Болката отляво: Здравето от достъпно – вече с пари и връзки

Цветанов обвини опозицията, че не дава решения, а само критикува
61
Болката отляво: Здравето от достъпно – вече с пари и връзки
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Православната църква отбелязва деня на Иван Рилски Чудотворец, лекарите празника на гилдията си, а в парламента се скараха за здравето на хората и реализацията на медиците.

Още по темата
Въпреки споровете, дебатът по внесения от БСП вот на недоверие срещу кабинета "Борисов" 3 заради готвената реформа в здравеопазването, продължи едва два часа. Според левицата провалът на управляващите в системата е видна за всеки.

Червената шефка Корнелия Нинова обвини премиера Бойко Борисов, че по време на трите му мандата досега е сменил 10 министри и 8 шефове на НЗОК.

"В резултат на това управление здравеопазването е недостъпно, 80% от болниците са в три големи града, родилка трябва да пътува 80 км от Свищов до Русе, общинските болници фалират, дължат около 500 милиона лева и вече думите "достъпно" и "безплатно" трябва да се сменят с "връзки" и "пари", отсече тя.

Нинова обвини още властта, че не спира безконтролното изнасяне на лекарства и за това, че 45% от парите на НЗОК отиват за лекарства, докато в Европа процентът е 25.

"Два пъти са се увеличили хоспитализациите, а българите сме намелели, за да се приберат парите от НЗОК пациенти се приемат по 5 -6 пъти в болница, без дори да са прекарали и ден там, лекарите бягат от България, напускат заради тази система, а положението с медицинските сестри е катастрофално", скочи още соцлидерката.

Така че според нея най-доброто, което може да се случи, е това правителство да спре да управлява.

Изказването й предизвика недоволството на Павел Шопов от Обединени патриоти, който отсече: "Омръзна ми да ме лъжат с комсомолски не сини очи, допреди три години управляваше правителството на Орешарски, какво направи то?!".

Червеният Антон Кутев пък коментира, че "здравната система не лекува, а убива, а през последните 9 години името й е Бойко Борисов".

На упреците на Георги Михайлов от БСП, който каза, че почти със 100 е увеличен броят на болниците за последните 10 години, шефката на здравната комисия Даниела Дариткова от ГЕРБ припомни, че в периода 2013 – 2014 г., когато управляваше кабинетът на Пламен Орешарски, са дадени най-много разрешения за откриване на частни болници – 26. През другите години те били едва 5-6.

Нигяр Джафер от ДПС смята, вотът е уместен заради безвремието в здравеопазването, цялостната ситуация, неудържимия срив на доверие сред пациентите и лекарите.

"България има най-високата смъртност в ЕС, най-ниската продължителност на живот, трайна над средните нива детска смъртност, областните и общински болници фалират, което ще остави голяма част от страната без болници, нашето здравеопазване върви след събитията", каза тя.

Според съпартиеца й Хасан Адемов ГЕРБ увеличава парите за здравеопазване непрекъснато, но след като няма контрол, средствата не се харчат ефективно.

Шефът на депутатите на ГЕРБ Цветан Цветанов пък обвини опозицията, че това е нейният системен подход в политиката - никога да не дава алтернатива за решение на проблемите на хората, а само да критикува.

Това е третият вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов. Най-вероятно и той няма да е успешен. Гласуването му ще е на следващото редовно заседание на парламента в сряда.

Първият вот на недоверие срещу кабинета "Борисов" 3 беше внесен през януари. Той беше заради корупцията в страната. Очаквано първият, както и вторият вот по темата "Сигурност" през юни, е събори властта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ са шайка, но комунистическите изверги никога повече няма да управляват. Тези *** се навъртат като изгладнели лешояди, обезумяли за крадене и грабене. Отвратителни адови изчадия, наследници на масови убийци, садисти и ***. Никога вече БКП!
32
6
 
13
 
! Отговори
Мария преди 5 години
ООО,СТИГА ВЕЧЕ ,НЕ СТЕ АЛТЕРНАТИВА.В БЪЛГАРИЯ ИМА МИСЛЕЩИ ХОРА.В ДЕЙСТВИЕ Е ПОГОВОРКАТА ЗА ПО-МАЛКОТО ЗЛО.
31
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунистите са животни!
30
4
 
