Борисов: Прогонването на руски дипломати не е на дневен ред!

Работим прецизно с евроатлантическите си партньори
17 окт 2018 22:21, Петя Славова
77
Борисов: Прогонването на руски дипломати не е на дневен ред!
Снимка: архив, Булфото

Премиерът Бойко Борисов заяви, попитан дали България ще прогони руски дипломати заради случая "Скрипал", че "към този момент това не стои на дневен ред, но много внимателно, с пълния обем енергия на службите, работим по всеки сигнал по всички тези въпроси".

Това, че работим активно и прецизно с нашите евроатлантически партньори и служби, и когато има подобни деяния, извършени с разобличавания и кибератаки, и подобни действия, много внимателно ги наблюдаваме.

Няколко пъти преди европредседателството кибератаките срещу Министерския съвет и основни министерства бяха ужасни. Един петък, за да не заразят цялата система, ги накарах да изключат машините от контактите, за да предотвратим такъв набег, разказа премиерът.

При нас никога не е стояла разлика да избираме между едни и други. Евроатлантическата ни ориентация и работата и координацията с евроатлантическите служби е била 100 процента. Това, че сме бдителни и работим активно, е факт, като същевременно се опитваме да направим доста по-прагматични отношенията ни в сферата на бизнеса между България и Русия - газовия хъб, туризма, стокооборотите, които се вдигнаха.

Днес се отчита ръст като цяло на инвестициите в България с 10 процента. Цветан Цветанов винаги е бил по-краен в тези искания, но накрая решенията ще вземаме ние. Към този момент това не стои на дневен ред, но много внимателно, с пълния обем енергия на службите, работим по всеки сигнал по всички тези въпроси. Никога не съм упреквал някого, докато нямам доказателства. Факт е, че има влизане в България на различни хора, наблюдавани от евроатлантическите служби и работим в пълна координация с евроатлантическите служби, посочи Борисов.

Той изрази надежда да бъде избегната възможността Великобритания да напусне ЕС без споразумение. Важно е да намерим възможно най-добрия изход за всички. Англичаните си тръгнаха, не ние, това е техният избор. Не бива да се подвеждаме по емоциите, защото след това ще страдат хиляди хора, а и със сигурност ще се отрази на финансите, икономиката, на всичко в Европа.

Емоционален човек съм, но когато взимам важни решения, съм много хладнокръвен. Особено по линия на сигурността. Английските служби са от най-добрите в света. Особено в тази сфера, по линия на службите, ще настоявам по никакъв начин да не се промени координацията в работата между европейските и английските служби, поясни премиерът.

Попитан каква може да бъде подготовката за раздяла без сделка с Лондон, той заяви, че това е лошият вариант, като финансово-икономическата криза. Каквото и да се готвиш, няма как да се подготвиш за подобно нещо. Видяхме в САЩ се подготвиха за урагана Майкъл - стотици изчезнали, коментира премиерът.

Борисов съобщи, че на днешната среща на лидерите от Европейската народна партия е получил извинения за реакцията на убийството на Виктория Маринова. Запознах всички колеги, едно голямо извинявай от всички, подред, за това, че се поддадоха на базата на фалшиви новини - подобна реакция, да се очерни една държава. Не сме били нито в хипотезата на Малта, нито на Словакия, допълни премиерът.

Заради изборите (през май догодина) много от политическите партии в Европейския парламент се опитаха да ползват един брутален, гаден, криминален случай, който за съжаление се случи на българска гражданка, да използват политически за атака на една от най-силните си партии в ЕНП, коментира той. Борисов съобщи, че едва на заседанието на Европейската народна партия следващия месец в Хелзинки ще бъде ясно кой от кандидатите за следващ председател на Европейската комисия подкрепя ГЕРБ.

По неговите думи на днешното заседание на ЕНП е било обсъдено положението с партията Фидес на унгарския премиер Виктор Орбан. Казах, че за университетите и неправителствените организации, за някои негови изказвания, винаги съм му казвал в очите, че съм против.

Никога не бих го направил и не го правим в България, но за миграцията той беше единственият, когато обяснявах как трябва да го направим и за радост сега всички отчитат, че моделът за справяне с миграционна криза на външна граница на ЕС е България, отбеляза премиерът, цитиран от БТА.

По повод кавгите в част от управляващата коалиция у нас той посочи, че има коалиционно споразумение, където ясно пише какво трябва да се прави четири години. В коалицията "Обединени патриоти" си имат свои правила, за които нито се интересувам, нито съм информиран, нито ми е работа. Преди 2-3 дена г-н Сидеров беше при мен с Бареков в Министерския съвет, днес след заседанието половин час говорихме с вицепремиерите Симеонов и Каракачанов по темите, по които има какво да правим заедно. Ежедневни станаха техните спорове, не намирам дори за интересно да ги коментирам, добави министър-председателят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
1
 
