Борисов и Ананиев в битка за живот – улесняват донорството!

Премиерът се срещна със семейството на починалия Адриан
22
Борисов и Ананиев в битка за живот – улесняват донорството!
Починалият Адриан. Кадър: Нова тв

Спешни законови промени трябва да улеснят донорството у нас. Това стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов със семейството на починалия Адриан, който е чакал трансплантация на бял дроб две години.

Здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че е разпоредил проверка на случая и увери, че ако има несвършена работа, виновните ще понесат отговорността си.

Още по темата

За седмица у нас починаха трима души, които не успяха да дочакат животоспасяващата интервенция.

"Трябва ни помощ от хората, защото те са тези, които могат да дарят живот след приключването на живота. Важно е да не погребваме шансовете за другите, а това са органите", каза братът на Адриан – Алберт. По думите му донорството трябва да бъде популяризирано и улеснено.

Здравният министър уточни, че за да може страната ни да стане редовен член на Евротрансплант, годишно трябва да има 70 донори, а в България те са под 10.

В този случай бихме ползвали европейски клиники, които да извършват транплантациите, докато изградим капацитет у нас.

Ананиев каза, че се свързал със свои колеги от европейски страни, които му обещали методическа помощ. Но без донори няма как да успеем, посочи той.

Министърът е разпоредил да бъде направен регистър на всички нуждаещи се от белодробна трансплантация, за да бъде наблюдавано състоянието им.

Шефът на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова уточни, че законовите промени за донорството ще бъдат подготвени възможно най-бързо и внесени в НС от депутати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.