Радиомълчание за изтребителите – предпазна мярка!

Не бива да се стига до прибързани решения за новите самолети
19 окт 2018 22:30,
95


За 8 изтребителя България трябва да даде близо милиард и 800 милиона лева през следващите няколко години, a президентът Румен Радев призова за радиомълчание, що се касае темата за изтребителите.

"Проектът за придобиването на новопроизведен боен самолет е много важен за българската армия. Той все още има време да тръгне до края на годината. Хората трябва да бъдат информирани, все пак става дума за нашите данъци. Вероятно призивът за радиомълчание е, за да не се стигне до прибързани изводи", изтъкна бившият служебен министър на отбраната Тодор Тагарев.

Още по темата

В студиото на "Денят ON AIR", той обясни, че са били поискани оферти за 8 самолета, но България получила оферти само за четири.

"Едните са с един двигател, другите са с два. Тези с 2 са по-надеждни, но много по-скъпи. Вероятно ще се изберат самолетите с 1 двигател – "Грипен" или Ф-16. Винаги съм бил привърженик на прозрачността при взимане на решения", отбеляза Тагарев.

"Експертната общност набляга на бойните характеристики на самолетите. По тези критерии ще се изберат. Дочух, че става въпрос за 600 параметри, които се сравняват. Един от критериите е радиус на действие. Ако нямаме оперативното виждане за какви разстояния става въпрос – може да ни излезе много по-скъпо. Никъде в дискусията не виждам този тип съображения", подчерта бившият министър пред Bulgaria ON AIR.

Тодор Тагарев заяви, че Русия е обявила България за враг. "Защо си мислим, че някой враг ще ни ремонтира бойните самолети? Колкото по-бързо се отървем от МИГ-29 – толкова по-добре", посочи той за финал.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 67.. То щото Ф35 не падат, викаш? Сравни ги по цена обаче..
61
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това не е радиомълчание а мълчанието което пази крадеца генерал Симьо Цукало докато краде от народа че да не го чуят и да яде тупаник.
60
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 45.. Всичко е до битка. Все пак тоя филм вече сме го гледали със свръх модерният стелт в Сърбия.
59
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да купиш използвана тунингована 40 годишна кола, която отдавна е снета от производство , не се произвеждат и резервни части, харчи много, отказвайки се от чистак нова кола с найлон по седалките, пълен автоматик, нисък разход на гориво, без претенции към пътя, която тепърва ще се развива и поддържа от производителя е идиотизъм , безхаберие и престъпление!
58
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 65точно преди месец още един прословут Миг-31 се разби:)
57
1
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
До До ЗоЗо мбитоХохохохохооо, само това ли ти роди мозъчето руско?
56
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А МиГ-31 колко време лети на форсаж че тук някакви "разбирачи" говорят как руснаците нямали издръжливи материали, как американските били най-най и др подобни глупости. САЩ са един надут балон. Нито сега нито някога са имали някакви изключителни самолети. Създадоха си някаква слава главно заради бума на електрониката и толкова. Сега всеки разполага с високи технологии, но разликата е че други имат и учени и материали, а американците само електроника и нищо повече.
55
5
 
5
 
! Отговори
cazzo duro преди 5 години
Тези "стари американски бракми" до сега са свалили десетки руски "безаналогови" железа:)) Обратен случай обаче няма!:)
54
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В началото се говореше, че ще спечели този,който даде оферта, покриваща най-максимално и най-комплексно запитването.Понеже очевадно, предварително известният победител, официално не може да спечели комплексно, сега вече се вижда промяна в официалната посока на критериите с акцент предимно на "бойните качества".ха "честито" на 40 годишната "еФтина" каруца, правена навремето предимно за учебни цели, но съгласно бизнес модел - тунингована като "бойна" за страни от третия свят!
53
3
 
10
 
! Отговори
duro cazzo преди 5 години
Ужас. Ставам, правя си кафе, отварям компа и .........самогейевроатлантици ни натискат да купим стари, скъпи, американски бракми. Ееееее няма да стане.
52
6
 
6
 
! Отговори
cazzo duro преди 5 години
Ужас. Ставам, правя си кафе, отварям компа и ..........само руски *** цяла вечер акали в нета.
51
3
 
5
 
! Отговори
До ЗоЗо мбито преди 5 години
Не съм стачкувал, за да си пълниш джоба сор оидно деформираното нещо си - преди от пропагандата на Кремъл, сега от Вашингтон.Като си толкова читав отивай на мисии в Ирак, Тихи океан и ставай пушечно месо на братята ЯНКИ, аз имам по-богата история и д-ва.Погре бението ще ти го поемат безплатно. Скачай и от осми етаж, но в лу достта си, си сам!слугувай на магарешките и краварските пропаганди.Аман от ***!Кой си ти бе, че ще решаваш как ще се харчат данъците на българите.Кой си бе????
50
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 57 ЗозоНи са прай на умен ва жиндир
49
1
 
5
 
! Отговори
антисоросоид преди 5 години
До 53 ТръбаАбе това са рано надрусали се джендари от протестарите на сорос.
48
9
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Първо 1.8 милиарда ще се плащат 10 години на вноски. Второ не са 8, а 16 самолета плюс обучение на пилоти, въоръжение и подръжка. По договора с НАТО трябва да подържаме 2 ескадрили самолети. Трето - Аман от *** и руски лъжи!!!
47
12
 
16
 
! Отговори
Референдум преди 5 години
Не на оръжията! Не на членството на БГ в НАТО!Р Е Ф Е Р Е Н Д У М!Спирам да плащам данъци!
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе по радиото мълчете, ама пуснете малко гювеч в Днес БъГъ!
45
10
 
20
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Кой попита българският народ, сали от нашите данъци искаме самолети.Затова ли увеличихте ток, вода, парно, данъци, за да ми плащаме трагичните играчки за убиване!Датова ли ни натресохте в ново РОБСТВО - НАТОВСКОТО, тъкмо се освободихме от Маршавски Договор и ни НАТРЕСОХТЕ нова военна структура.Питахте ли БЕ, питахте ли този изстрадал народ дали иска да е съучастник в убийства, да е жертва на тероризъм.Не искам децата ми да са войници.Не искам парите ми да убиват.П О Д Л Е Ц И и СЛУГИ
44
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За закупка на руско оръжие забравете!Иначе Тромпета жив ще одере Бащицата на държавата ни!Най-вероятно закупим няколко 30 годишни Ф-16 които от време на време демонстрационо ще извършват по няколко полета годишно и туй-тоАрмията не се състои само от един род войски - ВВС.Военоморските и Сухопътните ни войски също са в окаяно състояние, ПВО и ПРО са физически и морално остарели, да не говорим за все по намаляващата численос на БА.псБук-м2 плюс Панцер това е по-нужно въоръжение за Бг.
43
7
 
2
 
! Отговори
АзВечеСъмТе преди 5 години
Един самолет е от 50 до 100 милиона - зависимост кой ще изберат. Руските сушки са по 40, грипена нямам идея, ф16 60,70. Но тук е въдицата дядо Петко - всички цени са на договорка. Така една страна може да ги купи за много по евтино при политически добри отношения. И математически хич не се връзва 8 самолета =1.800 000мил.; Ясно че има обучение, поддръжка, въоражение..ама се пак. Че то и една ескадрила няма. Казах, земете 5 самолета и последна мода ЗРК във всеки ъгъл на България.