! Отговори
България ЕС НАТО преди 5 години
докога ще се снишаваме хайде малко по мъжки
63
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руска лимонка е и Борисов,но малко по-въздържан в навеждането към Кремъл не като Корна и Болен ептен ачък както се казва на ...английски.
62
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-малко руски дипломати - по-малко терористи.За руския гражданин Иво Христов - присъда за национално предателство ( въже би му прилягало).
61
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тресе ни Евроидиотщината. Не разбраха, че в европа 80% от населението са малумни *** оти, включително всички в Евро парламента, който са марионетки на корпорациите.
60
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ами тогава да дойде на дневен ред прогонването на борисов и другите руски марионетки!
59
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дедо Иван ще дойде пак със сигурност
58
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво, Борисов, няма нужда от несъяествуващи простотии.
57
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България имаше 1 млн. души членове на БКП, най-много в % съотношение от всички соц държави. Като сложим вътре и агентите на ДС и се получава една доста внушителна цифра. И до днес навсякъде е пълно с техни хора, медии, прокуратура, политици, дипломати, МВР, МВнР, "бизнес", "творци", "журналисти".То верно ако цялата 5-та колона си тръгне, България ще остане на половина. Но поне ще тръгнем напред.Сега 5-тата колона си седи, а другите се изселват от България.Хората бягат от страната заради БКП
56
1
 
7
 
! Отговори
Питанка преди 5 години
То е агент до агента...в Правителството, Президентството, Прокуратурата, "Бизнеса" , "Синдикатите"....кой да отстрани ?!
55
6
 
3
 
! Отговори
BULGARIAN LIVE преди 5 години
НА БОЙКО МУ Е МНООГО ТРУДНО С РУСКИТЕ АГЕНТИ,ЗАЩОТО ОСВЕН ТЯХ, ТОЙ САМИЯ С ЦЕЛИЯ ПАРЛАМЕНТ БЕЗ СИМЕОНОВ ТРЯБВА ДА НАПУСНАТ БЪЛГАРИЯ И ОЩЕ 3 ХИЛЯДИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ С РУСКО-СЪВЕТСКО ВЛИЯНИЕ.
54
6
 
12
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 5 години
А защо време им е ... Чистката трябва да почне от "Позитано 20", където е офиса на ген.Решетников, после да се разбие цялата пета колона, и арматурните и отпадъци да се изхвърлят на сметта ... има и доста ***, които трябва да бъдат натирени към истинската им Родина, която определено не е България ... !!!
53
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НСО е лична гвардия от пъдари на Борисов и Доган Седем пълни години ви казвам, че НСО е превърната умишлено в социална, а не специална служба. Тази служба е всъщност агенция за особени ВИП услуги на магистрати, политици и държавници. Това е личната гвардия от напълно изкуствено военизирани полуграмотни пъдари на Борисов и Доган.
52
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нациналната сисгурност зависи от опазването на държавната тайна, а разведките са удар по националната сигурност. Иначе казано за ББ националната сигурност не е на дневен ред
51
6
 
0
 
! Отговори
Емигрант преди 5 години
А ти с номер 49 си един мноого смел мишок,дето дава акъли на котараците??!!Като си толкова смел,защо не си напишеш името,адреса и ЕГНто и написаното да го изпратиш на министър председателя,а не да се криеш и гуцаш по форумите и да прикриваш злобата си,че са ти отнели възможността да крадеш ДДС или някоя друга далавера?!И всичко това го представяш като мнение на възмутен гражданин от лошият .боко?!Е ,заради такива като тебе сме на туй дередже!
50
4
 
8
 
! Отговори
Старото куче преди 5 години
Баце , прогони , изгони , сиктирдосай Цецо *** по-далеч !!!! Затвори му тъпата уста и скрий грозната му муцуна !!!
49
2
 
4
 
! Отговори
отврат преди 5 години
Винаги така правят цвъко казва нещо,след това се чака обществена реакция а след това излиза боко и говори така в зависимотст от общественото мнение*така бе и с ИК* Наще политици са толкова гнили.колкото и световните подобни.
48
1
 
1
 
! Отговори
мараба, готин преди 5 години
При мен има нещо твое, което ти ми подари. Няма да ми трябва. Ако искаш, ще ти го върна, ако проявяваш желание. Ако не, кажи какво да почерпя за услугата ! Жив и здрав бъди !
47
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво ще спечелим ако изгоним- ще спрат да ни викат бивша комунистическа страна или най- верния съюзник на руснаците или какво още? Или австрийците ще спрат да танцуват валс с Путин или немците ще си спрат северните потоци? Стига двуличие и да си гледаме строго интереса, без да се подлагаме мазно и безплатно.
46
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От дългия си мафиотски стаж Боко знае пред кого може да се перчи и пред кого трябва да си мълчи и на кого трябва да целува подметките. Може да се перчи пред съюзниците си от ЕС защото знае че нищо няма да му сторят, пред Тръмп трябва да си трае защото е непредвидим и току виж му отперил някаква лична санкция, на Путин трябва да целува подметките щото той разполага със специални чайове и парфюми. Те това е нашият министър председател. Чиста страхлива мижитурка.
45
3
 
4
 
! Отговори
ники преди 5 години
Еми няма да гонят, защото ще се разпадне правителството. Агентите на Русия са там, в управлението - Тумбак Войвода, Перхидроления Пудел....