Борисов: Прогонването на руски дипломати не е на дневен ред!

Работим прецизно с евроатлантическите си партньори
17 окт 2018 22:21, Петя Славова
77
Борисов: Прогонването на руски дипломати не е на дневен ред!
Снимка: архив, Булфото

Премиерът Бойко Борисов заяви, попитан дали България ще прогони руски дипломати заради случая "Скрипал", че "към този момент това не стои на дневен ред, но много внимателно, с пълния обем енергия на службите, работим по всеки сигнал по всички тези въпроси".

Това, че работим активно и прецизно с нашите евроатлантически партньори и служби, и когато има подобни деяния, извършени с разобличавания и кибератаки, и подобни действия, много внимателно ги наблюдаваме.

Няколко пъти преди европредседателството кибератаките срещу Министерския съвет и основни министерства бяха ужасни. Един петък, за да не заразят цялата система, ги накарах да изключат машините от контактите, за да предотвратим такъв набег, разказа премиерът.

При нас никога не е стояла разлика да избираме между едни и други. Евроатлантическата ни ориентация и работата и координацията с евроатлантическите служби е била 100 процента. Това, че сме бдителни и работим активно, е факт, като същевременно се опитваме да направим доста по-прагматични отношенията ни в сферата на бизнеса между България и Русия - газовия хъб, туризма, стокооборотите, които се вдигнаха.

Днес се отчита ръст като цяло на инвестициите в България с 10 процента. Цветан Цветанов винаги е бил по-краен в тези искания, но накрая решенията ще вземаме ние. Към този момент това не стои на дневен ред, но много внимателно, с пълния обем енергия на службите, работим по всеки сигнал по всички тези въпроси. Никога не съм упреквал някого, докато нямам доказателства. Факт е, че има влизане в България на различни хора, наблюдавани от евроатлантическите служби и работим в пълна координация с евроатлантическите служби, посочи Борисов.

Той изрази надежда да бъде избегната възможността Великобритания да напусне ЕС без споразумение. Важно е да намерим възможно най-добрия изход за всички. Англичаните си тръгнаха, не ние, това е техният избор. Не бива да се подвеждаме по емоциите, защото след това ще страдат хиляди хора, а и със сигурност ще се отрази на финансите, икономиката, на всичко в Европа.

Емоционален човек съм, но когато взимам важни решения, съм много хладнокръвен. Особено по линия на сигурността. Английските служби са от най-добрите в света. Особено в тази сфера, по линия на службите, ще настоявам по никакъв начин да не се промени координацията в работата между европейските и английските служби, поясни премиерът.

Попитан каква може да бъде подготовката за раздяла без сделка с Лондон, той заяви, че това е лошият вариант, като финансово-икономическата криза. Каквото и да се готвиш, няма как да се подготвиш за подобно нещо. Видяхме в САЩ се подготвиха за урагана Майкъл - стотици изчезнали, коментира премиерът.

Борисов съобщи, че на днешната среща на лидерите от Европейската народна партия е получил извинения за реакцията на убийството на Виктория Маринова. Запознах всички колеги, едно голямо извинявай от всички, подред, за това, че се поддадоха на базата на фалшиви новини - подобна реакция, да се очерни една държава. Не сме били нито в хипотезата на Малта, нито на Словакия, допълни премиерът.

Заради изборите (през май догодина) много от политическите партии в Европейския парламент се опитаха да ползват един брутален, гаден, криминален случай, който за съжаление се случи на българска гражданка, да използват политически за атака на една от най-силните си партии в ЕНП, коментира той. Борисов съобщи, че едва на заседанието на Европейската народна партия следващия месец в Хелзинки ще бъде ясно кой от кандидатите за следващ председател на Европейската комисия подкрепя ГЕРБ.

По неговите думи на днешното заседание на ЕНП е било обсъдено положението с партията Фидес на унгарския премиер Виктор Орбан. Казах, че за университетите и неправителствените организации, за някои негови изказвания, винаги съм му казвал в очите, че съм против.

Никога не бих го направил и не го правим в България, но за миграцията той беше единственият, когато обяснявах как трябва да го направим и за радост сега всички отчитат, че моделът за справяне с миграционна криза на външна граница на ЕС е България, отбеляза премиерът, цитиран от БТА.

