КНСБ брани отпуската на майките: Защитени са в Конституцията!

Зад правата им стои демографската политика на държавата
18 окт 2018 19:15,
19
КНСБ брани отпуската на майките: Защитени са в Конституцията!
Снимка: архив Reuters

Правата на бременните жени и майките, включително и уредените в Кодекса на труда, са свързани с Конституцията, която прогласява един съществен принцип "жената-майка се ползва от особената закрила на държавата", настоя Конфедерацията на независимите синдикати в България.

Така зад правните норми от Кодекса на труда се крият конституционни, а не законодателни измерения. Това се казва в позиция на КНСБ по повод искането на АОРБ за изменения в Кодeкса на труда.

Асоциацията на организациите на българските работодатели настоява времето на отпуск, през който не е полаган труд по причини, които не са извън волята на работника, да не се взема предвид при изчисляване на полагаемия се платен годишен отпуск и изплащане на обезщетения при прекратяване на трудовото правоотношение.

Още по темата

От бизнеса уточняват, че визират основно родителския отпуск. В момента за времето на отпуск по майчинство се начислява и редовен платен годишен отпуск.

Позицията на работодателите е след решение на Съда на ЕС, съгласно което периодът на родителски отпуск не може да се приравни на период на действително полагане на труд.

"Зад конституционните права на майките стои демографска политика на държавата, а не обичайна и необходима регулация на трудови отношения. Затова подобни искания трябва да бъдат оставени без последствия", се казва още в становището на КНСБ.

В него се допълва още, че едва ли настоящето състояние на националната ни демографска картина дава основание да се правят нови ерозиращи интервенции в нея с оглед егоистични интереси на определени субекти.

От КНСБ отбелязват, че в българското трудово законодателство дадени социални права, вкл. и това на редовен платен годишен отпуск, се основават на категорията "стаж" и по специално на "трудов стаж".

В становището се допълва още, че трудовият стаж, като категория, има много по-дълбоки измерения от разбирането за действително полагане на труд. От синдиката допълват, че в Кодекса на труда има уредени редица хипотези, съгласно които конкретно определени периоди от време се признават за трудов стаж, без работникът или служителят да е работил реално.

От КНСБ отбелязват, че в решението на съда на ЕС няма индикации за съответствие или несъответствие на трудов стаж с Директивата на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимна преди 5 години
Тъпите работодатели пак си отварят устите и си затварят разума
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еми, работодателите да дават на бащите по 3000 лв. заплата и майките няма да им пречат. И какви са тия, внимавал кой наема, и кой наемаш пенсионерите на по 70-80 години. Е, да те няма за кога да раждат вече, така е. Ще видим след 20 години кой ще ви работи.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Китай е капиталистически социализъм, а тука се опитват да го направят социалистически капитализъм. В западна Европа системата е много по-социална, отколкото в България, която все претендира за нещо. То ясно, че и там е капитализъм, но хората са разбрали, че не може да убиеш работещия, защото той ти прави парите. Е с колониалните и цветните шЕбеци е малко по-сложно, но никъде няма всичко съвършенно. Опитват се някои компании да експлоотират, но трябва да изхвърлят африканската и азиатската гм3ж
13
0
 
9
 
! Отговори
Az преди 5 години
Как не ги е срам тия жени!Ще раждат,после тия деца боледуват...почват едни болнични...Ще раждат само ромеите,те не работят и няма да страда работодателя.После като останат само мургавели,няма да има и работодатели.
12
0
 
5
 
! Отговори
mt преди 5 години
Аз съм от майките, които работиха до деня на раждане и продължих почети веднага след изписването от болницата. Продължавам и до днес... И всяка вечер си задавам въпросът заслужава ли си? И всяка вечер, ако изобщо заспя, си казвам дали моето дете заслужва майката, която има - работохолик. И тази вечер същото... Чудя се как да коментирам, сърцето ми казва, да майките трябва да имат правото да бъдат повече с децата си, но разумът ... И въпреки всички, все още разумът надделява ...
11
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако искат да си ползват отпуската, нека си я ползват, но да им се плаща не съм съгласен.
10
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който не работи не трябва да яде. По тази логика с отпуските и трудовият стаж *** на 35 години пенсия ще взимат ! Спрете се 1 година е достатъчно . Работодателите са прави за доста неща много изисквания от майките .
9
15
 
3
 
! Отговори
Перко преди 5 години
Правилно си е. Не е редно да имаш право на отпуск за времето през което си в отпуск. Трябва да се измисли друго решение за майките. Държавата не може да си прехвърля социалните си ангажименти на работодателите. Връщаме се преди години когато мъже не отслужили и млади жени, които всеки момент могат да излязат по майчинство нямаше шанс да бъдат наети
8
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може да го оставят , може и да го премахнат . Аз лично внимавам какви назначавам за да нямам проблеми . Някой ако се сърди да назначава други в неговата фирма . Преди по малко от век жената си е седяла в къщи и мъжът е изкарвал пари за семейството . Разбира се всеки има право на избор . Веднъж ще се сърдят тези които искат по ниски данъци , веднъж тези които искат по дълго майчинство .Парите зависят от производителноста на труда .
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи да очакваме драстично намаляване на жени във фертилна възраст в бизнеса.
6
4
 
5
 
! Отговори
... преди 5 години
Колко е лесно - затваря се булевард, прави се стачка и "бизнеса" се ! Няма "бизнес" без работници - всичко спира, когато работниците се обединят. Ако майките излезнат на протест кого ще им пратят? Баретите? хаххахаххахха ще стане мармалад ако излезнат ТАТКОВЦИТЕ!
5
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Конституцията е писана преди толкова години.Сега като жената-майка се ползва с особена закрила дайте да си докараме бременни африканки и индийки изобщо всякакви дето ще ни ползват "по-нужда" Малка нужда,голяма нужда.После що ни рисуват държавата като тоалетна чиния?
4
11
 
5
 
! Отговори
s`s преди 5 години
КНСБ да се обърнат към държавата, а не да товарят бизнеса със социалните ИМ прищевки.Като това за отпуск за майчинство и 0,6% за трудов стаж.
3
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Асоциацията на организациите на българските работодатели настоява"Я им снимайте паркинга някой път като са на събрание.
2
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нямам нищо против, ако ми плащате европейска заплата и на бащата също така. До тогава ДГД!
1
7
 
39
 
! Отговори
... преди 5 години
Капитала е безмилостен! При този отрицателен прираст, при тези ниски доходи, "бизнеса" иска да смуче все повече и повече... данъци, комунални услуги, горива, а сега посягат и върху българската майка - нещо свещено от както я има тази държава!