда и да вземат по 500 евро социални помощи. Защото, за да върви икономиката са нужни потребители, а не хора изключени от потребителския пазар. Капитализмът е производство и потребление...
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До 75 лева на член от семейството е било досега.
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
В тази пробита червена медия, насърчаването на мързела, простотията, търговията с деца и т.н., се счита за победа, а оново недоразумение Манолова за герой на социализъма. Останали още някой на който не даваме соц. помощи? Нищо чудно и дядо Коледа да си поиска, какво пък, колко ще ни струва това, още някой милион, голяма работа. Само да не се окаже, след няколко години, че няма кой да плаща вече данъци и тарикатите професионални клиенти на соц помощи, да се самоизядат!?
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен 1

как никой? марципаните къде ги слагаш?
6
1
 
3
 
! Отговори
Жоро преди 4 дни
какъв е тоя доход 75 лева?