По повод кавгите в част от управляващата коалиция у нас той посочи, че има коалиционно споразумение, където ясно пише какво трябва да се прави четири години. В коалицията "Обединени патриоти" си имат свои правила, за които нито се интересувам, нито съм информиран, нито ми е работа. Преди 2-3 дена г-н Сидеров беше при мен с Бареков в Министерския съвет, днес след заседанието половин час говорихме с вицепремиерите Симеонов и Каракачанов по темите, по които има какво да правим заедно. Ежедневни станаха техните спорове, не намирам дори за интересно да ги коментирам, добави министър-председателят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един петък, за да не заразят цялата система, ги накарах да изключат машините от контактите, за да предотвратим такъв набег, разказа премиерът.Е те тва е информатика - учиш 5 години как и кога да дърпаш от контактите. Не 80% ами 180% знаем за какво става въпрос! Информатиците в България газ да пикаят пред великото знание на премиера (ирония!). Подсказвам за ония дето не стигат до 80-те %.
23
2
 
10
 
! Отговори
.... преди 5 години
По редно щеше да е, новината да е със заглавие: Бойко Борисов проведе телефонен разговор с президента на Русия Владимир Путин и изрази съболезнования по отношение на трагедията настъпила на 17.10.2018 в гр. Керч.
22
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Износът ни за Русия през 2017г е за 1.4 милиарда лева което е едва 2.7% от общия ни износ който е за 52 миларда.
21
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За мижитурковия ни министър председател този проблем нито е седял нито седи нито ще седи някога на дневен ред. На дневен ред на Мижитурко е постоянното плонжиране в краката на човека с име на женски полов орган произлезнал от кохортата на КГБ и школувал в руската мафия стигнал днес до чин капо ди тути капи.
20
32
 
8
 
! Отговори
Еднозъб ром преди 5 години
Едните "реват" за Русия, другите за САЩ, а позицията на Борисов е най- най - адекватната. Негови са думите ВИНАГИ с ЕС, НИКОГА против Русия!! Това е, най-големият и дълновиден политик на България!Голям поклон пред вас и труда ви господин Борисов
19
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тиква , пожарникар , бодигард , комунист със 1 IQ управляжва държавата , квоооооооооо?
18
4
 
19
 
! Отговори
Шменти капели преди 5 години
До 8===о На дневен ред е да си ходи, преди да го съдят.
17
3
 
3
 
! Отговори
Аз преди 5 години
*** си Саше, извинявам се, Бойко! Наглите хамериканци в Америка! Може в Аляска, може в Патагония, не може в Европа! Май* на* та и на килъри, на обонго и изтръпнали я Дончо!
16
29
 
14
 
! Отговори
Що дипломати само преди 5 години
Всички руснаци трябва да изгоним от родината ни!Да живее България!
15
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Все повече и повече заприличва на бай Тошо.
14
7
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойче, правилно мислиш! Изгониш ли е един руски дипломат - падате на секундата и край с гепенето!
13
7
 
36
 
! Отговори
БУШОН преди 5 години
ХВАНА ГО ШУБЕТО!!
12
4
 
23
 
! Отговори
До Осман преди 5 години
Разсмя ме от сърце!
11
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ясно е че чукундурина си няма представа от политика просто не е дорасъл за кръглата маса на която има само определен брой места
10
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работим прецизно с евроатлантическите си партньориТова изречение говори друго за намеренията ви г-н Тиква.
9
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ясно е че чукундурина си няма представа от политика просто не е дорасъл за кръглата маса на която има само определен кръг места
8
14
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Газовия хъб, туризма, стокооборотите, които се вдигнаха",колко българи живеят под прага на бедноста в България?След всичи руски проект,българите плащат,както платиха 3 млд,за "Беленне".Къде вижда печалба Борисов и за кого?
7
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обявявали сме война на САЩ и Великобритания, сега що да не ги изгоним тия? С нас е Великият Европейски съюз и Меркел. Те са непобедими.
6
2
 
31
 
! Отговори
Осман преди 5 години
Boyko Antivirus Free. Дърпаш щепсела от контакта и си защитен от хакери. При Premium версията хвърляш "машината" през терасата и си 100% защитен от хакери.
5
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 1 той и Бареков правят духова музика с международен ансамбъл Крадливи тоталитаристки неолиберали в състав Путин Меркел Ердоган Тръмп Болсонаро със специалното участие на Соро.с Ким Чен Ун и Салвини.Много са популярни Тейк Дат и Джъстин Бийбър ряпа да ядат не могат да ги стигнат никога.Изобщо на тоталитаристи от съседни държави дипломати не се въобще барат.