2
 
! Отговори
аноним преди 5 години
Квартал крава на къв балкон у сонети. Не давай непоискани съвети
29
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Непоправими сталинисти, т.е. червени фашисти.
28
4
 
6
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
Не Вие сте човек който ще каже кой е комунистически ***.Не Ви прави чест.Или сте толкова образован колкото лидерите си..Моля спазвайте хигиена при писане.
27
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен до17 преди 5 години
Т.ъ.п.ч.о влез в нета и виж кога и от кого е купен техноимпекс!Няколко човека са!А тя само е работила там!Ейййй, даже това не сещате да направите,ама глупостите да дрънкате можете !
26
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До пипи дългото чорапчеШъ продадеш кравата.Или шъ откажеш пушенето.
25
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм гласоподавател.БСП изгуби парламентарните избори.Как така да ги оставят ТЕ да управляват?баси и наглеца дето си.Властта се дава от избирателите на парламентарните избори.не се оставя от някой си на някой друг.така, че комуноиден отп адък, като спечелите изборите - ще управлявате.
24
6
 
10
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
Прави са социалистите за вота.Макар че и те допринесоха за това.Народа масово е болен,искат се скъпи до плащания. ДОБРЕ,но заплата взимам веднъж в месеца.Как се до плащат двече или три хиляди лева.В болниците отказват пали активни грижи и прегледи на възрастни.Медицински одит никога досега медик.Пари се точат сякаш са вода..Не обичам социалистите но за здравето са прави.
23
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БСП като са социално ориентирани, да се откажат от субсидиите си и да решат за какво да ги дадат- за здравеопазване, за майките, за пенсии - където и да решат, ще си вдигнат рейтинга моментално. Но нали са нови капиталисти, това е вън от съзнанието им.
22
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И ко прайм сега, Цветанов? Вие сте на власт, съсипахте всичко, което можахте, сега БСП ДА ВИ ДАВА РЕШЕНИЯ, ЧЕ НЕ ЗНАЕТЕ КАКВО ДА ПРАВИТЕ ЛИ, БЕ?Ми земете да се ометете и оставете те да управляват.Ама не можело да искат властта. Що така? Нали искате някой друг на дава решения?Хем тово в оново, хем душата в рая.
21
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Смешен плач.Налапаха се от раздържавяването, пък учудени, защо всичко е пари. И тези се имат за комунисти. Най обикновени тарикати и манипулатори.
20
0
 
6
 
! Отговори
ист преди 5 години
Дебел вот.
19
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Болката отляво е адска и непоносима. Вече 10 години не можем да помиришем властта.
18
4
 
13
 
! Отговори
Спиро Киров преди 5 години
Така е Допълнете,че здравето политическите партии го превърнахте в търговиязатова разпускане на паразитните политически партии!!!Всеки с името си да отговаря за поста, който заемане като сега да се крие зад партийни шмекерлъцизатваряне на БТВ и НОВА ТВкато вредни и антибългарскиреформа в БНТ - истинска от истински хора
17
1
 
24
 
! Отговори
Трендафил Акациев преди 5 години
Вярно е: "...вече с пари и връзки"На собствен гръб го изпитах :-(Не защитавам ничие мнение, но по-вярно от това твърдение няма!
16
13
 
23
 
! Отговори
Въпрос към Курнелия? преди 5 години
Как една млада ***(*** Нинова) на 28 години, от село Крушовица, може през 1999г. да си купи за стотици хиляди долари едно от най-големите външнотърговски предприятия по време на соца "Техноимпекс" ? Нямам повече въпроси...
15
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
защо аз безработната плащам 22лв месечна здр.осигуровка.а полицаи.военни.данъчни.съдий с по 2-3000лв.месечна заплата не плащат здр.осигуровка и държавата не внася за тях?
14
5
 
3
 
! Отговори
V преди 5 години
Тез са много зле .Света е фасаден.А в политиката трябва и нещо да предлагаш ама на народа ;) Думи като ,,експерти,, не е добре да се споменават.Даваш заявка за службогонска партия ,а не народна. Гледах им дупитатите, Дебели и дърти номенклатурчици.После даваха Брюкселския парламент .Ципрас си говори с Макарона и други такива не дебели и не дърти номенклатурчици.Да не говорим за ,,лидера,, емблемата ,партийния дом .Кой ще повери родината на такива хора и то без няъкви идеи